Andra deltävlingen i GWC16 


Så har vi kört även andra deltävlingen i Griffon Wintercup 2016. Denna tävling var dels öppen för andra skvadroners piloter och dels hade vi valt att även köra WWI, dvs "dubbeldäckar-combat".

Inför tävlingen hade vi lagat Viktors två Battles och själv hade jag en Zero och min FW190F med mig. Dessutom hade vi gjort ett ryck för att hinna bygga ihop varsin Fokker DVIII till WWI-combaten, men inte lyckats riktigt. Det var bara min Fokker som blev färdig och då utan landställ och dekaler, dvs inte rikrigt färdig.

Började dagen med provflygningar. Viktors Battle (1:an) flög helt ok. Sen provade jag min nya Fokker DVIII och det gick mindre bra. Hon var extramt höjdtrimmad och svängde dessutom höger. I den bitvis riktigt starka vinden blev det svårt att kontrollera och till slut kraschade hon i närheten av bilvägen. Dock helt hel, bara ena änden av propellern avslagen! Dessutom kraschade hon bara några decimeter från en stor betongbrunn. Ibland ska man ha tur...

Första heat flög Viktor och det gick alldeles utmärkt. Inga klipp men han förblev oklippt och hel modell. Andra heatet flög jag, med Zeron. Efter ca två minuter small det till och Lasses Battle och min Zero singlade ned i delar. End of show.

Till finalen kvalade samtliga 8 piloter och det blev tätt. Först i luften Viktor följd av mig. Vi var nära att kollidera i starten just därför. Efter någon minut klipper jag någons streamer. Strax därefter blir jag klippt och min streamer singlar neråt. Några sekunder senare flyger jag igenom min egen avklippta streamer och får den runt vingspetsen. Då blir FW190n svårflugen och börjar rolla neråt. Jag lyckas räta upp det en flyger då in i solen och ser inte modellen. När jag väl får syn på den igen är den p åför låg höjd för att räta upp och kraschen är ett faktum. En stund därefter flyger Fredrik sin modell rätt igenom bakkroppen på Viktors Battle och båda störtar. Efter heatet kan vi konstatera att Viktors Battle är ordentligt kraschad medan min FW190 faktiskt är nästan hel! Bara bruten propeller och avslagen främre rundstav för vingfastsättning.

Efter finalflygningen började vinden avta och vi beslutade att köra ett WWI-heat. Även fast min Fokker var hel efter kraschen beslutade jag att stå över. Fokkern flög ju så pass okontrollerat. Däremot genomförde Stefan, Lasse och Greger ett heat i den bitvis rätt saftiga vinden. Samtliga modeller kraschade, men i Stefans fall var det mest otur i en lågflygningsattack mot markmålen.

Trots två kraschade modeller var det en rolig tävling och allt gick bra med själva arrangemanget. En film från tävlingen (ihopklippt av Viktor) finns här: https://www.youtube.com/watch?v=12gfztsLTmQ

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1056 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1898 )
Första deltävlingen i vinterns Griffon Wintercup 


Då har vi börjat årets Griffon vintercup, med en uppstartstävling med enbart Griffons inbjudna. Det började med dimma. Och fortsatte med dimma. I över tre timmar väntade vi på att dimman skulle lätta. Till slut började den tunna ut och vi bestämde oss för att köra ett första heat. Innan heatet tänkte jag provflyga en av Viktors Battles. Den var väldigt otrimmad, behövde massor av höjdtrim och skev. Till slut började den flyga hyfsat men då tappade jag bort den i en dimbank och när jag hittade den igen låg den redan kraschad på marken. Skit.

Sen flög vi kvalheatet med 4 piloter, Viktor stod över. Det var fortfarande dimma så vi fick flyga nära fältet i låg, tät flygning. Jag var först upp men acken tog slut nån halvminut innan heatslut. Inga klipp av någon under heatet, alla var väl en aning rädd om sin modell.

Innan finalen lättade dimman och jag bestämde mig för att provflyga Viktors andra Battle. Starten gick bra, behövdes en del höjd för att trimma in, kände att höjden inte tog riktigt så jag slog av begränsningen men höjden räckte fortfarande inte riktigt utan modellen närmade sig moder jord i långsam dykning, trots att jag höll full höjd. Till slut blev det krasch långt bort på åkern och motor m.m. slogs loss. End of show för Viktor, som inte hade fler plan med sig att flyga.

