Lördagsrapport från byggrummet 
Ja idag blev det några timmar i byggrummet till sist. Nu är Nozefish färdig för sin provflygning. Gick rätt fort att smacka på propeller, mottagare, fartreglage och ack å så trimma in rodrena.

Sen har jag så klart sett över mina fighters inför morgondagens fight i GWC10. Jag ligger ju sist så här långt, vi får se om jag kan göra nåt åt det. Fokus har inte riktigt legat på att skaffa poäng, utan på att prova ut el-setupar (kan jag ju säga nu när jag ligger sist - tur att man har nåt att skylla på).

Sen är mitt hemliga vapen färdigt. Nej, det är inte en V-bomb, men närapå. Andra provflygningen för den kärran för övrigt. Återkommer med rapport efter morgondagens provflygning.

Och så har jag plockat ner ett par till gamla kärror för konvertering till el-drift. Har nu två Mustanger som ska konverteras och ytterligare en FW190D-9. Å så ytterligare ett hemligt vapen - även detta har bara provflugits en gång tidigare.

Sen har jag lagt till en sida i höger-menyn - en listning av de olika förebilder/modeller jag flugit genom åren. Kanske kan det intressera eller inspirera någon?

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1201 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2242 )
Celebert besök 
Det har inte blivit så mycket mer byggt men däremot har jag ikväll haft besök av Holger B. För den som inte vet vem Holger är kan jag berätta att han var min 2nd IC (vice internationell tävlingschef) i ACES under de första viktiga 6 åren när vi startade upp ACES. Holger arrangerade det första ACES WASG (World Air and Scalecombat Games) år 2000. Och Holger var den som genom att skriva i tyska tidningar spred Aircombat över Europa.

Holger kunde berätta mer om hur man kör WWI-combat i Tyskland och drivkrafterna bakom detta. En sak som är intressant är hur de internationella WWI-reglerna lägger stor vikt vid skaladetaljer på planen - till skillnad mot i Aircombat. Anledningen till detta är enligt Holger att man ska tvingas att lägga ner så pass mycket tid på sina WWI-modeller att man är rädd om dom. D.v.s. man kolliderar ogärna med dom.

Han berättade också om hur man kör med särskilda .15-finaler i Aircombat-tävlingarna, för att lyfta fram denna kategori av modeller. .15-modellerna tävlar med .25-modellerna under tävlingen, men de 7 bästa .15-planen går också till en speciell .15-final, alltså. Och den som vinner .15-finalen får ett eget .15-pris, s.a.s.

Holger tipsade också om en speciell skärtråd för cellplast, nämligen den tråd som används i brödrostar. Denna går att få tag på i specialaffärer. Fördelen med denna tråd är att den inte töjer ut sig på samma sätt som andra trådtyper, som t.ex. Kanthal-tråd, gör. Nackdelen är att tråden har mindre motstånd vilket gör att man måste driva med antingen högre spänning eller ström för att få ut den värme som behövs för att skära. Holger använder därför 24V istället för som vanligt 12V när han skär med den här trådtypen.

Sen tyckte Holger att Näsfisken är precis så fult byggd som jag brukar bygga mina plan. Och det har han så klart helt rätt i. Näsfisken är ju inte tänkt att vinna någon skönhetstävling direkt, utan den ska vara ett funktionellt nybörjarflygplan. Vi får väl se hur det blir med den saken.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1194 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2143 )
Rock'n roll... 


Ja, det har inte hänt så mycket i byggrummet de senaste dagarna. Fokus har legat på familjemiddagar, arbete och en del skidåkning.

Men, Nozefish har i alla fall fått servon installerade och stötstänger dragna till sid- och höjdroder. Nu återstår bara att sätta på propeller och fästa mottagare, fartreglage och LiPo-ack. Dessa tänker jag fästa med kardborre, för att göra det enkelt. Det bör inte ta mer än en halvtimme att fixa.

Sen hade jag en vild plan att sätta skidor på Näsfisken. Men allvarligt talat, det är bara några veckor kvar av vintern - eller snarare snön - så jag tror jag skippar det. Det får bli provflygning utan landställ helt enkelt. Man är ju liksom van vid det, som gammal aircombat-flygare.


