Saab B17 skärmallar 


En ny konstruktion som byggts ihop under vintern är Saab B17. I nummer 3/16 av Allt om Hobby kan du läsa mer om denna modell och även just den här flygplansindividens förebild och dess historia (F12 blå Bertil, B17 s/no 17046).

Det blir ingen separat ritning av den här konstruktionen men jag har scannat in skärmallarna så att du som är van cellplast-byggare kan skära ut dig en modell eller två.

Saab B17 cutting templates (foam)


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4032 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1454 )
Andra deltävlingen i GWC16 


Så har vi kört även andra deltävlingen i Griffon Wintercup 2016. Denna tävling var dels öppen för andra skvadroners piloter och dels hade vi valt att även köra WWI, dvs "dubbeldäckar-combat".

Inför tävlingen hade vi lagat Viktors två Battles och själv hade jag en Zero och min FW190F med mig. Dessutom hade vi gjort ett ryck för att hinna bygga ihop varsin Fokker DVIII till WWI-combaten, men inte lyckats riktigt. Det var bara min Fokker som blev färdig och då utan landställ och dekaler, dvs inte rikrigt färdig.

Började dagen med provflygningar. Viktors Battle (1:an) flög helt ok. Sen provade jag min nya Fokker DVIII och det gick mindre bra. Hon var extramt höjdtrimmad och svängde dessutom höger. I den bitvis riktigt starka vinden blev det svårt att kontrollera och till slut kraschade hon i närheten av bilvägen. Dock helt hel, bara ena änden av propellern avslagen! Dessutom kraschade hon bara några decimeter från en stor betongbrunn. Ibland ska man ha tur...

Första heat flög Viktor och det gick alldeles utmärkt. Inga klipp men han förblev oklippt och hel modell. Andra heatet flög jag, med Zeron. Efter ca två minuter small det till och Lasses Battle och min Zero singlade ned i delar. End of show.

Till finalen kvalade samtliga 8 piloter och det blev tätt. Först i luften Viktor följd av mig. Vi var nära att kollidera i starten just därför. Efter någon minut klipper jag någons streamer. Strax därefter blir jag klippt och min streamer singlar neråt. Några sekunder senare flyger jag igenom min egen avklippta streamer och får den runt vingspetsen. Då blir FW190n svårflugen och börjar rolla neråt. Jag lyckas räta upp det en flyger då in i solen och ser inte modellen. När jag väl får syn på den igen är den p åför låg höjd för att räta upp och kraschen är ett faktum. En stund därefter flyger Fredrik sin modell rätt igenom bakkroppen på Viktors Battle och båda störtar. Efter heatet kan vi konstatera att Viktors Battle är ordentligt kraschad medan min FW190 faktiskt är nästan hel! Bara bruten propeller och avslagen främre rundstav för vingfastsättning.

Efter finalflygningen började vinden avta och vi beslutade att köra ett WWI-heat. Även fast min Fokker var hel efter kraschen beslutade jag att stå över. Fokkern flög ju så pass okontrollerat. Däremot genomförde Stefan, Lasse och Greger ett heat i den bitvis rätt saftiga vinden. Samtliga modeller kraschade, men i Stefans fall var det mest otur i en lågflygningsattack mot markmålen.

Trots två kraschade modeller var det en rolig tävling och allt gick bra med själva arrangemanget. En film från tävlingen (ihopklippt av Viktor) finns här: https://www.youtube.com/watch?v=12gfztsLTmQ

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre958 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1673 )
Första deltävlingen i vinterns Griffon Wintercup 


Då har vi börjat årets Griffon vintercup, med en uppstartstävling med enbart Griffons inbjudna. Det började med dimma. Och fortsatte med dimma. I över tre timmar väntade vi på att dimman skulle lätta. Till slut började den tunna ut och vi bestämde oss för att köra ett första heat. Innan heatet tänkte jag provflyga en av Viktors Battles. Den var väldigt otrimmad, behövde massor av höjdtrim och skev. Till slut började den flyga hyfsat men då tappade jag bort den i en dimbank och när jag hittade den igen låg den redan kraschad på marken. Skit.

Sen flög vi kvalheatet med 4 piloter, Viktor stod över. Det var fortfarande dimma så vi fick flyga nära fältet i låg, tät flygning. Jag var först upp men acken tog slut nån halvminut innan heatslut. Inga klipp av någon under heatet, alla var väl en aning rädd om sin modell.

Innan finalen lättade dimman och jag bestämde mig för att provflyga Viktors andra Battle. Starten gick bra, behövdes en del höjd för att trimma in, kände att höjden inte tog riktigt så jag slog av begränsningen men höjden räckte fortfarande inte riktigt utan modellen närmade sig moder jord i långsam dykning, trots att jag höll full höjd. Till slut blev det krasch långt bort på åkern och motor m.m. slogs loss. End of show för Viktor, som inte hade fler plan med sig att flyga.

Sen flög vi final och det blev riktigt tät och rolig flygning. Båda Mats, Fredrik och jag gjorde klipp, men Fredrik och Mattias förblev oklippta.

