Panik!!! 
Ja då är julfirandet över och nu börjar paniken lägra sig. För Griffon Winter Cup börjar närma sig och jag har inga modeller färdiga! Vraken från Örebro-tävlingen ligger orörda och ingen av ARF:arna är påbörjade...

Men snart hoppas jag få lite tid över att titta på detta.

Laga Typhoonen: Limma dit fenan och byta motorn (krökt axel)

Laga D-9n: Byta motorn (knäckt motorfäste och krökt axel)

Bygga ihop en ARF.

Fixa till en Mustang (byta fartreglage, i övrigt är den nog ok tror jag).

Ja, på så sätt har jag iaf fyra kärror, det räcker förhoppningsvis långt i GWC.

Sen återstår att ladda upp med modeller till sommarsäsongen, men först av allt måste jag ut och fixa till täckställningen över båten - den har visst fått sig en törn av all snö.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre2017 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2295 )
Nu börjar säsongen! 
För oss i anrika Griffon squadron innebär Örebro-tävlingen inte slutet på tävlingssäsongen, utan starten på vintersäsongen. För det är då vi kryper ner i bygghörnorna och bygger och sen flyger vi Griffon Winter Cup.

Så nu är då Örebro-tävlingen över och säsongen har börjat!

Allvarligt talat, hur gick det då? Ja, vädrets makter var inte med oss på lördagen. Det småregnade konstant och blåste en kall nordanvind. Själv satte jag upp ett regntält och kröp in i det och började mecka. Emellanåt kröp jag ut och flög ett heat, dömde ett heat och sen kröp jag tillbaka in och meckade.

I första heat hade jag problem med skevroderlinkaget på Typhoonen och fick mecka med detta under heatets gång, p.g.a. tidsbrist. Men upp kom jag. Och klippt blev jag. I andra heat gick det bättre. Typhoonen i god vigör slungade sig upp i heatluften och jagade streamers. Men till ingen nytta. Efter några minuter klippte någon inte bara min streamer utan även fenan och halva höjdrodret. Med bara halva höjdrodret kvar kunde jag glida ner i en brant landning, men ändock en form av landning.

Riktigt förvånad hittade jag fenan fortfarande hängande i mottagarantennen (som i sig var klippt...). Så dags, för att ta fram FW190D-9:n. Började inte bra, en mottagare som slutade att fungera. Hade kopplat en servokabel fel och resultatet blev antagligen en bränd mottagare. Ja, det var ju inte vilken servokabel som helst utan fartreglagets kabel, d.v.s. den som förser mottagaren med ström. Hamnar den fel, ja då blir det fel.

Bytte mottagaren och trimmade in allt. Väl på startlinjen skulle jag varva upp motorn medan NC Henrik skulle kasta modellen (den var ju inte provflugen sen senaste tävlingen). Men motorn varvade på ett märkligt sätt upp och ner i varv. Drog av gasen, började varva upp lite långsammare och TJONG så lossnade halva motorn och propellern också! Nånting måste ha blivit fel när jag monterade ihop motorn efter Trosa-tävlingen. I alla fall måste jag ha misslyckats med låsringen till motoraxeln, som håller ihop motorn. Noll flygtid i sista heat och därmed säkrade jag en näst sista plats av 31 piloter. Suck.

Efter lördagens middag och fest (jag säger bara C-stoff och Griffons Mongo...) så visade sig söndagen i alla fall bjuda på uppehållsväder, om än ett kallt sådant med kyliga nordvindar. Först ut var twin-heat Trophy som jag hoppade över. Ar 234:an var inte intrimmad och jag hade tappat sugen efter lördagens regnelände.

Däremot hade jag lagom till första rundan monterat en ny motor i D-9:an och bytt till 2.4GHz. Jag hade till och med provflugit kärran innan första rundan startade. I den rätt så kraftiga vinden valde jag att sätta i den mindre acken - 3000mAh - för att få lägre vikt och därmed bättre drag i kärran. Nackdelen med en sån taktik är att jag bara får ca 5 min flygtid.

I första heat gjorde jag inom kort ett klipp. Därefter rolig flygning tills acken började ta slut och det var dags att landa. Andra heat var också roligt, men inga klipp. När acken började ta slut var jag inte tillräckligt snabb på att linjera upp mot vinden och landa utan gjorde en halvtaskig nödlandning som resulterade i knäckt propeller och knäckt motorfäste. För lite tid för att laga detta innan 3:e rundan, så det blev till att plocka fram den andra D-9:an.

