Trosa-tävlingen 2013 


Då var det dags för traditionsenlig tävling i Trosa. Lika traditionsenligt var det fint väder. Det hade regnat mängder i två dagar och prognosen säger att det ska regna dagen efter tävlingen, så man kan verkligen snacka om att ha tumme med vädergudarna.Dagen till ära hade jag med mig både Viktor och hans kompis Sebbe. Eftersom vi var få deltagare på tävlingen, bara 9 stycken, behövdes det extra pilotdomare. Viktor blev då utsedd att vara domare, med Sebbe som biträdande domare. Detta gjorde dom under fem tävlingsheat, utan större problem.För min del blev det Zeron i första heat. Rätt så snart gjorde jag ett klipp, det första för året. Den klippta streamern fastnade runt vingen så det blev lite svårstyrt i den bitvis rätt byiga vinden. Efter ett tag lossnade den och jag blev dessutom klippt, vilket gjorde det mer lättfluget. Det var dessutom kass solljus, så det var svårt att se hur modellerna låg. Ett kort tag tappade jag t.o.m. bort min modell, men efter några sekunder hade jag kontroll på den igen. Den flög alltså helt själv i rätt många sekunder, vilket är ett bra betyg åt Zeron.

Andra heat var tajt, mycket jagande, tills det small till och Zeron kolliderade med någon annan modell och trillade neråt utom kontroll. Efter heatslut hittade jag modellen 1dm från kanten på ån som går en bit ut på fältet! Snacka om tur. Modellen var inte speciellt skadad, kroppen var av strax framför vingen, men drivacken var borta och det var inte ens någon idé att leta efter den.Inför tredje heat ställde jag om till Spitfiren. Denna blev omvandlad till PR-mode (Photo reconnissance) genom att jag fäste den lilla mini-kameran till modellen. Det verkar som att det blev lite flygfilm den här gången, vi får se hur det ser ut när filmen kommer tillbaka framkallad från fotospaningsdetaljen i Griffon sqd.

Spiten flög inget vidare i den byiga vinden, jag fick verkligen använda all flygkunskap för att inte plantera den. Men bitvis flög den riktigt bra, många nära-klipp, men nära skjuter ingen hare, som det heter.Med ett klipp och hyfsad flygtidder i bagaget tog jag mig till final. Eftersom Spiten inte flugit så bra valde jag att ta P-39:an istället. Denna hade fått en ny motor efter motor-burnouten på Borlänge-tävlingen. Tyvärr visade det sig att lufthålen som jag gjort inte räckte utan även denna motor brann upp efter ca 20 sekunders flygtid. Det är helt klart så att dessa motorer inte tål att flygas med 9x6 prop nån längre stund, så nu får det bli plan B och byta till större, tåligare motor.

Finalen i övrigt var tät och resulterade även i några kollisioner, en med överflygning av säk-linjen. Annars höll sig trenden med att det var få kollisioner under tävlingen, trots tajt flygning med sju piloter i varje heat.Vid prisutdelningen visade det sig att jag hamnade på sjunde plats, d.v.s. sista platsen i finalen. Inte så förvånande med tanke på min korta flygtid i finalen.

Vann gjorde Pär Bertilsson, tvåa Pasi och trea Mikael Kilbro. Kul för Pasi som flög bra hela tävlingen och som provade sin Messerchmitt 110 med två elmotorer i finalen.Sammanfattningsvis var det en bra tävling, bra väder, bra arrangemang, bra mat och dryck i kafeterian som lokala klubben stod för och bra sekretariat av Therez, som alltid. Några bonustimmar i bygghörnan, sen är det dags att ladda om inför Örebro-tävlingen i september. Något VM i Finland blir det inte för min del, det krockar med andra planer och jag har heller inte vare sig tillräckligt med modeller eller träning för att det skulle bli tillräckligt kul att åka.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1355 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2350 )
Å så Borlänge... 
Ja det blev en tripp tur och retur till Borlänge trots allt. Är ju lite trött på den rutten p.g.a. jobbet, men det gick å andra sidan lättare att köra - bilen gick lixom av sig själv.

Fem modeller med: P-39 (med ny motor), Zero (med ny motor), Multiplex-Spit, gammal Mustang och Heinkel 100, de två sista i reserv.

