De två sista 
Under vintern-våren körde vi de två sista tävlingarna i Griffon Wintercup. Det skulle egentligen varit tre tävlingar men en tävling blev inställd pga för få deltagare (pga sjukdom m.m.)

Näst sista tävlingen blev det fyra deltagare: Lowflyer, Vikkid, Evo och undertecknad. I kvalheatet blev det modell-fall så det blev man-fall i finalen (hängde du med?). Både Vikkid och Evo kraschade alltså sina modeller i kvalheatet, så i finalen var det bara Lowflyer och jag kvar. Finalen fick ett något snöpligt slut för undertecknad, när modellen innan ens halva heatet var fluget trillade ner pga slut ack eller nåt liknande. Med nåt klipp i bagaget har jag för mig att jag vann den här tävlingen.

Sista tävlingen - Grand Finale - lockade dessvärre bara fyra deltagare, vilket måste vara bottenrekord. Lowflyer, Mats the Kid, Vikkid och jag skulle göra upp om äran. Första heat blev full fart men efter ett tag landade Vikkid efter att någon placerat några skott i hans motor. Onboard-kameran visade iaf att något rök till ordentligt från framkroppen och sen slutade motorn att fungera... Personligen gjorde jag en Kobra-manöver med min Zero precis framför säkerhetslinjen och så klart blåste vinden in modellen över säk med stora minus som följd.

Det blev tajt flygande även i finalen. Vikkids modell var lite tjurig och ville först inte upp i luften, men till slut så. På samma sätt gjorde Lowflyer en mellanlandning men kom efter en tuff språngmarsch upp i luften igen. Mot slutet av heatet dog Viktors modell men han hade tur och den seglade ner i en fin sväng och landade av sig själv. Otroligt! Janne och jag hade däremot inte samma tur utan small ihop så att Jannes Thun kraschade medan min Zero flög vidare med ett stort hål i vingen.

Vann gjorde Mats the kid, på flygtid, men efter granskning av onboard-kameran visade det sig att Vikkid gjort klipp som gjorde att det blev delad vinst.

Därmed var årets GWC slut. Vann gjorde undertecknad med Mats the Kid på en andra plats, tätt i häl. Nästa säsong får vi se vad det blir, det verkar som att majoriteten vill ha en enda tävling att göra upp på istället för en hel cup.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3537 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 1961 )
Saab B17 skärmallar 


En ny konstruktion som byggts ihop under vintern är Saab B17. I nummer 3/16 av Allt om Hobby kan du läsa mer om denna modell och även just den här flygplansindividens förebild och dess historia (F12 blå Bertil, B17 s/no 17046).

Det blir ingen separat ritning av den här konstruktionen men jag har scannat in skärmallarna så att du som är van cellplast-byggare kan skära ut dig en modell eller två.

Saab B17 cutting templates (foam)


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre5694 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1754 )
Andra deltävlingen i GWC16 


Så har vi kört även andra deltävlingen i Griffon Wintercup 2016. Denna tävling var dels öppen för andra skvadroners piloter och dels hade vi valt att även köra WWI, dvs "dubbeldäckar-combat".

Inför tävlingen hade vi lagat Viktors två Battles och själv hade jag en Zero och min FW190F med mig. Dessutom hade vi gjort ett ryck för att hinna bygga ihop varsin Fokker DVIII till WWI-combaten, men inte lyckats riktigt. Det var bara min Fokker som blev färdig och då utan landställ och dekaler, dvs inte rikrigt färdig.

Började dagen med provflygningar. Viktors Battle (1:an) flög helt ok. Sen provade jag min nya Fokker DVIII och det gick mindre bra. Hon var extramt höjdtrimmad och svängde dessutom höger. I den bitvis riktigt starka vinden blev det svårt att kontrollera och till slut kraschade hon i närheten av bilvägen. Dock helt hel, bara ena änden av propellern avslagen! Dessutom kraschade hon bara några decimeter från en stor betongbrunn. Ibland ska man ha tur...

