Första deltävlingen i vinterns Griffon Wintercup 


Då har vi börjat årets Griffon vintercup, med en uppstartstävling med enbart Griffons inbjudna. Det började med dimma. Och fortsatte med dimma. I över tre timmar väntade vi på att dimman skulle lätta. Till slut började den tunna ut och vi bestämde oss för att köra ett första heat. Innan heatet tänkte jag provflyga en av Viktors Battles. Den var väldigt otrimmad, behövde massor av höjdtrim och skev. Till slut började den flyga hyfsat men då tappade jag bort den i en dimbank och när jag hittade den igen låg den redan kraschad på marken. Skit.

Sen flög vi kvalheatet med 4 piloter, Viktor stod över. Det var fortfarande dimma så vi fick flyga nära fältet i låg, tät flygning. Jag var först upp men acken tog slut nån halvminut innan heatslut. Inga klipp av någon under heatet, alla var väl en aning rädd om sin modell.

Innan finalen lättade dimman och jag bestämde mig för att provflyga Viktors andra Battle. Starten gick bra, behövdes en del höjd för att trimma in, kände att höjden inte tog riktigt så jag slog av begränsningen men höjden räckte fortfarande inte riktigt utan modellen närmade sig moder jord i långsam dykning, trots att jag höll full höjd. Till slut blev det krasch långt bort på åkern och motor m.m. slogs loss. End of show för Viktor, som inte hade fler plan med sig att flyga.

Sen flög vi final och det blev riktigt tät och rolig flygning. Båda Mats, Fredrik och jag gjorde klipp, men Fredrik och Mattias förblev oklippta.

Efter poängräkning körde vi prisutdelning där Fredrik vann, Mats tvåa, jag trea och Mattias knep fjärdeplatsen eftersom han inte fick nåt klipp. Det här blev en liten uppvärmning inför nästa tävling som är öppen även för andra skvadroner. Det lär bli en mer välbesökt tävling och vi ser redan fram emot denna!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1233 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 1910 )
Film från Örebro-tävlingen 
Jag klippte ihop en film från tävlingen i Örebro. Den hittar man på den här adressen: Aircombat Örebro 2015[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1135 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2090 )
Årets Örebro 


I helgen kördes årets Örebro-tävlingar. I år kördes två tävlingar WWII (lördag och söndag), en WWI (lördag) och en twin-heat trophy (lördag). Viktor och jag satsade på att delta i de båda WWII-tävlingarna på lördag och söndag.

Inför tävlingen hade jag byggt klart mina två nya Zeros. Viktors Battles var hela sen SM i Vara. Sen hade jag en lös plan på att bygga oss varsin WWI-modell också för att delta i WWI-tävlingen, men det blev inte tid till det så detta fick vi skippa.

På plats blev det till att bära ut allt och rigga vårt lilla regnskydd. Det regnade bara nån litet stänk så regnskyddet gjorde bäst nytta som vindskydd, för det blåste bitvis en del och kallt dessutom.

Innan tävlingsstart provflög jag de två nya Zerosarna utan problem. Lite trim och sen flög båda som dom ska.

Mitt första heat fick ett rätt snabbt slut. Min Zero krockade med en Il-2 -modell och vingspetsen slogs av så att den hängde snett neråt. Det gick inte att kontrollera min Zero längre så det blev en krasch ute i åkern. Som tur var blev det inte så farliga skador, det gick att laga med epoxilim och lite tejp.

Viktor första heat blev lugnt, han blev inte klippt och ingen kollision. I Viktors andra heat kolliderade han däremot efter ungefär halva tiden och kroppen på modellen slogs av bakom vingen med totalkrasch som följd. Kroppen gick att laga lite senare under dagen med hjälp av lånad smältlimspistol men vingen kräver lagning hemma i hobbyrummet.

Mitt andra heat blev bra, ett klipp men klippt. Tredje heatet blev ännu bättre med två klipp, men det räckte ändå inte till final.