Det blev till att provflyga och trimma denna D-9 i tredje rundan. Visade sig behöva en hel del trim och framförallt hade den klipptendenser. Efter ca två och en halv minut brakade det neråt i en sväng som gick för brant neråt och kraschen var ett faktum.

Nu var inte tävlingen slut för det, för min del. Dagen till ära hade arrangörerna valt att stoppa in ett "nostalgi-heat" mellan 3:e rundan och finalen. För att få flyga i nostalgiheatet krävdes en modell från 90-talet (helst byggd på 90talet) och utrustning från 90-talet. Det var allehanda gamla alster som ställde upp startlinjen. 8 piloter och modeller, allt som allt. Själv ställde jag upp med prototypen till Spitfiren, med standardservon (40g/st) och fullstor mottagarack. Motorn blev en OS15LA - kanske inte klockren 90-talsutrustning, men med tanke på vinden under heatet och Spitfirens tjocka vingprofil är jag glad att jag valde denna.

Efter en hel del motorstrul i början av heatet kom jag så till slut upp i luften. Riktigt rolig flygning, tills motorn dog efter ett par minuter och det blev nödlandning en bit ut på fältet.

Så nu har man fått fler bonustimmar i bygghörnan. Typhonen behöver lagas, D-9:an behöver byta motorfäste och den gamla D-9:an behöver egentligen skrotas, för den flyger definitivt inte bra.

Jag hann inte provflyga vare sig Mustangen eller Kometen (mitt hemliga vapen), det får bli nån annan gång helt enkelt.

Nu blir det till att fokusera om igen, för nu ska båten upp och det kommer att ta några helgers jobb för att göra båten färdig inför vintern.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1196 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2217 )
Ready to go! 
...Eller kanske inte. Innan en tävling bör man ha flera kärror som är i topptrim, helst nybyggda, precis provflugna och helt laddade med nya fina prylar.

Hmmm. Men inför morgondagens tävling i Örebro har jag visserligen en del nya prylar, men modellerna är gamla och slitna.

Är modellerna intrimmade? Nej.

Är modellerna provflygna? Nej, bara två av dom som tävlat tidigare (har inte rört som sen Trosa-tävlingen.

Är jag förberedd? Jajamensan, resten fixar jag på plats i Örebro. Tro tusan att med all den erfarenhet jag har så är det inga problem att komma lite oförberedd till en tävling. Men så räknar jag inte med nån topp-placering heller. Är glad att få vara med, men nånstans i mittfältet tycker jag väl att jag borde placera mig. Beroende på lite tur också, så klart.

Jag har 7 modeller med mig, inklusive en nostalgi-modell till nostalgi-heatet. Nostalgi? Jo, modell, radio och motor ska vara från 90-talet. Jag kvalar in med det mesta av utrustningen, även om motorn nog egentligen är köpta senare. Men modellen på motorn - OS15LA - kom redan på 90-talet (tror jag, eller har jag fel?) så det borde vara lugnt.

Då så. Off we go! Återkommer senare med lite mer om hur tävlingen gick...

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1444 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 2172 )
Governor mode test 
Så har jag till slut lyckats få ihop en test av drivlina med s.k. Governor mode. Vad är nu detta då?

Jo, det finns fartreglage (ESC) med Governor mode. Governor mode innebär att fartreglaget håller konstant varvtal på motorn, trots spänningsfall på acken. Å vad är vitsen med det då? Jo, i Aircombat har vi ju ett max varvtal för resp. motorstorlek. Å då vore det najs om man kunde få motorn att varva precis detta max varvtal genom hela heatet, oavsett att acken tappar spänning.

Drivlinan jag skaffat för testet var:
Hobbyking SS Heli series 50-65 ESC (fartreglage med governor mode)
Turnigy 2836 2350kV (elmotor med högt kV, för att kunna hålla 17.000rpm konstant)
Propellet 8x4 MA-prop (samma som jag kört tidigare, så att det blir jämförbart)

Å så körde jag med olika ackar och en Turnigy wattmeter, plus min gamla hederliga varvräknare (Thunder tiger a la 80-talet nån gång).

Det tog ett tag att få till en provbänk. Det här var nämligen en outrunner med fästet där fram, vilket jag är lite ovan vid. Har ju fästet där bak på mina andra motorer. Men med ett hålsåg och efter ett par försök att skruva fast så var det dags att koppla ihop.