Första heat flög Viktor och det gick alldeles utmärkt. Inga klipp men han förblev oklippt och hel modell. Andra heatet flög jag, med Zeron. Efter ca två minuter small det till och Lasses Battle och min Zero singlade ned i delar. End of show.

Till finalen kvalade samtliga 8 piloter och det blev tätt. Först i luften Viktor följd av mig. Vi var nära att kollidera i starten just därför. Efter någon minut klipper jag någons streamer. Strax därefter blir jag klippt och min streamer singlar neråt. Några sekunder senare flyger jag igenom min egen avklippta streamer och får den runt vingspetsen. Då blir FW190n svårflugen och börjar rolla neråt. Jag lyckas räta upp det en flyger då in i solen och ser inte modellen. När jag väl får syn på den igen är den p åför låg höjd för att räta upp och kraschen är ett faktum. En stund därefter flyger Fredrik sin modell rätt igenom bakkroppen på Viktors Battle och båda störtar. Efter heatet kan vi konstatera att Viktors Battle är ordentligt kraschad medan min FW190 faktiskt är nästan hel! Bara bruten propeller och avslagen främre rundstav för vingfastsättning.

Efter finalflygningen började vinden avta och vi beslutade att köra ett WWI-heat. Även fast min Fokker var hel efter kraschen beslutade jag att stå över. Fokkern flög ju så pass okontrollerat. Däremot genomförde Stefan, Lasse och Greger ett heat i den bitvis rätt saftiga vinden. Samtliga modeller kraschade, men i Stefans fall var det mest otur i en lågflygningsattack mot markmålen.

Trots två kraschade modeller var det en rolig tävling och allt gick bra med själva arrangemanget. En film från tävlingen (ihopklippt av Viktor) finns här: https://www.youtube.com/watch?v=12gfztsLTmQ

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1116 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2006 )
Första deltävlingen i vinterns Griffon Wintercup 


Då har vi börjat årets Griffon vintercup, med en uppstartstävling med enbart Griffons inbjudna. Det började med dimma. Och fortsatte med dimma. I över tre timmar väntade vi på att dimman skulle lätta. Till slut började den tunna ut och vi bestämde oss för att köra ett första heat. Innan heatet tänkte jag provflyga en av Viktors Battles. Den var väldigt otrimmad, behövde massor av höjdtrim och skev. Till slut började den flyga hyfsat men då tappade jag bort den i en dimbank och när jag hittade den igen låg den redan kraschad på marken. Skit.

Sen flög vi kvalheatet med 4 piloter, Viktor stod över. Det var fortfarande dimma så vi fick flyga nära fältet i låg, tät flygning. Jag var först upp men acken tog slut nån halvminut innan heatslut. Inga klipp av någon under heatet, alla var väl en aning rädd om sin modell.

Innan finalen lättade dimman och jag bestämde mig för att provflyga Viktors andra Battle. Starten gick bra, behövdes en del höjd för att trimma in, kände att höjden inte tog riktigt så jag slog av begränsningen men höjden räckte fortfarande inte riktigt utan modellen närmade sig moder jord i långsam dykning, trots att jag höll full höjd. Till slut blev det krasch långt bort på åkern och motor m.m. slogs loss. End of show för Viktor, som inte hade fler plan med sig att flyga.

Sen flög vi final och det blev riktigt tät och rolig flygning. Båda Mats, Fredrik och jag gjorde klipp, men Fredrik och Mattias förblev oklippta.

Efter poängräkning körde vi prisutdelning där Fredrik vann, Mats tvåa, jag trea och Mattias knep fjärdeplatsen eftersom han inte fick nåt klipp. Det här blev en liten uppvärmning inför nästa tävling som är öppen även för andra skvadroner. Det lär bli en mer välbesökt tävling och vi ser redan fram emot denna!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1269 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 1971 )
Film från Örebro-tävlingen 
Jag klippte ihop en film från tävlingen i Örebro. Den hittar man på den här adressen: Aircombat Örebro 2015[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1168 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2147 )

<<nav_first <Tillbaks | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | Nästa> nav_last>>