Viktors tredje heat däremot blev inte alls bra. Vi hade bytt till reservmodellen pga den tidigare kraschen och för att inte riskera att modellen gick rätt ner i backen vid starten så trimmade jag en del höjd-trim. I kombination med vinden som kom snett bakifrån startlinjen och tillsammans med att modellen skevade vänster så hann inte Viktor få kontroll över modellen utan den steg i skarp vänstersväng in över säkerhetslinjen och över piloterna. Modellen fortsatte svängen tillbaka mot oss - nu i dykning - men VIktor lyckades styra ut den mot landningsbanan igen och där spettade den ner rätt i gräsmattan. Det blev ett snyggt litet hål. Av modellens kropp blev det inte mycket kvar men vingen klarade sig.

Resultat i första tävlingen blev en sista-plats för Viktor - p.g.a. minuspoäng för korsad säkerhetslinje - och en 10:e-plats för min del.

Efter tävlingsslut blev det dags att fixa med Viktors modeller. En Battle blev ihoplappad och provflugen. En FW190D-9 blev ihopmonterad, redo för provflygning morgonen därpå.

Med Viktors reserv-Battle gick andra tävlingsdagen riktigt bra. I hans första-heat gjorde han bra flygtid och blev inte klippt. I andra heatet flög vi båda samtidigt och jag gjorde mitt bästa för att undvika hans modell. På nåt märkligt vänster hamnade jag trots det framför hans Battle och han lyckas kapa av halva min streamer. Viktors första klipp!


Dessvärre fastnade streamern i motorn på Viktors modell så att motorn stannade. Viktor nödlandade då den ute på åkern, utan större skador än en bruten propeller.

I tredje heatet flög Viktor först lugnt men i andra halvan av heatet började han flyga tuffare och tuffare och snurrade runt i olika manövrer "i hetluften". Viktor gav också mer gas än han brukar och när heatet nästan var slut tappar Viktor helt kontrollen över modellen och den spinner ner och planterar sig rätt ner i åkern. Orsaken var troligen att ESC:en brunnit upp, eftersom både motorn dog och Viktor inte kunde styra modellen alls.

Mina heat gick bra, jag fick klipp i både andra och tredje heat. Detta gjorde att jag kvalade in till final, med bara fyra poängs marginal till 8:an Erik H. 4 poäng motsvarar 12 sekunders flygtid under ett heat, så det var verkligen liten marginal.

Finalen blev tät som vanligt. Jag fick in ett klipp men blev själv klippt minst två gånger. Otroligt nog blev det inga kollisioner i finalen. Mitt klipp gjorde dock ingen skillnad utan slutplacering blev 7:e plats för mig och 9:e (!) för Viktor.

Det här var som sista tävlingarna i Svenska cupen 2015. Nu börjar istället byggsäsongen och kanske blir det en Griffon vinter-cup i år, vi får se hur det blir i vinter.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1075 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1977 )
SM 2015 i Vara! 


Så är årets SM avklarat. Det var bråda dagar innan SM för att hinna laga allt som kraschade på Enköpings-tävlingen. Alla tre kroppar till Viktors Battles behövde lagas, mer eller mindre. En av vingarna gick inte att laga så vi behövde skära ut en nya och fixa den. En annan vinge hade ett parti helt söndertrasat. Det lagade jag genom att skära loss ett liknande parti från den skrotade vingen och limma dit istället på den lagade vingen.

SM gick i Vara, som ligger några mil söder som Skara. Det är en bra bit från Tullinge där vi har vår hemmabas - 37 stycken mil, faktiskt. Så vi fick stiga upp tidigt för att komma iväg ungefär vid 6-tiden på morgonen, för att ha tid att fixa det sista innan tävlingen.

Strax innan vi körde förbi Skara kom jag på att de allra flesta av Viktors mottagare låg kvar hemma på byggbordet! Det visade sig att bara en av hans mottagare var med, till hans fyra modeller. Så första tävlingsdagen inleddes med att byta till några av mina mottagare i två av Viktors modeller och trimma om en reserv-sändare till det trim som dessa modeller hade, dvs att kopiera från en annan sändare. Mycket pyssel med alla modeller blev det, men till sist var allt klart.

Första heat för min del valde jag den lagade J22:an. Jag valde att inte provflyga den innan, eftersom det var ont om tid och publiken redan var på plats och uppvisningarna börjat. Starten gick bra men J22:an var otrimmad och under tiden jag försökte trimma in skev och höjd kom hon så långt bort att jag inte såg hur hon flög längre och till slut kraschade den ner i ett sädesfält. ca 30 sekunders flygtid blev det. Bläh.

