Laga, laga... Bygga, bygga!! 
Jag har många gånger sagt att det bästa receptet för att laga kraschade modeller är att ta en stor kasse och samla upp precis alla delar. Och sen ställa den kassen i en hörna och vänta i en vecka... Tills missmodet sjunkit undan och ny energi har växt fram.

Så gjorde jag även denna gång, med de två kraschade modellerna från Griffon-tävlingen. Nu, exakt en vecka senare, har jag tagit tag i att laga modellerna. P-39:an är ihoplimmad, installerad och färdig för provflygning/trimflygning. Skevrodertrimmet lär inte vara ändrat, men höjdtrimmet är det definitivt så detta måste trimmas in.

P-39:an lagades med smältlim. Den hade gått av precis vid bakkanten av vingen. Detta är en medvetet konstruerad brottsyta av konstruktören Denny F. Även motorspantet hade lossnat, så propeller, spinner och motorkåpa behövde monteras av och limmas fast. Fartreglaget hade även lossnat, så detta behövde kopplas ihop och provköras igen, så att det var rätt rotationsriktning på propellern.

J22:an var värre kraschad, eftersom den kolliderade på ca 30-40m höjd och föll handlöst ner i den hårda leråkern. Många delar behövde pusslas ihop och bakkroppen var så pass "ranglig" att jag förstärkte upp den med tre invändiga lister av balsa, efter att jag limmat samman alla kroppsdelar. Även vingsadeln var svajig och fick en balsalist på insidan. På sina ställen hade klädseln fått sig en törn, så ny klädsel har det även blivit på olika delar.

Vingen blev knäckt i kollisionen, men hade ändå klarat sig förvånansvärt bra. Jag petade i PU-lim i sprickan och tejpade runt, så blir det nog starkt och bra igen. Skevrodret var också knäckt, på två ställen dessutom. Det ena stället är lagat med PU-lim. Det var en fin brottsyta, så enkalt att dutta i lim och tejpa för. Det andra brottet blir värre, där är cellplasten helt borta i några millimeter, så där får jag göra något. Kanske lägga in kolfiberstav och sen bygga upp med ny cellplast och klä med brunpapp? Vi får se hur det blir.

Morgonen inleddes i och för sig med nybygge, det blev montering av stabbe/fena på de två nya FW190 som ligger på löpande bandet. Nästa steg blir att måla dessa två i lämpliga färgscheman.

Nästa modell på löpande bandet blir annars ytterligare två Fairey Battle till Viktor. Den fungerar ju utmärkt den konstruktionen så det får bli lite serietillverkning inför kommande tävlingssäsongen.

Kvällen viks i alla fall åt fortsatt träning med Viktor. Helium-flaska är inköpt, för att träna med "ballong-jakt". Vi får se om vi hinner det ikväll, i första hand ska vi träna på landningsvarv och landning, som trots allt är viktigare än jakt-träningen!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3664 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2126 )
Griffon skvadronsmästerskap 2015! 


Så har vi då kört Griffons skvadronsmästerskap, istället för att köra en hel vintercup. Ja alltså, i år blev det svårt att få ihop tävlingsdatum som nån kunde tävla på, under vintern, så... Det blev ingen vintercup.

Men! Man ska inte ge upp för det utan istället anordnade Griffon sqd ett skvadronsmästerskap. Ja, för på nåt sätt måste ju en skvadronsledare utses och att utse vinnaren av skvadronsmästerskapet till squadron leader är väl inte mer än rätt.Dagen till ära var det fint väder och inte alls mycket vind. Hela 9 (!) piloter samlades för att göra upp om titeln. Ja, faktum är att egentligen var hela 11 av Griffons piloter ute på fältet under dagen, men endast 9 av dessa ställde upp i tävlingen.
Som vanligt körde vi briefing och konstaterade att vi var 9 piloter, även om nuvarande squad-leader Ghost länge och envist hävdade att vi faktiskt bara var 8 tävlande piloter. Men Tail-Gunnar var ju faktiskt också anmäld, så 9 blev vi. "The nine", detta magiska tal...
Efter en del motorkörande, provflygningar och så vidare körde vi igång heat nummer ett. I detta heat flög Viktor för första gången i ett Aircombat-heat och det blev mitt jobb att stötta honom så gott det gick. Och det gick bra. Andra modeller trillade ner runtomkring, men Viktors modell, den flög vidare. Visserligen var det en nära döden-upplevelse för modellen under landningen efter heatslut, men även det avlöpte väl. Med några smärre sprickor i framkroppen kom Viktors Fairey Battle ner hel efter fullföljt uppdrag.
I andra heat skulle jag själv upp med modell och det gick sisådär. Jag valde att ta min nya J22, som flög fantastiskt fint på provflygningen. Den flög även fantastiskt fint under tävlingsheatet. Den flög faktiskt så fint att den kraschade rätt in i Görans P51 Mustang så att båda modellerna kraschade hårt ute på leråkern. End of show.

Innan finalen dividerades det så om regler. Normalt är det nämligen så att man endast får flyga med en modell under en Griffon-tävling. Kraschar man så att modellen inte går att reparera på fältet - då är det slutflyget, helt enkelt. Men ny regel för i år är att man får byta till ny modell mot -100p i avdrag. Men, ska detta dras innan man räknar ihop vilka som får flyga final, eller efter att dessa utsetts?