Sen har det gått tid åt att plocka fram instrumenten igen. Ja alltså, rock'n roll-instrumenten då ju. Det är i skrivande stund sisådär 7-8 veckor kvar till nästa spelning och vi har inte repat på ungefär 11 månader. Så det var hög tid.


Så resten av den här veckan kommer att gå åt till att spela rock'n roll och till att göra de sista förberedelserna inför finalen i Griffon Winter Cup 2010. Har jag några geheimliche vapen att ta till nu i finalen? Jodå, jodå, jag har varit uppe på garage-vinden och hämtat ner några stycken faktiskt, så nog kan det bli lite kul nu på söndag... :)


Något annat som hänt är förresten att jag fått min 2.4GHz-radio. Jag köpte mig en till Hitec Optic 6, den här gången en 2.4GHz:are. Jag har en sen tidigare, men den "gamla" har en 35MHz syntesmodul. Ska bli intressant att testa 2.4GHz.

Sen kan man ju undra varför jag skaffar två stycken sändare? Jo, det finns flera anledningar. Dels så är det en gammal regel att alltid ha med två sändare till tävling. Detta utifall att den ena skulle gå sönder, t.ex. av fukt p.g.a. regn (har det hänt mig? Jodå, Vårgårda 1996 - sammanlagt över 80mil körde vi den dagen och jag fick ett fluget heat - sen pajjade radion).

Den andra anledningen är att det behövs två sändare för att köra dubbelkommando. Nu har jag i och för sig en gammal Hitec Focus 4:a som skulle funka att köra DK med, men den har betett sig lite underligt när jag använde den vid mina tester av elmotorer. Så jag litar inte riktigt på den och när jag ändå behöver ha två sändare för tävlingarna och kan prova 2.4GHz samtidigt, så "what the heck" som amerikanerna säger.


Så vill jag också nämna att ni är några stycken som hört av er som tänker bygga nånting efter mina ritningar. Gör gärna det - både bygga efter mina ritningar och höra av sig, alltså! Jag svarar gärna på frågor om ritningarna och annat som kan behövas.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1377 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1946 )
Några dagars jobb... 
Ja de senaste dagarna har mest varit fyllda av jobb (alltså "riktigt" jobb) och sen snöskottning...

Men lite fixande i hobbyrummet har det blivit. Näsfisken har fått en elmotor i nosen och 10 år gamla mottagarackar har blivit utrensade.

Största nyheten här på bloggen är att jag lagt upp svenska byggbeskrivningar till mina ritningar. Dom finns under länk ritningar till höger.

Och när man letar bland gamla filer hittar man en del roliga saker. Som mallar till FW190D-9 och Mosquito. Får se när det kan bli ritningar av dom. Det är tiden som saknas, helt enkelt.


Jag fick en fråga via mail, om hur säkert det egentligen är att flyga Aircombat med LiPo-ackar ombord?

Ja, det tål väl att testas? Vi har i Sverige haft piloter som tävlat med el-setuper i rätt många år och jag har ännu inte hört om någon incident med LiPo-ackar som fattat eld. Samtidigt har jag sett en film från en tävling i Finland där en kärra börjar brinna vid krasch. Å andra sidan har jag också sett en Jet-driven rätt stor modell krascha på Barkaby och brinna upp.

Men det är nog en god idé trots allt att ha med brandfilt och skumsläckare till tävling. Om inte annat så för att vara på den säkra sidan.

Om LiPo-ackar är farligare än andra ackar, det kan man diskutera så klart. Det man kan vara säker på är att batterier - oavsett typ - blir farliga om man kortsluter dom. Det var t.ex. en incident med Viggen-plan (fullskala, i Flygvapnet) för några decennier sen, där kortslutning i NiCd-ackar i cockpit skapade en handgranatseffekt inne vid sittplatsen. En LiPo-ack kan ge strömmar på över 100A om dom kortsluts. Det är riktigt starka strömstyrkor det, som man definitivt ska ha respekt för.

Samtidigt bedömer jag sannolikheten för att en kraschande modell med LiPo-ackar skulle åstadkomma en större brand som mycket liten. Det krävs en hel del faktorer för det, t.ex. stark vind och mycket torrt gräs.