Sen flög vi final och det blev riktigt tät och rolig flygning. Båda Mats, Fredrik och jag gjorde klipp, men Fredrik och Mattias förblev oklippta.

Efter poängräkning körde vi prisutdelning där Fredrik vann, Mats tvåa, jag trea och Mattias knep fjärdeplatsen eftersom han inte fick nåt klipp. Det här blev en liten uppvärmning inför nästa tävling som är öppen även för andra skvadroner. Det lär bli en mer välbesökt tävling och vi ser redan fram emot denna!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1209 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 1879 )
Film från Örebro-tävlingen 
Jag klippte ihop en film från tävlingen i Örebro. Den hittar man på den här adressen: Aircombat Örebro 2015[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1111 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2043 )
Årets Örebro 


I helgen kördes årets Örebro-tävlingar. I år kördes två tävlingar WWII (lördag och söndag), en WWI (lördag) och en twin-heat trophy (lördag). Viktor och jag satsade på att delta i de båda WWII-tävlingarna på lördag och söndag.

Inför tävlingen hade jag byggt klart mina två nya Zeros. Viktors Battles var hela sen SM i Vara. Sen hade jag en lös plan på att bygga oss varsin WWI-modell också för att delta i WWI-tävlingen, men det blev inte tid till det så detta fick vi skippa.

På plats blev det till att bära ut allt och rigga vårt lilla regnskydd. Det regnade bara nån litet stänk så regnskyddet gjorde bäst nytta som vindskydd, för det blåste bitvis en del och kallt dessutom.

Innan tävlingsstart provflög jag de två nya Zerosarna utan problem. Lite trim och sen flög båda som dom ska.

Mitt första heat fick ett rätt snabbt slut. Min Zero krockade med en Il-2 -modell och vingspetsen slogs av så att den hängde snett neråt. Det gick inte att kontrollera min Zero längre så det blev en krasch ute i åkern. Som tur var blev det inte så farliga skador, det gick att laga med epoxilim och lite tejp.

Viktor första heat blev lugnt, han blev inte klippt och ingen kollision. I Viktors andra heat kolliderade han däremot efter ungefär halva tiden och kroppen på modellen slogs av bakom vingen med totalkrasch som följd. Kroppen gick att laga lite senare under dagen med hjälp av lånad smältlimspistol men vingen kräver lagning hemma i hobbyrummet.

Mitt andra heat blev bra, ett klipp men klippt. Tredje heatet blev ännu bättre med två klipp, men det räckte ändå inte till final.

Viktors tredje heat däremot blev inte alls bra. Vi hade bytt till reservmodellen pga den tidigare kraschen och för att inte riskera att modellen gick rätt ner i backen vid starten så trimmade jag en del höjd-trim. I kombination med vinden som kom snett bakifrån startlinjen och tillsammans med att modellen skevade vänster så hann inte Viktor få kontroll över modellen utan den steg i skarp vänstersväng in över säkerhetslinjen och över piloterna. Modellen fortsatte svängen tillbaka mot oss - nu i dykning - men VIktor lyckades styra ut den mot landningsbanan igen och där spettade den ner rätt i gräsmattan. Det blev ett snyggt litet hål. Av modellens kropp blev det inte mycket kvar men vingen klarade sig.

Resultat i första tävlingen blev en sista-plats för Viktor - p.g.a. minuspoäng för korsad säkerhetslinje - och en 10:e-plats för min del.

Efter tävlingsslut blev det dags att fixa med Viktors modeller. En Battle blev ihoplappad och provflugen. En FW190D-9 blev ihopmonterad, redo för provflygning morgonen därpå.

Med Viktors reserv-Battle gick andra tävlingsdagen riktigt bra. I hans första-heat gjorde han bra flygtid och blev inte klippt. I andra heatet flög vi båda samtidigt och jag gjorde mitt bästa för att undvika hans modell. På nåt märkligt vänster hamnade jag trots det framför hans Battle och han lyckas kapa av halva min streamer. Viktors första klipp!


Dessvärre fastnade streamern i motorn på Viktors modell så att motorn stannade. Viktor nödlandade då den ute på åkern, utan större skador än en bruten propeller.

