Lite nya erfarenheter 
Jag tänkte dela med mig av några tips som jag provat nu senast på Enköpingstävlingen.

Först ut är det här med att skydda ackarna. Jag plockade Dennys tips, att sätta en 1-2cm tjock frigolitbit framför acken och fästa den med två balsabitar om vardera sidan av acken och tejpa fast alltihop till ett paket. Jag använde f.ö. vanlig maskerringstejp till detta men eltejp hade nog på ett sätt varit bättre. Fördelen med maskeringstejp är att man ser igenom den, kan se vilken typ av ack det är osv.

Vi gjorde sammanlagt 4 krascher på tävlingen. En krasch där modellen förlorat höjdroderkontrollen. Acken hade inte frigolitskydd och blev ordentligt tillplattad i änden och det är bara att skrota den. Andra kraschen var en lättare smäll i medvindslandning. Ingen skada på acken. Tredje kraschen var kollision med krasch rätt ner från ca 20-30m höjd. Ni befann sig acken på den här modellen relativt långt bak från motor/motorspant, men ändå. Acken helt hel efter krasch. Fjärde kraschen, en saftig smäll mellan två modeller på 15-25m höjd. Min modell blev mos och delarna föll var för sig. Främre 5cm av kropp plus motor plus ESC och ack föll tillsammans, helt fritt. Acken klarade sig pga skyddet och är helt ok.

Utifrån detta kan jag konstatera att det verkar hjälpa väldigt bra att skydda acken på det sätt jag nu provat! Detta rekommenderas starkt.

En annan grej jag provade på denna tävling var att använda en ny kontaktering för acken i modellen, där jag gjort en mellankontakt där ena ändan har 5mm kontakter som fästs i ESC. Andra sidan har den typ av kontakt som Turnigy Nanotech mfl ackar kommer levererade med. Dessutom har jag löddat ihop några förlängningskablar, ca 10cm långa, med 5mm hane/hona i varje ände.

Fördel med detta är flera:

1. Jag kan använda ordinarie kontakt på Turnigy-ackarna, slipper lödda om.

2. Jag kan montera mellan-kontakteringen fast i modellen, antingen permanent eller med t.ex. tejp under tävlingsdagen.

3. Det blir enklare att byta ack under tävlingen, bara att plugga ur gamla och plugga i nya. Kontaktering för att bryta/sätta på strömmen i modellen sitter kvar i modellen.

4. Med den standard-kontakt som följer med Turnigy-ackarna är det i princip omöjligt att av misstag kortsluta acken.

Det här funkade bra under Enköpingstävlingen, trots att det bitvis blev riktigt stressigt att hinna med att byta ackar i både mina egna och i Viktors modeller.

Som extra förklaring: Jag låter två kablar, hane/hona 5mm, ligga utanför kroppen, så att man enkelt kan slå av/på strömmen till modellen. Detta är ett krav enligt el-reglerna och framförallt gör detta arrangemang det enklare att långt i förväg montera ack-paketet i modellen, utan att behöva ha strömmen på hela tiden.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1173 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2000 )
Lite från Enköpings-tävlingen 
Nu är Viktor och jag hemma efter en sanslöst het, solig och nästintill vindstilla dag ute hos modellflygklubben Exvolare i Enköping. Det här blev årets andra deltävling i svenska aircombat-cupen för oss.

Inför tävlingen hade modeller lagats och utrustningen fixats till på alla sätt och vis. Mer om detta i annat inlägg på denna blogg.

Vi hade båda fyra modeller med oss, dvs sammanlagt 8 modeller. Viktor hade sina 3 Battles plus en FW190D-9 som inte är provflugen ännu. Själv hade jag en salig blandning av nya och lagade modeller. Förstamodellen blev en Zero som bestod av kropp från första prototypen och vinge från den andra prototypen. Andramodell var P-39:an, lagad som få. Tredjemodell nya FW190F8 och fjärdemodell J22:an, lagad efter senaste kraschen.

