Felsökning elmotorn 
Så här dagen efter roade jag mig med att plocka ner elmotorn som var med om min halv-krasch (FW190:n) under gårdagens tävling. Det var första gången jag plockade ner en elmotor av den här typen. Det gick mycket lätt, bara att ta loss stoppringen från axeln på baksidan av motorn och sen dra isär.

Visade sig att det var några stycken av magneterna som lossnat och åkt bakåt så att de skrapade emot bakstycket. Enkelt åtgärdat: Lite CA-lim för att låsa magneterna och sen trycka dom på plats igen. Sen skruva ihop motorn, skruva den på plats på kärran och vips så är FW190:n redo för fight igen! Jobbet tog mindre än en halvtimme och hade kunnat utföras på fältet om det hade behövts.

Inga större lagningar i övrigt på kärran. Några droppar lim för att fästa upp främre rundstaven för vingfastsättningen och sen rigga upp en ack för att testa att servon och allting funkar. Plus några sekunders körning med motorn för att kolla att den snurrar åt rätt håll (lätt att vända kablarna fel, ett problem man inte har med glödstiftsmotorer...)

En reflektion från min sida är att det var en hyfsat kraftig nedflygning jag gjorde. Att det inte blev större skador visar på hur pass stryktålig kombinationen elsetup och cellplastkärra är.

Då så. Dags att förbereda för nästa tävling, då. Kan det bli Köping den 19/6 måntro?

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1270 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2454 )
Trosa-tävlingen 
Då så har det blivit en tävling till och ytterligare tre missions till samlingen. En halvtimme efter pilot briefing svängde jag in på Trosa-fältet, i min franska sportbil (nu överdrev jag...). Trodde att pilot briefing var 1200, men nej, den var 1100. Så kan det gå.

Riktigt roligt att träffa en del gamla och en del nya bekantskaper! De flesta har blivit äldre och ärligt talat, de flesta av oss blir ju äldre på 8 år. Skulle nu nån inte ha blivit äldre tyder det ju på att vederbörande är vampyr, men det är en annan historia.


Första rundan, andra heatet

Hur gick det då? Jo, jag körde med den vid det här laget väl utprovade FW190D-9 med elsetup i första heat. Funkade inget vidare i den bitvis kraftiga vinden. Trots det gjorde jag ett klipp nästan direkt i första heat och jag var (så klart) först i luften i heatet. Men, klippt blev jag och efter ca 5.30 av heatet flög jag ner mig själv i den mjuka marken. Inga större skador på planet, men acken fick sig en kyss och nånting blev paj i motorn - antingen krökt motoraxel eller en magnet som lossnat.

I andra heat provade jag min Typhoon med .25-setup. Med kasthjälp kom jag upp i luften utan problem. Kan inte kasta den själv eftersom motorriktningen blivit för mycket neråt, så den drar neråt precis efter handkastet. Visade sig att .25-setupen i Typhonen funkade helt ok. Sen är Typhonen inte riktigt bra, den har framförallt problem med skevroderlinkaget som är alltför glappt för att fungera bra.


Bitvis riktigt tajt i luften. Blev en del kollisioner under tävlingens gång.

P.g.a. tidsbrist körde jag med Typhonen även i tredje heat, annars hade jag provat Arado 234:an. Inga klipp för min del i 2:a eller 3:e heat, så det blev ingen plats i finalen men i alla fall en 11:e plats i tävlingen.

Jag hjälpte sen skvadronskamrat Papabear med startkastet i tredje heat. Hans Saab J21 är inte helt enkel att kasta, jag provade att hålla i bommen och vingen och försöka få iväg den på rätt kurs. Motorn drog dock en liten aning för lite så det blev nödlandning direkt i starten. Otroligt nog gick motorn fortfarande - på marken, utan landställ - så jag kunde springa fram och göra ett nytt försök. Den här gången gick det bättre, med användande av gammal kastteknik från 90-talet då motorerna inte hade så bra drag. Tekniken är: Springa 10m med modellen och sen kasta med ett riktigt kraftigt frånskjut riktat en aning uppåt.

J21:an är en fröjd att se i luften. Riktigt läcker! Vill ha... Med streamer kvar och många av motståndarna redan nerkraschade blev jakten på J21:ans streamer tajtare och tajtare och till sist small det. Resultatet blev att höger fena singlade till marken, men J21:an flög vidare. Otroligt!