I tredje heatet flög Viktor först lugnt men i andra halvan av heatet började han flyga tuffare och tuffare och snurrade runt i olika manövrer "i hetluften". Viktor gav också mer gas än han brukar och när heatet nästan var slut tappar Viktor helt kontrollen över modellen och den spinner ner och planterar sig rätt ner i åkern. Orsaken var troligen att ESC:en brunnit upp, eftersom både motorn dog och Viktor inte kunde styra modellen alls.

Mina heat gick bra, jag fick klipp i både andra och tredje heat. Detta gjorde att jag kvalade in till final, med bara fyra poängs marginal till 8:an Erik H. 4 poäng motsvarar 12 sekunders flygtid under ett heat, så det var verkligen liten marginal.

Finalen blev tät som vanligt. Jag fick in ett klipp men blev själv klippt minst två gånger. Otroligt nog blev det inga kollisioner i finalen. Mitt klipp gjorde dock ingen skillnad utan slutplacering blev 7:e plats för mig och 9:e (!) för Viktor.

Det här var som sista tävlingarna i Svenska cupen 2015. Nu börjar istället byggsäsongen och kanske blir det en Griffon vinter-cup i år, vi får se hur det blir i vinter.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1051 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1926 )
SM 2015 i Vara! 


Så är årets SM avklarat. Det var bråda dagar innan SM för att hinna laga allt som kraschade på Enköpings-tävlingen. Alla tre kroppar till Viktors Battles behövde lagas, mer eller mindre. En av vingarna gick inte att laga så vi behövde skära ut en nya och fixa den. En annan vinge hade ett parti helt söndertrasat. Det lagade jag genom att skära loss ett liknande parti från den skrotade vingen och limma dit istället på den lagade vingen.

SM gick i Vara, som ligger några mil söder som Skara. Det är en bra bit från Tullinge där vi har vår hemmabas - 37 stycken mil, faktiskt. Så vi fick stiga upp tidigt för att komma iväg ungefär vid 6-tiden på morgonen, för att ha tid att fixa det sista innan tävlingen.

Strax innan vi körde förbi Skara kom jag på att de allra flesta av Viktors mottagare låg kvar hemma på byggbordet! Det visade sig att bara en av hans mottagare var med, till hans fyra modeller. Så första tävlingsdagen inleddes med att byta till några av mina mottagare i två av Viktors modeller och trimma om en reserv-sändare till det trim som dessa modeller hade, dvs att kopiera från en annan sändare. Mycket pyssel med alla modeller blev det, men till sist var allt klart.

Första heat för min del valde jag den lagade J22:an. Jag valde att inte provflyga den innan, eftersom det var ont om tid och publiken redan var på plats och uppvisningarna börjat. Starten gick bra men J22:an var otrimmad och under tiden jag försökte trimma in skev och höjd kom hon så långt bort att jag inte såg hur hon flög längre och till slut kraschade den ner i ett sädesfält. ca 30 sekunders flygtid blev det. Bläh.

För Viktor gick det något bättre. Vi valde hans Battle nr 3. Starten gick bra och den behövde bara trimmas en liten aning. Lite förvånande att vi behövde trimma, för den var perfekt trimmad på Enköpings-tävlingen. Vi upptäckte efter ett par heat att han faktiskt startat med fel modell-minne, därav att den behövdes trimma. För att slippa att trimma om igen valde vi att flyga resten av tävlingen med "fel" modell-minne. Så Viktor flög sin Battle nr 3 med Battle nr 1:s modellminne!

Nu tog flygningen i första heat slut rätt så fort för Viktors del. Acken tog slut så han fick nödlanda. P.g.a. vindriktningen (medvindsstart) så var han på väg in mot säkerhetslinjen, men svängde och landade ute på åkern. Först trodde vi att modellen glidit in innanför säkerhetslinjen men den låg faktiskt ca 0,5m utanför! Vissa har tur...

Andra heat flög jag min FW190F-8. Det är en relativt ny modell som knappt är provflugen. Men nu var det dags. FW190 bygger på samma principer som min Zero. På samma sätt som Zeron behöver den en del uppåt-trim för att flyga bra och precis som Zeron så svänger den som en dröm och har mer än väl med prestanda. Däremot räckte inte acken riktigt hela heatet ut utan modellen damp ner sisådär 30 sekund innan slutsignal. Det hade säkert kunnat undvikas om jag "toppat" acken innan heat-start, men, men...