Ute på fältet började dagen med provflygning av en av Viktors Battles. Samtliga tre Battles var nu modifierade med kolfiberbalkar för att få upp hållfastheten. Modellen flög alldeles utmärkt så jag lattjade runt lite innan jag tänkte lämna över sändaren till Viktor, då plötsligt höjdrodret började sluta att verka! I ett sånt läge finns bara en sak att göra - att dra av gasen och hoppas på det bästa. Kraschen blev våldsam och kostade en mulad modell och en pajad ack. Denna ack var en av två som jag inte skyddat med frigolit för att klara hårda krascher. Typiskt! Minst 10 andra ackar hade jag skyddat, men de jag tänkte använda under provflygning skulle ju inte behöva utsättas för några hårda krascher! Kraschorsaken var ett höjdroderlänkage som lossnat. Skruven som klämmer fast hödroderstången hade helt enkelt gängat upp sig själv under flygning. Suck...

Efter att ha samlat mig monterade jag istället ihop Zeron för att provflyga denna. Inga större problem med denna provflygning utan Zeron lovade rolig flygning.

Första heat flög jag, med Zeron. Inga klipp men har för mig att jag förblev oklippt. Kul flygning, men acken tog slut lite för tidigt, flygtiden blev inte så lång.

Andra heat flög Viktor med sin 3:e Battle - "trean". Han fick förhållningsorder att flyga lugnt, för att spara modellen till nästa heat. Allt gick bra, heatet tog slut, Viktor ska landa men kommer lite för långt bort och jag säger åt honom att gå om i ett nytt landningsvarv men på väg tillbaka i medvinden tar acken slut och motorn dör. Det blir en hård medvindslandning och kroppen spricker på några ställen. Inga större skador, skulle gå att laga på fältet, men retfullt!

Tredje heat flyger Viktor med "Ettan", dvs den träningsmodell han flugit med allra mest. Vid det här laget är den aningen skev i kroppen och svänger inte speciellt rent längre, men han är van vid den och trivs med att flyga den. Han tar det lugnt, flyger i stora åttor och gör nån dykning ner på lägre höjd och hetluften då och då.

Fjärde heatet är det åter dags för mig och Zeron. Allt funkar bra, inga klipp för min del och jag blir klippt, men det får man tåla.

Därefter lunch-paus med hamburgare från lokala klubben som servar oss alla. Solen bränner på bra så en endaste läskburk är egentligen för lite vätskepåfyllning.

Femte heat flyger Viktor med "Ettan" igen. Den här gången får han efter ungefär halva heatet "köra järnet" för att prova på hur ett tajt aircombat-heat kan fungera. Och mycket riktigt, efter bara nån minut krockar Samuel och Viktors modeller och "Ettan" trillar mot moder jord med kraschad vinge och bruten kropp. Kroppen går att laga men vingen saknar delar så kanske går ena vinghalvan att återanvända.

Sjätte heat är mitt sista, återigen med Zeron. Tajt flygning, skoj, och jag gör ett klipp. Någon minut efter det kolliderar Pärs Mustang och min Zero så delarna ryker i ett cellplastmoln. End of show.[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1215 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1902 )
Tips Zero-bygge 


För dig som funderar på att bygga dig en modell enligt min ritning till A6M2 Zero kommer här lite erfarenheter och tips.

Vid bygget rekommenderar jag att du bygger den främre delen av kroppen i blå eller rosa cellplast, d.v.s. cellplast som är lite stabilare och har högre densitet.

För vingen rekommenderar jag att du förstärker med en infälld vingbalk, t.ex. ett 4mm kolfiber-rör. Jag har inte haft problem med hållfastheten på vingen, men bara för att vara på säkra sidan.

Som elsetup har jag använt Turnigy 3536 1400kv med APC 9x6E prop. Ack har jag kört Turnigy Nanotech 3300mAh/3S och fartreglage Turnigy Plush 60A (även 40A funkar, men bättre med 60A). Du kan också köra 3536 1100kv och 4S-ack, men det är en setup jag inte provat ännu (men andra har gjort det och det funkar).

Med den valda vingprofilen och elsetup enligt ovan blir detta en riktigt vass fighter. Men se till att ha TP så långt fram som det går och se till att ha en del uppåt-trim innan du provflyger, för det behövs alltid med den valda vingprofilen och anfallsvinkeln. För att få TP rätt var jag tvungen att fälla in lite bly i botten av "motorkåpan", ca 40g räckte för att få TP rätt. Utan denna balanseringsvikt blev hon baktung och flög som en JAS utan dator, ungefär. Zero-plans (foam)


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1103 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 1894 )
Strängnäs 2015 - Viktors första tävling i Svenska Cupen! 


