Ska de ta sån tid... 
...innan jag skriver nåt nytt på den här bloggen? Men vad nytt under Aircombat-himlen?

Stötte ihop med en gammal Aircombat-bekant på tåg-perrongen häromdan, Stefan J som en gång i tiden flög Aircombat i Säter. Under vår intressanta diskussion på tåget hem kom han upp med en riktigt intressant idé som jag själv inte alls tänkt på tidigare. Att jag inte tänkt på det beror på att jag inte ens visste om att det fanns, helt enkelt. Jag är ju lite ny på det här med elflyg, så jag får väl skylla på det.

Idén bygger på att använda sig av ett fartreglage specialanpssat för helikopter. Dessa har en s.k. Governor-funktion som om jag förstått det hela rätt håller varvtalet konstant oavsett spänningen på acken. Med andra ord begränsar den varvtalet så att varvet hålls konstant oavsett vad varvtalet egentligen skulle kunna toppa.

Vad är så fantastiskt med det här då? Jo, då gör man så att man köper en motor som varvar mer än vad som är tillåtet enligt reglerna. Sen ställer man in reglaget så att det håller ner varvtalet till det tillåtna. När sen spänningen i acken sjunker så... Ja varvtalet påverkas inte utan ligger konstant på det varvtal det är inställt på.

Effekten av detta är att man förhoppningsvis då får exakt samma varvtal igenom heatet, dessutom förhoppningsvis maximerat till precis det max-varvtal som reglerna tillåter! Att få till detta med en glödmotor är inte lätt. Med en elmotorsetup är det betydligt enklare.

Vad behövs för att fixa ihop detta? En elmotor med ett KV på ca 2000 för .15-setup och ca 1800 för .25-setup. (Med nuvarande svenska elregler). Ett fartreglage med inbyggd governor-funktion.

Nackdel? Nu har jag inte kollat helt noga, men det verkar som att fartreglage med governor-funktion väger något mer än ett utan governor-funktion. Men det rör sig inte om så många gram så jag tror att det är försumbart i sammanhanget.

Sen är det inte helt enkelt att hitta motorer som passar, till dagens svenska el-regler. I .25-klassen kan man kanske använda den motortyp jag letat upp för .15-klassen, d.v.s. 1880 KV. Borde gå lätt att begränsa den till de 15.500RPM som .25-klassen stipulerar. För .15-klass har Turnigy en motor 2836 på 2350KV som borde passa. Kanske något högt KV, eftersom man ska ner till 17000RPM.

Ja, alltså, det är det här som är lite roligt med elflyget - det finns så mycket nytt att utforska och prova sig fram med. En glödmotor däremot, han har ju sett i princip likadan ut sen 80-talet.

Vad blir nästa tävling då? Ja tyvärr blir det ingen tävling innan Örebro för min del. Annat som krockar med samtliga tävlingar innan dess. Men i Örebro blir det full show. 2x3 tävlingsheat plus ett heat nostalgi-combat. Låter som att jag måste lägga några timmar i byggrummet för att få ihop några fler modeller. Plus att jag måste upp på vinden och plocka fram en gammal modell från 90-talet, för nostalgi-combat -heatet. Vi får se vad det kan bli...

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3867 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2389 )
Snyggare med el! 
I en av kommentarerna till Trosa-tävlingen konstaterar Fredde att en elmodell går att bygga mycket mer slimmad - och snyggare - än en förbränningsmotordriven dito. Med el-setup slipper man ju utskjutande ljuddämpare, cylindertopp och t.o.m. förgasare.

Rent aerodynamiskt ger därmed en el-setup större möjligheter att slimma luftmotståndet, t.ex. på förebilder som Bf109, Spitfire, Mustang, m.fl. förebilder med radmotor.

Något att tänka på. Med andra ord får jag nu börja leta efter förebilder med radmotor.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1495 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2331 )
Försvarsmaktens huvudflygdag 2010 
Ja int ble de nå bygg i helgn int. Men jag träffade i alla fall svågern. Men skära cellplast, nä, det blev det ingen tid till.

Men flygdag, det hann vi med! Men säg den glädje som varar. Det största dragplåstret för mig var att få se på Saab B17. Men ack, ack, den var groundad pga tekniska problem. Typiskt. Men visst, fick se Vampire som jag aldrig sett förut. Å så Tunnan igen, har inte sett den sen första flygshowen den visade upp sig, i Ängelholm 1996 om jag minns rätt. Å Hawker Hunter har jag nog heller inte sett förut, i luften.