Kan tillägga som parantes att jag för många år sen råkade vara med om en gräsbrand på ett modellflygfält. Denna brand startades av en cigarett-tändare och slutade i en över 100m bred eldfront. Det var en skrämmande upplevelse men vi lyckades få stopp på branden innan polis och brandkår hade hunnit fram. Men brandchefen tog det med ro: "Det kommer att växa fint gräs här efter det här, grabbar!"

Själv förlorade jag det ena ögonbrynet i branden. Men liksom gräset så växte det ut igen.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1293 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 2240 )
El-setup för .25-storlek 


Jag har ju även testat el-setup för motsvarande .25-klassen i Aircombat och det är ju ingen idé att jag håller denna setup hemlig ("no secrets" ). Dock, jag har ännu inte testat denna i tävling så jag är inte riktigt säker på prestandan.

Ärligt talat, jag har bara testat den här setupen i en enda provflygning som gick rätt segt, tyckte jag nog. Men anledningen till det var nog nedkyld ack-pack, inte dålig prestanda i motorn.

Den motor jag använt och testat heter 2814-5 och är på 1660KV. Med en 8x4 drar den 15.500RPM den första halvminuten. I takt med att spänningen sjunker på acken sjunker också RPM:et. Efter 7 minuter har jag mätt 14.500RPM, men detta kan variera en del beroende på vilken propeller och ack man använder. Strömmen har jag mätt till 37-40A med 9x4. Den snabbtänkte räknar då ut att motorn drar nästan 500W till att börja med när spänningen på acken är som högst.

Motorn säljs av HAB på www.hab.se men jag har också hittat den på Elias Modellflyg på http://shop.textalk.se/se/article.php?i ... rt=2856420

Ack är Zippy Flightmax 5000mAh och fartreglage har varit Tower Pro 40A (billigt helt ok reglage som framförallt har stort kylelement). Dessa har jag köpt hos HobbyKing på www.hobbycity.com. Det är möjligt att ett bättre (dyrare) fartreglage ger något bättre prestanda, jag ska testa det framöver.

(Tillagt i efterhand: Acken är 3S 1P, 20C. Samma gäller för .15-setupen).

Vid provflygningen använde jag en Master Airscrew 8x5 men i fortsättningen kommer jag att köra med 9x4 och testa med andra tillverkare av propellern. Ska tillägga att med en 8x5 drar motorn iväg en bra bit över 15.500 de första sekunderna och det är ju inte tillåtet enligt nuvarande regler (å andra sidan, mäter man varvtalet under minst 30 sekunder så är det ingen fara).

Som sagt har jag en hel del utprovning kvar men om du vill prova elflyg med .25-setup vågar jag redan rekommendera den här setupen eftersom den verkar ge det som behövs.

Tittar man prismässigt så ligger motorn på 3-400kr, ackpack på ca 250kr och fartreglage ca 150kr (om man handlar där jag gjort). Summa 750kr för komplett drivlina exkl. prop. Inte så värst farligt, tycker jag. En billig .25-motor ligger i ungefär samma prisklass medan en OS25FX kostar det dubbla (om man köper i Sverige).

Samtidigt är det svårt att jämföra eftersom man behöver flera ackar om man ska tävla i aircombat men man behöver å andra sidan (dyrt) bränsle om man ska flyga med glödstiftsmotor. Sen behövs också en del stödutrustning. Till elmotorsetup behövs framförallt laddare (en eller flera) och kanske ett 12V batteri att ladda från. Till glödmotorsetup behövs startbatteri (12V), startmotor, glödström och någon form av tankningssystem. Är man inbiten glödstiftsmotorflygare har man så klart redan startutrustning och samma gäller ju om man är inbiten elflygare.

Om man gör som jag d.v.s. byter från glödstiftsmotor till elmotor innebär det en extra startkostnad i form av två laddare och 12V-batteri (mitt gamla startbatteri hade dött efter lång och trogen tjänst). Sen tillkom också mätutrustning för att mäta ström, spänning m.m. som motorerna drar med olika propellrar och batterier. Det måste man kanske inte ha, men den kostade inte mer än 200kr så jag tyckte den var väl värd pengarna. Nästa inlägg på den här bloggen kanske ska handla om mätningsutrustning för elmotorer? Nån som är intresserad? :)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4508 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2366 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>