Så har vi då flugit Strängnäs-tävlingen 2015. För vår del blev det Viktors första tävling i Svenska Aircombat-cupen. Viktors första Aircombat-tävling blev ju tidigare i våras på Griffon squads skvadronsmästerskap.

Inför den här tävlingen har Viktor och jag träningsflugit en del. Vi har byggt två nya Battles till Viktor, så nu har han 3 stycken sammanlagt. Dessa blev färdiga ungefär klockan tio på kvällen innan tävlingen. Så det blev lite tajt med tid, framförallt för mina egna förberedelser.

Vi tog oss ut till tävlingen i god tid för att hinna provflyga de nya modellerna. Detta gick bra, med kasthjälp av Pär B. Dom nya kärrorna flyger fantastiskt fint faktiskt.Lottningen av heaten gjorde att jag flög i första heat. Det blev till att ta upp Zeron, som lagats sedan Enköpingstävlingen förra året men inte flugits sen dess. Efter en del intrimning flög denna kärra fantastiskt fint, men efter bara lite mer än en minuts flygning blev det kollision med en Il-2. Den andra modellen flög vidare men Zeron störtade neråt utan stjärtplan. Argh! Allt går att laga, men acken blev pannkaka. Suck, det var en ny ack som flög för första - och sista - gången.

Så dags för Viktors första flygning, med en av de nya modellerna. Detta gick bra till en början, inga problem i starten, tajta svängar och tuff flygning. Lika tuff såg inte vingen ut, som började anta en större V-form. Vadan detta? För klent byggd vinge och för höga G-krafter gjorde att vingen efter bara någon minut vek ihop sig och modellen störtade ner i träsket bortanför fältet. Inga jättestora skador på modellen, det går enkelt att laga, men retfullt som sjutton.I nästa runda flög Viktor i första heatet, nu med Battle nummer 3. Vid det här laget hade vi dragit ned utslagen på både höjdroder och skevroder. Dessutom flög Viktor på ca 70% gas hela tiden och svängde väldigt lite och lugnt. På det sättet klarade sig vingen på denna Battle, men lite stukad var den trots det inne vid vingmitten/vingsadeln.

Lesson learned: Det räcker inte med de förstärkningar jag gjort på dessa Battles, utan det krävs någon form av vingbalk också. På dessa två modeller ska jag fälla in kolfiber-rör i undersidan av vingen, vilket kommer att göra dom styva nog att klara Viktors höga G-svängar (jag skulle gissa på 20-30G i hans svängar).

Mitt andra heat flög jag med gamla P-39:an. Denna hade TP lite för långt fram (batteriet för långt fram) och det krävdes mkt höjdroder i svängarna för att klara ut det hela. Men det blev ett kul heat med mycket flygning, inget klipp dock.I tredje rundan var Viktor och jag lottade till samma heat, det 6:e och sista innan finalen. Viktor fick flyga sin 1:a Battle, som vid det här laget är lagad och "battered". Av misstag hade modell-minnet ändrats så starten fick göras utan att modellen var intrimmad, men det gick bra - Viktor har ju tränat att starta med modellen i de flesta lägen.

Själv fick jag upp P39:an med en 3600/3S ack, dvs lite större och tyngre (men faktiskt sämre än de 3300/3S NanoTech-ackar jag normalt kör med). Men heatet gick bra, efter ett tag gjorde jag ett klipp men mot slutet av heatet tog acken slut, trots att jag startat flera minuter sent och knappt flugit mer än 5 minuter.Landningen blev dock en liten aning hård och P-39:ans motorinfästning är klen så motorn satt alltför lös efter detta för vidare flygning. Så när jag oväntat kvalade in till final var jag tvungen att ta fram gamla Hellcaten. Denna var oflugen efter kraschen i Enköping förra året. Efter en del inledande strul med motor-riktning m.m. gjorde vi ett startförsök, där Jägermeister var kasthjälp. När jag drog på gas började det efter en mycket kort stund låta mer och mer från motorn men det var försent att stoppa och Jägern skickade iväg modellen och nästan samtidigt skakade modellen sönder och trillade ner.