Första heat tänkte jag prova P-39 med nya motorn. Och jodå, jodå, nog flög hon rätt vasst och bra med lite mer kv i motorn - men - efter bara ca 20-30 sekunder dog motorn och hon seglade ner till marken utanför landningsområdet. Har inte hunnit undersöka varför motorn dog, men jag gissar på att motorn helt enkelt brann upp. Det verkar i alla fall inte bättre än att jag nu börjar balansera på gränsen till vad motorerna klarar ut, helt enkelt.

Andra heat provade jag Zeron med ny motor och liten ack (3S 3300mAh). Lite bränd av första heatet så startade jag inte på full gas och jag flög runt på mindre än fullgas i den största delen av heatet, förutom den sista halvminuten. Bra drag, bra manövreringsförmåga och ett rätt roligt heat. Men, redan efter ca 2 minuter var nästan alla streamers klippta, inklusive min egen, så se var det mest jakt efter ett par halva stumpar som fanns kvar.

I det läget började jag leka en del, flyga lite inverterat, nosa lite framför säkerhetslinjen i en inverterad sväng (ja jag vet, så ska man ju inte göra, men jag hade tråkigt...)

Tredje heat beslutade jag mig för att sätta in ny ack i Zeron och prova lyckan även i detta heat. Inga problem med starten flög rakt och fint och samma drag som i förra heatet. Tyvärr upprepades ungefär samma mönster, d.v.s. samtliga streamers klippta inom de första 2 minutrarna. Ja förutom Peter E:s streamer då, som alla jagade, även jag med Zeron till och från. Hur Peter lyckades behålla det mesta av streamern med fem andra modeller som jagade förstår jag inte riktigt, men han lyckades och utan att flyga på alltför extrem låghöjd dessutom.

För min del blev det i alla fall samma resultat, inga klipp gjorda och egen streamer klippt, men med nästan maximerad flygtid.

Resultat för dagen? En bränd motor, ett losslaget motorspant (P-39:an igen), en sistaplacering och en solbränna.

Missnöjd? Näe, inte alls. Trist att inte få flyga speciellt mycket i första heatet, men det är ju "läropengar" för att få fram en vass och väl fungerande setup för mina modeller. I de två andra heaten hade jag riktigt kul trots allt, så det var värt att åka sammanlagt 50 mil och sitta 40 minuter i kö på Essingeleden (ja hur tusan det kan vara kl kl 18 en lördagkväll förstår jag inte, men men).

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1408 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2322 )
Första gången i Strängnäs 
Ja så blev det till att ha provat Strängnäs modellflygfält också. Har kört förbi många gånger, men nu var det cup-tävling i svenska Aircombat-cupen. Viktor och jag letade efter fältet ett tag, efter lite telefon-guidning hittade vi fram.

Fin dag, men lite byig vind gjorde det lite trickigare att flyga i heaten. Ca 15 piloter deltog så det blev rätt roliga heat.

Första heatet provade jag nya P-39:an. Visade sig att hon trots ny prop och rätt programmerad ESC ändå inte hade riktigt den prestanda som krävs för att göra klipp. Jag blev å andra sidan inte heller klippt och fick full flygtid så det var väl ett rätt ok heat. Trist nog lossnade motorspantet vid landningen, propellern fastnade i gräset.

Andra heat provade jag Zeron för första gång i tävling. Väldigt otrimmad, men efter några vändor med febrilt trimmande flög hon riktigt bra. Här var det prestanda så det räckte till och blev över, men efter bara 1,5 minuts flygtid började propellern helt plötsligt bara snurra långsamt, långsamt. Snabb sväng ner för att landa, men landning långt utanför landningszonen, så det blev till att vänta till efter heatet för att undersöka vad som var fel.

Modellen var hel, men när jag kände på propellermuttern var den fortfarande het efter över fem minuters väntetid. Mycket riktigt var det alltså motorn som brunnit upp i strid! Den här motorn har sett lite konstig ut från början, med motorfäste som inte riktigt passar m.m. så jag borde egentligen inte vara förvånad.