Men först hade jag lite bekymmer med att koppla upp allt, eftersom jag behövde programmera fartreglagets governor mode via sändaren - och sändaren hade en urladdad acke. Så det blev till att byta till servotestaren istället för sändaren. Väl dags att köra motorn blev det lite fel, motorn gick baklänges och propelleradaptern börjar till slut äta sig in i fästet. Jaja. Bara att byta kablarna så att motorn gick åt rätt håll.

Nåväl. Med en inte helt full-laddad acke var det dags att prova lite grand. Varvade upp till en sisådär 15.500rpm, men sen kom jag inte högre. Tänkte att det var spänningen på acken som var för låg, men lite besviken blev jag ju. La motorn på 14.000rpm och testade om den stannade där. Körde ur acken och tappade ca 300 varv under tiden, innan acken började tappa helt och motorn varvade neråt.

Provade sen att köra med en fulladdad acke. Kom upp i runt 16.000rpm. La sen varvet på runt 14.900 och det låg runt där men sjönk så sakta ner till 14.600 innan acken började ta slut helt.

Provade sen att köra motorn med ett Turnigy 40A fartreglage för att testa maxvarvet. Som jag misstänkte så varvade inte motorn speciellt mkt utan låg på strax över 16.000. Dessutom drog motorn som mest uppemot 50A, vilket är mer än 15A mer än min .15-setup. Det märktes också på att både motor, fartreglage och acke blev riktigt varm. Vad är det för nackdel med det då? Jo, drar motorn 50A så tar en 4000mAh slut efter ca 4-5 minuter. Och ett heat är ju 7 minuter, så det är långt ifrån optimalt.

Summa summarum så visar testerna att:

1. Turnigy 2836 är inge bra som Aircombat-motor.
2. Governor mode funkar för att hålla hyfsat konstant varvtal.

Jag har letat efter nån annan motor som skulle passa för en sån här setup, men har ärligt talat inte hittat någon. Elmotorer för flyg är antingen relativt lågvarviga, eller gjorda för heli, eller är gjorda för EDF (dvs drar inte en större prop som 8x4 i några högre varvtal).

Sammanfattningsvis kan jag säga att governor mmode är intressant för el i aircombat, men att det nog bara funkar med de internationella reglerna eftersom det är svårt att hitta en tillräckligt högvarvig motor som går att begränsa till governor mode och samtidigt ger max-varv.

Alltså får fortsatta governor mode -tester vänta tills om och när de internationella el-reglerna börjar tillämpas även i Sverige.

Sen ska det tilläggas att det var ändå riktigt bra att jag körde dom här testerna, eftersom jag hittade en mottagare som låg gömd under allt skräp på byggbrädan. Har tyckt att jag behöver minst en mottagare till och faktiskt så hade jag ju en liggande där. Bingo!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1532 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2328 )
Nu e de fart 
Ja nu blev det fart på byggandet. Tog några timmar här och där denna söndag och har lyckats få ihop ytterligare två kärror mer eller mindre flygfärdiga. Dom står nu installerade och klara med lite patchning på färgen (dom står just nu och torkar alltså). Återstår att smacka på lite dekaler och att trimma in radio på båda. Vilka kärror är det då? Jo, ytterligare en FW190D-9 från min gamla serie från början av 2000-talet och så en ny Mustang-kropp (fabrikat Widén-werke) som dessvärre får klara sig med en gammal vinge eftersom jag förstörde original-vingen när jag försökte skränka den rät med hjälp av en värmepistol.

Å så har jag installerat upp min nostalgi-kärra. Inte så mycket att installera, den hade redan tre standard-servon installerade (jodå, attede, 40grammare med måtten 40x40x20, standard så det stänker om det!). Sen var det lite svårt med motorn - skulle jag sätta in en Fox 15 som det var när det begav sig, eller skulle jag montera en OS15LA? Med tanke på hur dåligt jag brukar få motorer att fungera så tog jag det säkra före det osäkra och monterade OS:en. Blev lite putsning för att få in OS:n istället, men till slut så satt den där.

Nu saknas bara en mottagar-ack, så är även nostalgi-maskinen klar. Ja, för det är ju så när man flyger el att man lixom inte har mottagar-ackar längre, utan förlitar sig på driv-acken. Jodå, attede, så e de.

Måste inhandla lite bränsle å andra prylar för att kunna köra med denna stenåldersmaskin. Får väl bli en tur till Biltema, som nu för tiden har både bränsle och andra tillbehör som behövs till glödare.

Å nästa steg blir då att börja med P-47:n. Må se om jag får energi och tid över i veckan som kommer. Borde ju som sagt gå relativt snabbt att få ihop, det är ju trots allt en ARF... :)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1333 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2363 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>