Simulerad luftstrid! 
Jodå, jodå, helt bortkopplad från flygning är jag inte, trots att tiden just nu går åt till bottenmålning av båten m.fl. rätt tråkiga jobb.

Men i onsdags kväll flög jag allt några riktiga jaktflygplan! Viggen och Draken för att vara mer exakt - men i simulator. Ja nu pratar vi inte vilken simulator som helst, utan en riktig simulator, d.v.s. med riktig cockpit med spak, instrument, spakar, rattar, head-up display, ja RUBBET!

Det här var alltså presentkort som jag fått av kompisarna i födsledagspresent, så det blev till att leta upp Swesims lokaler i Årsta för att flyga järnet.

Det här var kul, det gör jag gärna om! Rekommenderas för t.ex. svensexor, företagsevent eller bara för att ha en kul kväll om man har lite pengar över. Swesim hittar man på www.swesim.se.

Har det hänt nåt mer på Aircombat-fronten då? Jodå, det har landat ytterligare en ARF i hobbyrummet. Men NÄR ska jag nu få några timmar över för att bygga ihop dom? (där ligger tre stycken på hög nu...)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1107 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2383 )
ARF:er på väg! 
Ja det har av olika skäl inte blivit tid över till byggrummet de senaste veckorna. Och än mindre tid för att undersöka om vägen ut till modellflygfältet är användbar igen efter att den varit ofarbar pga all snö.

Men, sammanlagt tre ARF-modeller i Aircombat-storlek är på väg! Vilka det är får förbli en hemlighet tills vidare, men jag kan avslöja att en av dom gjorde jag en ritning av redan 1990 (blev aldrig byggd...), en av dom har jag både ritning och prototypen kvar i flygbart skick och en av dom var länge min favorit-typ.

Ska bli spännande att se hur dom ser ut när dom kommer! Och sen får vi se när jag får tid att sätta ihop dom och provflyga dom. Med tiden ska det bli test av dom, så klart.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1422 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2352 )
Länk till el-setuparna finns i höger-menyn! 
Någon har klagat på att det är svårt att hitta information om de el-setupar jag provat ut. Nu ligger denna information på en egen sida med fast länk i högermenyn.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1252 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2407 )
Båtsäsongen rycker närmare... 
Det är stor risk att jag inte kommer att uppdatera den här bloggen på ett bra tag. Båtsäsongen rycker närmare och april månad brukar innebära att all ledig tid går åt till att fixa med båten. Det ska tvättas, rubbas, vaxas, motorn ska gås igenom, saker som gått sönder ska lagas, ny utrustning ska monteras, ja, det är mycket som ska göras innan båten är redo att sjösättas igen.

Min beräkning ligger på ca 80 arbetstimmar innan båten ligger i sjön igen och är redo.

Men någon timme här och där blir det väl över till att bygga fighters. Jag ska främst försöka göra färdigt de modeller jag börjat att konvertera till eldrift. Det är ju alltid bra att ha några extra modeller innan säsongen startar.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1083 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2337 )
Hellcut 
Nästa projekt har börjat ta form ikväll. Något så helt ordinärt och kanske t.o.m. tråkigt som en F6F Hellcat. Jodå, den första designen av en Dogfight-Hellcat såg dagens ljus redan 1994-95 om jag minns rätt. Då användes den av de lite mindre vana piloterna som en bra instegskärra. Det var med dåtidens regler som max tillät en .20-motor i nosen på en Hellcat.

Det brukade på den tiden bli en Irvine 20ABC, som maxade sådär en 13.000varv med en 9x4. Med en sån setup blir ju Hellcaten som en nybörjarkärra. Med dagens regler som tillåter en .25 med 15.500 och 9x4 så är läget ett annat.

Hellcat går att bygga i cellplast på ett lätt sätt, ungefär som min P-40, något jag tänker utnyttja. Och sen blir det så klart el-setup i den - den .25-setup jag provat lite grand i vinter. (Se tidigare inlägg för detaljer).

Efter några timmars jobb ikväll är "ritningen" (snarare mall-ritningarna) klar. Återstår att börja skära cellplast. "But it takes two to foam", eller hur det nu var. Om man inte har en datorstyrd skärare så klart och det har jag inte. (Sen kan man ju fundera på varför jag som är en computer-kid inte har en datorskärare och sanningen är att det funderar jag också på...)

Kanske ska lägga morgonkvällen på ytterligare ett projekt? Funderar på en Ki-84 Hayate, detta klassiska plan för mig som var med på Dogfight-tiden. Under 1994-1995 var nämligen Hayate och F8F Bearcat kungarna på arenan p.g.a. den tidens Dogfight-regler som tillät .21-motor för de modeller vars förebild hade en s.k. take-off power på minst 2000hk.

Med dagens regler flyger en Ki-84 med .15 motor, eller motsvarande el-setup. Hayate:n är en kul och fräck kärra. Den liknar lite grand en nedskalad P-47:a men har raka, lättbyggda vingar. Det formligen vimlar dessutom av fräcka målningsscheman till denna förebild. Så nog kan det bli en kul mot-part till Hellcat:en.

Passar väl dessutom bra att bygga dessa två förebilder just nu, när Canal+ precis drar igång med The Pacific - den mer eller mindre officiella efterföljaren till TV-serien Band of Brothers. Pacific utspelar sig ju just i samma krigsskådeplats som för Hellcat och Hayate, d.v.s. Stilla havet 1943-45.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1394 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2404 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>