Nåja, på det igen i 3:e heat. Nu var det dags för gamla Spitfiren från Multiplex. Innan heatet rensade jag en massa skumgummi som åkt fram bakom motorn. Troligen var det detta som bromsade motorn på Griffon Wintercups-finalen, för nu gick motorn mycket bättre. Starten blev dock en rysare, jag hade inte begränsat skevroderutslagen så det flaxade fram och tillbaka på strax över gräsrotsnivå i några sekunder innan jag fick kontroll på det hela och kunde stiga upp till lite högre höjd.

Mycket jakt under hela heatet, men jag lyckades trots allt inte få in nåt klipp och trots att streamern såg hel ut var den faktiskt klippt en liten bit (kanske 50cm) i slutet.

Sammanfattningsvis två heat med full flygtid och två heat med oklippt streamer, men inga klipp. Det blev ingen finalflygning men det blev ändå en 11:e plats av 16 startande, vilket inte är jätte-illa.

Viktor var med och filmade, det blev lite av extrem-dogma film av hans 1,5 timmesinspelning. Men som tur var filmade jag själv några snuttar och det gick ju att plocka ut frysta scener (stillbilder) ur Viktors material, så det blev en kort film från tävlingen också. Den hittar du här: Film Strängnäs

Helgen efter kördes Jönköpingstävlingen, men jag stod över och fokuserar på Borlänge-tävlingen istället. Samma modeller åker med dit, men nu med utbytta motorer och lite smålagningar.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1495 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2344 )
Grand finale 2013 Så har vi då kört finalen i 2013 års Griffon Winter Cup. Från att väderleksrapporten sa snöstorm, skiftade det till att varna för -15 grader till att bli en solig dag med en rätt svag - men kall - vind.

Hela 13 piloter dök upp till finalen varav de som åkt längst åkt hela vägen från Säter. Från Griffon sqd deltog Pasi, Janne, Jonas, Leif, Danne och jag själv. Jägermeistern var huvuddomare med assistans av Papabear, Rosso, m.fl. som hjälpte till under dagen.

Innan tävlingen provflög jag min gamla Mosquito, nu konverterad till eldrift. Jag fick dock ingen ordning på ESC:arna - har fortfarande inte skafffat ett nytt programmeringskort - så det fick bli start på strax över halvgas. Men det gick bra, och hon flög faktiskt förvånansvärt bra trots att hon är så pass tung och lagad och med motorer som bara gick på ungefär strax över halvgas.


Start i första heat - man ser hur fokuserade alla är på att komma upp snabbt i luften


I första heat blev det tung tight flygning redan från start. Inom kort var Jannes Spitfire nedkrockad och det blev ytterligare några kollisioner och krascher innan heatet var över. Pasi jagade på men blev klippt och fick inga klipp gjorda. Leif testade vilket som var hårdast - den frusna marken eller modellen. Den frusna marken vann.


Här startar Danne the Kids P-47, kastad av Papabear

I mitt heat var jag först upp i luften, med Leifs hjälp med kastet. Det tog en många sekunder innan nästa modell var uppe men sen blev det tajt. Jag jagade runt och försökte få till nåt klippt men lyckades istället bli klippt två gånger. Kul var det i alla fall och det gick bra att landa på den hårt frusna snön (läs is) utan att modellerna gick sönder.


Start i finalen


Till finalen kvalade åtta piloter, eftersom dom två sista hade samma poäng. De som hade kraschat och inte kunde laga sina modeller fick dock hoppa över finalen. Från Griffon kvalade Danne och Jonas in i finalheatet.Det var tajt flygning i finalen


I finalen blev det flygning på samma nivå som i finalen i vilken tävling som helst i svenska cupen. Vi konstaterade att 6 av de tio piloterna i svenska landslaget 2013 flög i den här finalen. Detta märktes i form av antalet kollisioner. Det krockade modeller till höger och vänster och när slutsignalen gick var det bara tre modeller fortfarande i luften.Efter finalen fick de flesta hämta kraschade modeller


Vann gjorde Daniel från Red Tails. Bäste Griffon var Danne the Kid, medan Janne vann Griffon Winter Cup.


Glad Jonas som både gjorde klipp och hade hel modell efter finalen

Efter prisutdelningen begav sig de flesta hemåt eller för att fira segern (eller bara fira).