Efter poängräkning körde vi prisutdelning där Fredrik vann, Mats tvåa, jag trea och Mattias knep fjärdeplatsen eftersom han inte fick nåt klipp. Det här blev en liten uppvärmning inför nästa tävling som är öppen även för andra skvadroner. Det lär bli en mer välbesökt tävling och vi ser redan fram emot denna!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1111 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 1663 )
Film från Örebro-tävlingen 
Jag klippte ihop en film från tävlingen i Örebro. Den hittar man på den här adressen: Aircombat Örebro 2015[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1007 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1832 )
Årets Örebro 


I helgen kördes årets Örebro-tävlingar. I år kördes två tävlingar WWII (lördag och söndag), en WWI (lördag) och en twin-heat trophy (lördag). Viktor och jag satsade på att delta i de båda WWII-tävlingarna på lördag och söndag.

Inför tävlingen hade jag byggt klart mina två nya Zeros. Viktors Battles var hela sen SM i Vara. Sen hade jag en lös plan på att bygga oss varsin WWI-modell också för att delta i WWI-tävlingen, men det blev inte tid till det så detta fick vi skippa.

På plats blev det till att bära ut allt och rigga vårt lilla regnskydd. Det regnade bara nån litet stänk så regnskyddet gjorde bäst nytta som vindskydd, för det blåste bitvis en del och kallt dessutom.

Innan tävlingsstart provflög jag de två nya Zerosarna utan problem. Lite trim och sen flög båda som dom ska.

Mitt första heat fick ett rätt snabbt slut. Min Zero krockade med en Il-2 -modell och vingspetsen slogs av så att den hängde snett neråt. Det gick inte att kontrollera min Zero längre så det blev en krasch ute i åkern. Som tur var blev det inte så farliga skador, det gick att laga med epoxilim och lite tejp.

Viktor första heat blev lugnt, han blev inte klippt och ingen kollision. I Viktors andra heat kolliderade han däremot efter ungefär halva tiden och kroppen på modellen slogs av bakom vingen med totalkrasch som följd. Kroppen gick att laga lite senare under dagen med hjälp av lånad smältlimspistol men vingen kräver lagning hemma i hobbyrummet.

Mitt andra heat blev bra, ett klipp men klippt. Tredje heatet blev ännu bättre med två klipp, men det räckte ändå inte till final.

Viktors tredje heat däremot blev inte alls bra. Vi hade bytt till reservmodellen pga den tidigare kraschen och för att inte riskera att modellen gick rätt ner i backen vid starten så trimmade jag en del höjd-trim. I kombination med vinden som kom snett bakifrån startlinjen och tillsammans med att modellen skevade vänster så hann inte Viktor få kontroll över modellen utan den steg i skarp vänstersväng in över säkerhetslinjen och över piloterna. Modellen fortsatte svängen tillbaka mot oss - nu i dykning - men VIktor lyckades styra ut den mot landningsbanan igen och där spettade den ner rätt i gräsmattan. Det blev ett snyggt litet hål. Av modellens kropp blev det inte mycket kvar men vingen klarade sig.

Resultat i första tävlingen blev en sista-plats för Viktor - p.g.a. minuspoäng för korsad säkerhetslinje - och en 10:e-plats för min del.

Efter tävlingsslut blev det dags att fixa med Viktors modeller. En Battle blev ihoplappad och provflugen. En FW190D-9 blev ihopmonterad, redo för provflygning morgonen därpå.

Med Viktors reserv-Battle gick andra tävlingsdagen riktigt bra. I hans första-heat gjorde han bra flygtid och blev inte klippt. I andra heatet flög vi båda samtidigt och jag gjorde mitt bästa för att undvika hans modell. På nåt märkligt vänster hamnade jag trots det framför hans Battle och han lyckas kapa av halva min streamer. Viktors första klipp!


Dessvärre fastnade streamern i motorn på Viktors modell så att motorn stannade. Viktor nödlandade då den ute på åkern, utan större skador än en bruten propeller.

I tredje heatet flög Viktor först lugnt men i andra halvan av heatet började han flyga tuffare och tuffare och snurrade runt i olika manövrer "i hetluften". Viktor gav också mer gas än han brukar och när heatet nästan var slut tappar Viktor helt kontrollen över modellen och den spinner ner och planterar sig rätt ner i åkern. Orsaken var troligen att ESC:en brunnit upp, eftersom både motorn dog och Viktor inte kunde styra modellen alls.

Mina heat gick bra, jag fick klipp i både andra och tredje heat. Detta gjorde att jag kvalade in till final, med bara fyra poängs marginal till 8:an Erik H. 4 poäng motsvarar 12 sekunders flygtid under ett heat, så det var verkligen liten marginal.

Finalen blev tät som vanligt. Jag fick in ett klipp men blev själv klippt minst två gånger. Otroligt nog blev det inga kollisioner i finalen. Mitt klipp gjorde dock ingen skillnad utan slutplacering blev 7:e plats för mig och 9:e (!) för Viktor.

Det här var som sista tävlingarna i Svenska cupen 2015. Nu börjar istället byggsäsongen och kanske blir det en Griffon vinter-cup i år, vi får se hur det blir i vinter.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre932 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1739 )

<<nav_first <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> nav_last>>