För Viktor gick det något bättre. Vi valde hans Battle nr 3. Starten gick bra och den behövde bara trimmas en liten aning. Lite förvånande att vi behövde trimma, för den var perfekt trimmad på Enköpings-tävlingen. Vi upptäckte efter ett par heat att han faktiskt startat med fel modell-minne, därav att den behövdes trimma. För att slippa att trimma om igen valde vi att flyga resten av tävlingen med "fel" modell-minne. Så Viktor flög sin Battle nr 3 med Battle nr 1:s modellminne!

Nu tog flygningen i första heat slut rätt så fort för Viktors del. Acken tog slut så han fick nödlanda. P.g.a. vindriktningen (medvindsstart) så var han på väg in mot säkerhetslinjen, men svängde och landade ute på åkern. Först trodde vi att modellen glidit in innanför säkerhetslinjen men den låg faktiskt ca 0,5m utanför! Vissa har tur...

Andra heat flög jag min FW190F-8. Det är en relativt ny modell som knappt är provflugen. Men nu var det dags. FW190 bygger på samma principer som min Zero. På samma sätt som Zeron behöver den en del uppåt-trim för att flyga bra och precis som Zeron så svänger den som en dröm och har mer än väl med prestanda. Däremot räckte inte acken riktigt hela heatet ut utan modellen damp ner sisådär 30 sekund innan slutsignal. Det hade säkert kunnat undvikas om jag "toppat" acken innan heat-start, men, men...

Viktor fortsatte med sin Battle i andra heat och flög på bra. Vädret var fantastiskt, klarblå himmel, sol och väldigt lite vind. På SM:s första dag var det relativt mycket publik. Den lokala klubben - Slättlanda MFK - hade dragit igång ett stort arrangemang, med speaker, försäljningsvagn med mat m.m., lotteri och särskild traktor-vagn för publiken att åka fram och tillbaka ut till fältet.

Tredje heat blev lite mer spännande. Viktor fortsatte med Battle och under heatet sa det plötsligt "snapp!" och en streamer snärtade runt vingen på Viktors Battle. Jag såg dock ingen streamer som gick av, men nog för att Viktor hade lyckats få en motståndar-streamer runt vingen! Oturligt nog hamnade den strax utanför det område på vingens framkant där s.k. streamer-fångare sitter, så streamern gick inte av.

För min del gjorde jag ett klipp men strax efter kolliderar jag med någon som smockar av ena stabb-halvan. Som tur var blev det höger halva som slogs loss. Det är på vänster sida som servot till höjdrodret sitter - hade den sidan slagits loss istället hade modellen kraschat direkt. Som det blev nu hängde höger stabbe lodrät neråt, ungefär som en nedåtgående fena. Det gick att flyga modellen, så under tiden som de flesta andra kraschade i kollisioner och annat, så flög jag omkring på lite medelhöjd, med en halv stabbe. Mot slutet av heatet var det bara jag en till kvar, men det var bara att fortsätta, trots att jag var jagad hela tiden.

Efter tredje rundan var det dags för WWI, d.v.s. "dubbeldäckar-combat". Jag fick agera huvuddomare under tre heat, men vare sig Viktor eller jag deltog i den delen av tävlingen.

Gemensam middag med de flesta andra tävlande blev det sedan på kvällen inne i byn. Som vanligt var stämningen hög och några försökte sig dessutom på att laga modeller sent på kvällen.

Söndagen bjöd på lika bra väder som lördagen, men med något mer vind. Viktors första heat gick utan problem, han flög fortfarande med sin Battle nr 3. Själv hade jag inte hunnit laga min FW190 så det fick bli gamla P-39:an istället. Hon flyger ju inte i närheten lika bra som FW190:n eller Zeron, men det blev trots det en hel del rolig och tajt flygning. Inga klipp, men döm om min förvåning när jag tog upp modellen efter landning och hela bakkroppen var avslagen och bara hängde i några millimeter cellplast plus vingens gummiband. Även höger ving-ytterhalva var losslagen och hängde delvis i bara papperet! Ibland har man tur...