Viktor fortsatte med sin Battle i andra heat och flög på bra. Vädret var fantastiskt, klarblå himmel, sol och väldigt lite vind. På SM:s första dag var det relativt mycket publik. Den lokala klubben - Slättlanda MFK - hade dragit igång ett stort arrangemang, med speaker, försäljningsvagn med mat m.m., lotteri och särskild traktor-vagn för publiken att åka fram och tillbaka ut till fältet.

Tredje heat blev lite mer spännande. Viktor fortsatte med Battle och under heatet sa det plötsligt "snapp!" och en streamer snärtade runt vingen på Viktors Battle. Jag såg dock ingen streamer som gick av, men nog för att Viktor hade lyckats få en motståndar-streamer runt vingen! Oturligt nog hamnade den strax utanför det område på vingens framkant där s.k. streamer-fångare sitter, så streamern gick inte av.

För min del gjorde jag ett klipp men strax efter kolliderar jag med någon som smockar av ena stabb-halvan. Som tur var blev det höger halva som slogs loss. Det är på vänster sida som servot till höjdrodret sitter - hade den sidan slagits loss istället hade modellen kraschat direkt. Som det blev nu hängde höger stabbe lodrät neråt, ungefär som en nedåtgående fena. Det gick att flyga modellen, så under tiden som de flesta andra kraschade i kollisioner och annat, så flög jag omkring på lite medelhöjd, med en halv stabbe. Mot slutet av heatet var det bara jag en till kvar, men det var bara att fortsätta, trots att jag var jagad hela tiden.

Efter tredje rundan var det dags för WWI, d.v.s. "dubbeldäckar-combat". Jag fick agera huvuddomare under tre heat, men vare sig Viktor eller jag deltog i den delen av tävlingen.

Gemensam middag med de flesta andra tävlande blev det sedan på kvällen inne i byn. Som vanligt var stämningen hög och några försökte sig dessutom på att laga modeller sent på kvällen.

Söndagen bjöd på lika bra väder som lördagen, men med något mer vind. Viktors första heat gick utan problem, han flög fortfarande med sin Battle nr 3. Själv hade jag inte hunnit laga min FW190 så det fick bli gamla P-39:an istället. Hon flyger ju inte i närheten lika bra som FW190:n eller Zeron, men det blev trots det en hel del rolig och tajt flygning. Inga klipp, men döm om min förvåning när jag tog upp modellen efter landning och hela bakkroppen var avslagen och bara hängde i några millimeter cellplast plus vingens gummiband. Även höger ving-ytterhalva var losslagen och hängde delvis i bara papperet! Ibland har man tur...

Sista heat flög Viktor och jag i samma heat. Tomas kastade Viktors modell och dömde. Själv fick jag kasthjälp av Pär B. Nu var FW190:n lagad med epoxi och glasfibertejp, mean höjdroderservot var utbytt och det nya var fastlimmat med epoxi, kartongpapp från epoxiförpackningen och smältlim. Nöden har ingen lag... Hon flög i alla fall helt ok och efter bara någon minut blev det ett klipp. I båda klippen var det domarna som såg det - själv såg jag det inte. Det var överhuvudtaget väldigt svårt att se streamerna i det skarpa motljuset.

SM avslutades med final i både WWI och WWII. Viktor och jag var inte med i finalen, poängen räckte helt enkelt inte. För min del var det den dåliga flygpoängen i första heatet som sänkte resultatet.

Av 14 piloter slutade Viktor på 11:e plats och jag på 9:e. WWII vanns överlägset av Denny F, följt av Pär B och Samuel. WWI vanns av Stefan Lundell, som kämpar hårt för att få oss andra att börja tävla i denna klass också.

Så nu är det dags att ladda om för säsongsavslut i Örebro. Det blev inte speciellt många kraschade modeller att laga efter SM, förutom J22:an som nog får fasas ut efter den här sista kraschen. Skadorna på P-39:an och några småskador på Viktors Battle är snabbt lagat!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4416 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1970 )

<<nav_first <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> nav_last>>