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre15893 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2522 )
Solig deltävling 3 


Så var det då dags att flyga wintercup igen. Det var perfekt väder, nästan ingen vind, sol och
temperaturen kröp upp strax över nollan. Jag hade förberett med ombord-kamera på min modell, för att göra kul filmning. Men först blev det provflygning av nytt undervapen som inte flög riktigt som tänkt. Lite för mycket anfallsvinkel på vingen och något baktung gjorde att nya modellen inte riktigt flög så bra som väntat. Men den har potential, så det ska fixas till.

Sen var det det här med Viktors nybörjarmodell. Detta var dåligt förberett eftersom jag fick veta väldigt sent att han ville följa med. Men, väl ute på fältet var det dags att ladda batteriet till hans modell. Problem nummer 1: Laddkabeln till den batteritypen glömd hemma. Löstes genom att tejpa ihop kontakterna. Nåväl, när detta var löst skulle vi koppla ihop de två sändarna (lärare och elev). Elev-sändaren började då beep:a - batteriet var inte laddat. Som tur var har jag köpt en laddkabelhärva som går att koppla till laddaren och som har de flesta laddkontakter. Alltså, leta upp rätt kontakt, ställ om laddaren till rätt batterityp och LADDA.


Det var en hel del publik i det fina vädret, andra nyfikna modellflygare med flera.

Så, dags för start av första heatet. Modellen förberedd med fräsch ack, motorn provkörd. Kameran monterad på vingen och igångsatt. Jag tog det lite lugnt, startade motorn och kastade iväg modellen efter Pasis Spit som kommit i luften strax efter Jannes modell. Men nää. Modellen går över åt vänster och innan jag hinner rädda situationen dyker hon i snön. Gah.

Men, vänta in att alla startat, springa ut och hämta, skaka loss snö från motorn, kolla allting, reda upp streamern, starta upp igen och iväg...

Men näää. Även denna gång går modellen iväg snett utåt vänster och jag får aldrig riktigt kontrollen över den innan den dråser ner i backen och slår av fena och stabbe. End of show.

Nu är jag inte ensam om att krascha till det, Leif lyckas smacka sin Thun så att den blir oflygbar. I övrigt händer inte så mycket i första heatet, inga klipp noterade.

Sen blev det paniklagning i pausen innan final. Roderhorn och stötstång borta efter kraschen. Limma dit nytt roderhorn. Limma tillbaka fena och stabbe igen. Och sen kommer problemet: Jag har inget linkage som passar! Efter många minuter strul hjälper Pasi till med en justerbar stötstång med Z-bock i varje ände och sockerbit i mitten.

Provflyga innan final? Näe, jag låter en i publiken som gärna ställer upp, kasta modellen. Den går ok men måste trimmas om en del. Sen blir det rolig finalflygning! Bara nån minut in i heatet klipper jag Jannes streamer. Kort därefter smackar det till och vi tror att Janne klippt men ser inte vem. Visar sig sen att det inte blev nåt klipp, men nära måste det ha varit för en streamer smackade till, det hördes.

Lågflygning, högflygning, flygning åt alla håll... Jonas gör en hård mellanlandning (antagligen helt oplanerad) men lyckas utan problem få upp kärran i luften igen. Janne och Pasi jagar varandra på riktigt låg höjd (vass-höjd) och jag själv gör mitt bästa för att ge dom nåt att jaga på låg höjd - men inga fler klipp.


Prisutdelning.


Vid prisutdelning visar det sig att mitt klipp lönar sig. Janne vinner med knapp marginal, jag tar andra plats och Pasi tredje. Jonas på fjärde och Leif på femte.


Glad Janne med buckla.


Jonas fick Hero-medalj för sin snabba omstart.


Hero-medaljern tilldelades efter omröstning Jonas för den snabba omstarten i finalen. På fältet var flera piloter som inte flög, Danne the kid agerade t.ex. huvuddomare, Jägermeister agerade journalfilmare och Friedrich m.fl. agerade moralisk support.

Efter prisutdelningen blev det till sist nybörjaflyg med Viktor. Perfekt väder och Viktor gjorde sammanlagt fyra landningar och många landningsförsök innan det blev för jobbigt med solen i ögonen. Vilken perfekt avslutning på en mycket trevlig dag![ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre5470 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2397 )

<<nav_first <Tillbaks | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | Nästa> nav_last>>