Sista heat flög Viktor och jag i samma heat. Tomas kastade Viktors modell och dömde. Själv fick jag kasthjälp av Pär B. Nu var FW190:n lagad med epoxi och glasfibertejp, mean höjdroderservot var utbytt och det nya var fastlimmat med epoxi, kartongpapp från epoxiförpackningen och smältlim. Nöden har ingen lag... Hon flög i alla fall helt ok och efter bara någon minut blev det ett klipp. I båda klippen var det domarna som såg det - själv såg jag det inte. Det var överhuvudtaget väldigt svårt att se streamerna i det skarpa motljuset.

SM avslutades med final i både WWI och WWII. Viktor och jag var inte med i finalen, poängen räckte helt enkelt inte. För min del var det den dåliga flygpoängen i första heatet som sänkte resultatet.

Av 14 piloter slutade Viktor på 11:e plats och jag på 9:e. WWII vanns överlägset av Denny F, följt av Pär B och Samuel. WWI vanns av Stefan Lundell, som kämpar hårt för att få oss andra att börja tävla i denna klass också.

Så nu är det dags att ladda om för säsongsavslut i Örebro. Det blev inte speciellt många kraschade modeller att laga efter SM, förutom J22:an som nog får fasas ut efter den här sista kraschen. Skadorna på P-39:an och några småskador på Viktors Battle är snabbt lagat!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4614 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2013 )
Lite nya erfarenheter 
Jag tänkte dela med mig av några tips som jag provat nu senast på Enköpingstävlingen.

Först ut är det här med att skydda ackarna. Jag plockade Dennys tips, att sätta en 1-2cm tjock frigolitbit framför acken och fästa den med två balsabitar om vardera sidan av acken och tejpa fast alltihop till ett paket. Jag använde f.ö. vanlig maskerringstejp till detta men eltejp hade nog på ett sätt varit bättre. Fördelen med maskeringstejp är att man ser igenom den, kan se vilken typ av ack det är osv.

Vi gjorde sammanlagt 4 krascher på tävlingen. En krasch där modellen förlorat höjdroderkontrollen. Acken hade inte frigolitskydd och blev ordentligt tillplattad i änden och det är bara att skrota den. Andra kraschen var en lättare smäll i medvindslandning. Ingen skada på acken. Tredje kraschen var kollision med krasch rätt ner från ca 20-30m höjd. Ni befann sig acken på den här modellen relativt långt bak från motor/motorspant, men ändå. Acken helt hel efter krasch. Fjärde kraschen, en saftig smäll mellan två modeller på 15-25m höjd. Min modell blev mos och delarna föll var för sig. Främre 5cm av kropp plus motor plus ESC och ack föll tillsammans, helt fritt. Acken klarade sig pga skyddet och är helt ok.

Utifrån detta kan jag konstatera att det verkar hjälpa väldigt bra att skydda acken på det sätt jag nu provat! Detta rekommenderas starkt.

En annan grej jag provade på denna tävling var att använda en ny kontaktering för acken i modellen, där jag gjort en mellankontakt där ena ändan har 5mm kontakter som fästs i ESC. Andra sidan har den typ av kontakt som Turnigy Nanotech mfl ackar kommer levererade med. Dessutom har jag löddat ihop några förlängningskablar, ca 10cm långa, med 5mm hane/hona i varje ände.

Fördel med detta är flera:

1. Jag kan använda ordinarie kontakt på Turnigy-ackarna, slipper lödda om.

2. Jag kan montera mellan-kontakteringen fast i modellen, antingen permanent eller med t.ex. tejp under tävlingsdagen.

3. Det blir enklare att byta ack under tävlingen, bara att plugga ur gamla och plugga i nya. Kontaktering för att bryta/sätta på strömmen i modellen sitter kvar i modellen.

4. Med den standard-kontakt som följer med Turnigy-ackarna är det i princip omöjligt att av misstag kortsluta acken.

Det här funkade bra under Enköpingstävlingen, trots att det bitvis blev riktigt stressigt att hinna med att byta ackar i både mina egna och i Viktors modeller.

Som extra förklaring: Jag låter två kablar, hane/hona 5mm, ligga utanför kroppen, så att man enkelt kan slå av/på strömmen till modellen. Detta är ett krav enligt el-reglerna och framförallt gör detta arrangemang det enklare att långt i förväg montera ack-paketet i modellen, utan att behöva ha strömmen på hela tiden.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1192 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2038 )

<<nav_first <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> nav_last>>