Säga vad man vill, det var många intressanta jetplan som visade upp sig. Men bäst ändå var de två Biltema-Spittarna! Vid det laget var vi redan på väg mot bilen - barnen hade gett upp (den ena hade somnat, den andra ville bara hem). Men att se dessa ellipsvingade klassiker dåna fram med Griffon(!)-motorerna på fullvarv, DET är nåt fantastiskt det...! Får mig att vilja åka till Duxford eller nåt liknande igen. Har ju dykt upp en del nya roliga saker att titta på som FW190, ME262, om man har tur. Var ju på Duxford 2000 (var nån WWII-memorial vi var på då, bara WWII-kärror i långa rader...)

Men hur går det med byggandet då? Nä, blev inget kväll heller. Men kanske imorrn kväll... Eller på onsdag... Eller... :)


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1376 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2369 )
Vart tar tiden vägen? 
En rent filosofisk fråga - vart tar tiden vägen? Efter Trosa-tävlingen har jag inte hunnit med mer än någon enstaka timme i hobbyrummet.

Jag har i alla fall hunnit med att packa upp en av de ARF:er jag inhandlat. Kan lika gärna avslöja vad nästa modell blir, nämligen en Great Planes P-47 Thunderbolt. Ska inte ta många timmar att bygga ihop, men frågan är om jag hinner innan Trosa-tävlingen? Det är alltför få lediga timmar innan dess, men jag ska göra mitt bästa.

Varför en ARF och varför en P-47? Ja, jag testar gärna olika modeller för att ev. kunna skriva om dom och på så sätt guida nybörjare inom Aircombat. Att det sen blev en P-47 är av flera skäl:

- Dels så är det en relativt stor och stabil kärra, lämplig för den som är ny i Aircombat. Den är tillåten att flyga med .25-storlek enligt dagens regler, men jag kommer så klart att testa den med min .25-elmotorsetup.

- Dels så är det en gammal favorit. Jag har flugit P-47 säsongerna 94-99, i säkert över 50 missions, så nog för att jag kan utvärdera en modell av P-47 alltid.

Har vi tur så kan det bli en artikel av detta test i en hobbytidning framöver.

Hur ser helgens planer ut? Ja det är flyguppvisning a la grande på Malmen i helgen, så den vill jag inte missa. Tror inte jag varit på en flyguppvisning på 10 år. Senaste var nog Duxford år 2000. Å andra sidan är det svårt att slå Duxford när dom kör WWII-showen. Trodde aldrig jag kunde bli mätt på att se P51 Mustanger flyga, men det blev jag faktiskt då.

Har jag riktig tur ska jag också lyckas övertala svågern att hjälpa mig att skära ut några kroppar och vingar till mitt nya hemliga projekt. Återkommer om det.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1211 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2389 )
Felsökning elmotorn 
Så här dagen efter roade jag mig med att plocka ner elmotorn som var med om min halv-krasch (FW190:n) under gårdagens tävling. Det var första gången jag plockade ner en elmotor av den här typen. Det gick mycket lätt, bara att ta loss stoppringen från axeln på baksidan av motorn och sen dra isär.

Visade sig att det var några stycken av magneterna som lossnat och åkt bakåt så att de skrapade emot bakstycket. Enkelt åtgärdat: Lite CA-lim för att låsa magneterna och sen trycka dom på plats igen. Sen skruva ihop motorn, skruva den på plats på kärran och vips så är FW190:n redo för fight igen! Jobbet tog mindre än en halvtimme och hade kunnat utföras på fältet om det hade behövts.

Inga större lagningar i övrigt på kärran. Några droppar lim för att fästa upp främre rundstaven för vingfastsättningen och sen rigga upp en ack för att testa att servon och allting funkar. Plus några sekunders körning med motorn för att kolla att den snurrar åt rätt håll (lätt att vända kablarna fel, ett problem man inte har med glödstiftsmotorer...)

En reflektion från min sida är att det var en hyfsat kraftig nedflygning jag gjorde. Att det inte blev större skador visar på hur pass stryktålig kombinationen elsetup och cellplastkärra är.

Då så. Dags att förbereda för nästa tävling, då. Kan det bli Köping den 19/6 måntro?

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1270 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2454 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>