En nöjd Papabear efter J21-flygning

I finalen dömde jag Denny Fritsche. Otroligt kul att se en så fenomenal pilot jaga streamers! Fem klipp i finalen, 21 klipp sammanlagt på hela tävlingen. Nytt poängrekord i svenska cupen, någonsin, tror jag också att det blev. Bara att gratulera!


Tre glada pokalvinnare - Denny, Samuel och Tomas

Vad kan man då dra för slutsatser av dagens tävling? Ja tyvärr verkar .15-setupen, som fungerat bra i Griffon Winter Cup, inte riktigt hålla måttet i en sommartävling med bitvis kraftig vind. Däremot är det glädjande att se att .25-setupen håller måttet. Men, den är inte så konkurrenskraftig som jag hoppats.

Förklaringen ligger väl främst i att glödstiftsmotorer varvar ut mer när dom kommer i luften. En elmotor gör inte på samma sätt. Alltså drar en glödstiftsmotor mer i luften än en jämförbar elsetup. För att få elmotorer att bli likvärdiga med glödmotorer i Aircombat, måste alltså en regeländring till.

En annan slutsats är att det är viktigt att skydda sina ackar. Acken som satt i FW190:n fick ett par ordentliga intryckningar i min kraschlandning. Lite aluplåt borde göra susen, som extra skydd. Ska titta på det till nästa tävling.[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1634 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2429 )
Vart tog han vägen? 
Ja vart tog jag vägen egentligen? Nu har inte bara april gått utan nästan hela maj är slut. Och inget modellflyg blev det. Vad hände?

Jo, det har varit otroligt mycket att fixa med båten, det är vad som hänt. Först all vår-rustning som tog mer tid än beräknat. Sen sjösättning och sen upptäckte jag att båten läckte mer än normalt. Så det blev en hel del jobb med att hitta läckan och dessutom göra klart allt som inte hanns innan sjösättning. Så flera veckor i rad gick åt - kvällar och helger - men nu är nästan allt klart.

Ja, och så gick den gångna helgen plus en semesterdag till att fixa med altanen. En trappa och en utbyggnad för att ansluta mot gräskanten.

Men nu då, ska det bli tid för lite modellflyg och Aircombat nu då? Jo, förhoppningsvis. Jag återkommer med en rapport...

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1477 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2446 )
Simulerad luftstrid! 
Jodå, jodå, helt bortkopplad från flygning är jag inte, trots att tiden just nu går åt till bottenmålning av båten m.fl. rätt tråkiga jobb.

Men i onsdags kväll flög jag allt några riktiga jaktflygplan! Viggen och Draken för att vara mer exakt - men i simulator. Ja nu pratar vi inte vilken simulator som helst, utan en riktig simulator, d.v.s. med riktig cockpit med spak, instrument, spakar, rattar, head-up display, ja RUBBET!

Det här var alltså presentkort som jag fått av kompisarna i födsledagspresent, så det blev till att leta upp Swesims lokaler i Årsta för att flyga järnet.

Det här var kul, det gör jag gärna om! Rekommenderas för t.ex. svensexor, företagsevent eller bara för att ha en kul kväll om man har lite pengar över. Swesim hittar man på www.swesim.se.

Har det hänt nåt mer på Aircombat-fronten då? Jodå, det har landat ytterligare en ARF i hobbyrummet. Men NÄR ska jag nu få några timmar över för att bygga ihop dom? (där ligger tre stycken på hög nu...)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1107 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2383 )
ARF:er på väg! 
Ja det har av olika skäl inte blivit tid över till byggrummet de senaste veckorna. Och än mindre tid för att undersöka om vägen ut till modellflygfältet är användbar igen efter att den varit ofarbar pga all snö.

Men, sammanlagt tre ARF-modeller i Aircombat-storlek är på väg! Vilka det är får förbli en hemlighet tills vidare, men jag kan avslöja att en av dom gjorde jag en ritning av redan 1990 (blev aldrig byggd...), en av dom har jag både ritning och prototypen kvar i flygbart skick och en av dom var länge min favorit-typ.

Ska bli spännande att se hur dom ser ut när dom kommer! Och sen får vi se när jag får tid att sätta ihop dom och provflyga dom. Med tiden ska det bli test av dom, så klart.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1422 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2352 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>