Vi löste detta på sant Griffonskt sätt. Vi lät helt enkelt alla som ville flyga i finalen, få flyga i finalen. Så alla nio fick flyga final. Man kan säga som så, att det blev final. Två modeller, bland annat min egen, kom inte upp i starten utan kraschade direkt i take-off. Andra modeller, som t.ex. Viktors, kom däremot upp och en lång och kanske inte alltid så tät fajt tog sin start.

Hur gick det då? Jo, Pasi vann och blev sqd-leader 2015. Viktor kom faktiskt tvåa, mest pga lång flygtid och snabba starter och oklippt streamer. Själv slutade jag sist. Ja men alltså, kolliderar och kraschar man efter bara någon minut i första heatet och sen kraschar direkt i start i finalen, då blir det inte så många poäng.

Jaa, det blev en del bonustimmar i bygghörnan efter den här dagen, men totalt sett måste jag se det som en lyckad dag: Viktor har flugit i sin första Aircombat-tävling och hans modell är hel hem. Dessutom kom han tvåa och fick Griffons Hero-medalj, så det var definitivt en lyckad dag (för honom). Man kan säga att 5 års träningsflygande med RC-trainers till slut har gett resultat.

Det blev en film också: Film


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1194 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2239 )
3D-printed exhaust pipes 


I made a 3D CAD of an exhaust pipe row of a FW190D-9 (Junkers Jumo 213 engine). The file is available in STL-format to be printed by a 3D-printer. Download it from here: FW190D-9 exhaust pipe STL

The exhaust pipe will be used on one of my next projects, an FW190D-9 in foam with electro setup. The printed exhaust pipes was quite ok, a bit rough, but it will do on a simple aircobat-model. I switched to black plastics in the 3D-printer, instead of the previous white plastic which is not very good for scale aircraft parts.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1451 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2106 )
2014 års första cup-tävling (för mig) 
Så var det dags för premiär i Sverige-cupen för min del. Det blev som först på Enköpingstävlingen som det fanns tid, tävlingarna har fram till nu krockat med andra saker som inte gått att flytta på.

Tävlingen gick på ett bra fält en bit öster om Enköping. Inte så lätt att hitta dit, vi irrade ett tag på några småvägar och därefter åkte ett tag på helt fel håll innan vi vände och hittade rätt. På vägen till fältet undrade vi - Viktor och jag - hur det skulle gå den här dagen, med tanke på en riktigt enveten och byig blåst.

Väl på plats var det bara att packa ur och plocka ihop modeller, som vanligt. Jag började med den reparerade P-39:an, i mitt första heat. Det var rejält blåsigt och byigt så man fick anstränga sig ordentligt för att inte flyga ner sig. Ett klipp blev det i alla fall, men efter lite mer än 5 minuter eller nåt sånt började motorn tappa drag och det var dags att landa. Jag fortsatte helt enkelt rakt framåt längs landningsbanan och försökte göra en hyfsad landning, men modellen trillade rätt ner från ca 3m höjd och gick i en hel del bitar. Surt!

Andra heat blev det till att plocka fram gamla Hellcaten. Satte i en 5000mAh acke i den, för att lätta upp den och få den vassare i den byiga vinden. Starten gick bra och hon flög faktiskt riktigt bra i byvinden - tills hon helt plötsligt blev näst intill oflygbar, gjorde nån märklig manöver och helt plötsligt flög inverterad och efter nån sekund fällde hela modellen liksom ihop sig och trillade rakt ner.

Vad som hände var antagligen att den bakre pinnen som håller gummibanden som håller vingen lossnade. Då fick vingen fel anfallsvinkel och modellen blev i princip okontrollerbar. Därefter gav även kroppen upp och gick av på mitten, ovanför vingen. Går att laga, men himla trist.

Inför tredje heat blev det till att prova nya Zeron. Denna flög bra, förutom att tyngdpunkten råkat hamna en aning för långt bak. Det var som att flyga en JAS utan dator, ungefär. Hon svängde väldigt snävt, men drog man bara en liten aning för mycket höjdroder så spann hon. Gick att flyga, men man fick verkligen vara vaksam. Inga klipp, blev klippt, men jag lyckades landa hyfsat - men fick trots det en spricka i kroppens undersida framför vingen. Retfullt!

Niondeplacering av 12 piloter är inte så illa, med tanke på den korta flygtiden i andra heatet. Lärdom? Man ska ha bättre koll på sina modeller och att flyga i så här hårda vindar tar på både krafter och modeller, helt enkelt.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4067 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2301 )
Hellcat och Zero 


Nu finns ritningar till mina senaste konstruktioner Hellcat och Zero för nedladdning här från min Aircombat-blogg.

Du kan läsa mer om dessa två konstruktioner och om hur man bygger den här typen av modeller, i två artiklar i tidningen Allt om Hobby i nummer 3 och 4 (2014).
Ritningspaketen innehåller dels ritningar och dels en engelsk byggbeskrivning. Båda paketen är i PDF-format, så du behöver Adobe Acrobat Reader för att kunna se och skriva ut ritningarna.

Länk till Zero: Zero ritningspaket

Länk till Hellcat: Hellcat ritningspaket

Tveka inte att kontakta mig om du har frågor runt bygge av någon av dessa två.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1366 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2292 )

<<nav_first <Tillbaks | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | Nästa> nav_last>>