Lesson learned är att denna motorsetup (NTM från HK) inte fungerar speciellt bra. Det var troligen på detta sätt som Hellcat:en kraschade på Enköpings-tävlingen, dvs att motorn helt plötsligt började vibrera kraftigt och modellen därför skakade sönder (detta hände i luften i Enköping). Otäckt fenomen - vet inte vad om orsakat detta! Ska direkt byta ut NTM-motorn mot en Turnigy 3536 istället, tror att det är samma hålbild för motorns infästning dessutom.

Hur gick det då? Jo, en 7:e plats för mig och en 9:e plats för Viktor, av 13 deltagare. Inte fy skam, men vi ska kunna bli bättre än så.

Sammanfattningsvis en del att laga de kommande veckorna inför Enköpings-tävlingen, men inga större jobb. Zeron ska lagas, den är definitivt en riktigt rolig överraskning! Den gamla Zeron fungerade också väldigt bra, till slut, när jag fick ordning på el-setupen, men jag hade väl glömt hur bra den faktiskt flög.

Bygga fler Zeros efter detta, kanske?!


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1308 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1970 )
Laga, laga... Bygga, bygga!! 
Jag har många gånger sagt att det bästa receptet för att laga kraschade modeller är att ta en stor kasse och samla upp precis alla delar. Och sen ställa den kassen i en hörna och vänta i en vecka... Tills missmodet sjunkit undan och ny energi har växt fram.

Så gjorde jag även denna gång, med de två kraschade modellerna från Griffon-tävlingen. Nu, exakt en vecka senare, har jag tagit tag i att laga modellerna. P-39:an är ihoplimmad, installerad och färdig för provflygning/trimflygning. Skevrodertrimmet lär inte vara ändrat, men höjdtrimmet är det definitivt så detta måste trimmas in.

P-39:an lagades med smältlim. Den hade gått av precis vid bakkanten av vingen. Detta är en medvetet konstruerad brottsyta av konstruktören Denny F. Även motorspantet hade lossnat, så propeller, spinner och motorkåpa behövde monteras av och limmas fast. Fartreglaget hade även lossnat, så detta behövde kopplas ihop och provköras igen, så att det var rätt rotationsriktning på propellern.

J22:an var värre kraschad, eftersom den kolliderade på ca 30-40m höjd och föll handlöst ner i den hårda leråkern. Många delar behövde pusslas ihop och bakkroppen var så pass "ranglig" att jag förstärkte upp den med tre invändiga lister av balsa, efter att jag limmat samman alla kroppsdelar. Även vingsadeln var svajig och fick en balsalist på insidan. På sina ställen hade klädseln fått sig en törn, så ny klädsel har det även blivit på olika delar.

Vingen blev knäckt i kollisionen, men hade ändå klarat sig förvånansvärt bra. Jag petade i PU-lim i sprickan och tejpade runt, så blir det nog starkt och bra igen. Skevrodret var också knäckt, på två ställen dessutom. Det ena stället är lagat med PU-lim. Det var en fin brottsyta, så enkalt att dutta i lim och tejpa för. Det andra brottet blir värre, där är cellplasten helt borta i några millimeter, så där får jag göra något. Kanske lägga in kolfiberstav och sen bygga upp med ny cellplast och klä med brunpapp? Vi får se hur det blir.

Morgonen inleddes i och för sig med nybygge, det blev montering av stabbe/fena på de två nya FW190 som ligger på löpande bandet. Nästa steg blir att måla dessa två i lämpliga färgscheman.

Nästa modell på löpande bandet blir annars ytterligare två Fairey Battle till Viktor. Den fungerar ju utmärkt den konstruktionen så det får bli lite serietillverkning inför kommande tävlingssäsongen.

Kvällen viks i alla fall åt fortsatt träning med Viktor. Helium-flaska är inköpt, för att träna med "ballong-jakt". Vi får se om vi hinner det ikväll, i första hand ska vi träna på landningsvarv och landning, som trots allt är viktigare än jakt-träningen!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3257 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2017 )

<<nav_first <Tillbaks | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Nästa> nav_last>>