Näsfisken 
Ett av mina projekt från hobbyrummet är det o-ortodoxa skolplanet Nozefish (eller Näsfisken på ren svenska). Tanken är att bygga ett enkelt skolplan att ha för att låta barnen testa på radioflyg.

Man kan så klart köpa en färdig nybörjarkärra med radio och allt för ca 1000kr. Men det är ju inget kul. Så då konstruerar man (i alla fall jag) ihop en liten sak.

Den är uppbyggd av ett 2cm tjockt frigolit-flak. Delarna skärs ut och limmas sen ihop med PU-lim.


Här ser vi grundplattan med en profilkropp och stabbe pålimmad


Nu har även fena, fenutfyllnad och förstärkning för vingsadeln kommit på plats

Sen kläs kroppen med papper. Standard teknik för en aircombat-byggare, men kanske lite ovanligt för att vara en nybörjarkärra.


Här kläs kroppen med papper. Limmet som används är våtrumstapetklister.


Nu är kroppen färdigklädd. Papperet är skrynkligt men torkar och blir fint efter några timmar.

Vingen är färdig sedan ca 9 år sedan. Byggde den till en seglare av profilmodell, också byggd i samma teknik.

Planet ska drivas av elmotor, av aircombat-storlek. Det blir troligen en Turnigy 35-36A med typ en 10x4 prop eller nåt sånt.

Kroppen är nymålad, ligger ute i garaget och torkar. Färgen blev grön, på önskemål från sonen. Nån rosa färg (dotterns önskemål) hade jag inte hemma, så det får vi se när vi kan fylla i med lite av denna kulör också.

Fortsättning följer...

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1281 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2448 )
Vinterkrig 

Snön yr av motorn, nere i startgropen

Ja då har jag flugit min andra deltävling i Griffon Winter Cup 2010. Dagens tävling innebar ett slaget rekord: Jag har aldrig tidigare flugit i så kallt som -13 grader! Däremot har jag flugit i snö förut, fast då var det med nybörjarflygplan (SK78) med skidor. Och det var många år sen.


Det var inte lätt att ta sig fram i den djupa snön

I dagens tävling använde jag gamla FW190D-9 "Wilde kanonen". Den kärran har hängt med i 10 år nu, byggdes ursprungligen inför 2000 års säsong, tillsammans med 3 andra D-9:or. "Wilde kanonen" är den sista kvarvarande, dom andra befinner sig i aircombat-himlen. En kul anekdot är att den här kärran är en av två som följde med till tävling i England. Låter kanske inte så fantastiskt spännande, men om man tänker att jag fick ner två D-9:or i en normalstor resväska så inser man att jag måste såga sönder modellerna för att dom skulle få plats. Sen limma ihop dom på plats i England, sen tävla, sen såga sönder dom igen för att frakta hem, sen laga igen för att kunna fortsätta använda dom... För att citera (Fr)ank så är väl det nåt av det mest crazy man gjort eller så.


Start i första heat

Nåväl, det viktiga med dagens heat var att testa min el-setup för .15-storlek. Denna setup innehåller:

Bortslös motor FC2835-4T 1880KV. Finns hos HAB, www.hab.se , men kan säkert hittas även på andra ställen om man surfar lite.

Standard Master Airscrew 8x4 prop

Ack LiPo 4000mAh 3S 20C, Zippy Flightmax

Fartreglage Turnigy Plush 40A

Fartreglage och ack från www.hobbycity.com. Det går naturligtvis att köra med vad för LiPo-ack och fartreglage som helst, men dom här prylarna verkar funka bra och är billiga och lätta (framförallt acken). Proppen är kanske inte den mest effektiva, så här ska jag laborera lite med andra proppar för att se om det gör nån skillnad.

Draget var helt ok och acken räcker mer än väl hela heatet. Hade kanske räckt med en 3500mAh-ack, men nu kostar Flightmaxen så lite och väger inte mkt mer än en 3600mAh-ack, så därför kör jag med den.

Jag hade lite sämre drag i andra heat, vet inte riktigt vad det berodde på. Kan ha berott på mer vind och/eller nedkyld acke (en LiPo är inte så bra när den är nedkyld sägs det). Eller så var den acken inte lika bra som den andra? Det var iaf tillräckligt med drag för att flyga, men lite mer drag hade varit trevligt (andra heat, alltså, första var helt ok).

Nu är ju två heat inte så mycket att utvärdera, men den här setupen verkar funka helt ok. Helt i klass med de OS15LA som jag körde med tidigare i .15-klassen.

Tyvärr var det för j-kla kallt för att provflyga min Typhoon med den större acken. Provflög den med en 4000mAh ack på förra tävlingen (inte i tävlan utan mellan heat) men jag vill testa den med den större acken (5000mAh) och en större prop (9x4 istället för den 8x5 som jag provflög med). Så det får bli en annan gång.


Det var svårt att hämta planen. Fredriks huvud syns knappt, när han försvunnit ner i diket vid ån. Fylld med snö var det nästan 2m djupt med snö och just där landade Fredrik med sin FW190D-9

För övrigt är det intressant att konstatera att det är otroligt mkt lättare med elmotor-setup. På dagens tävling var det en hel del strul med strejkande glödstiftsmotorer. Men vi som flög med el-motorer hade inga problem, bara att dra upp trotteln och kasta iväg.

Så här långt är jag helnöjd med att ha bytt till elmotor. Inget oljekladd. Inget oljud. Inte orolig för att motorn ska dö eller tappa kraft (elmotorn tappar kraft vartefter spänningen sjunker i acken, men det vet man och kan alltid räkna med).

Starterna går som ett smäck. Visserligen slår Janne mig med sin glödstiftsdrivna maskin, men det är j-kligt nära, delar av sekund i dagens final skulle jag tro.

Som sagt, nästa steg är att testa ut el-setupen för .25-klass. Ska bli intressant att se vilken prestanda man kan få ut. Har ju i princip bara testat i provbänk så här långt, förutom en provflygning med "fel" propeller.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1239 visningar )   |  permalink  |  related link  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2420 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |