El-setup för .25-storlek 


Jag har ju även testat el-setup för motsvarande .25-klassen i Aircombat och det är ju ingen idé att jag håller denna setup hemlig ("no secrets" ). Dock, jag har ännu inte testat denna i tävling så jag är inte riktigt säker på prestandan.

Ärligt talat, jag har bara testat den här setupen i en enda provflygning som gick rätt segt, tyckte jag nog. Men anledningen till det var nog nedkyld ack-pack, inte dålig prestanda i motorn.

Den motor jag använt och testat heter 2814-5 och är på 1660KV. Med en 8x4 drar den 15.500RPM den första halvminuten. I takt med att spänningen sjunker på acken sjunker också RPM:et. Efter 7 minuter har jag mätt 14.500RPM, men detta kan variera en del beroende på vilken propeller och ack man använder. Strömmen har jag mätt till 37-40A med 9x4. Den snabbtänkte räknar då ut att motorn drar nästan 500W till att börja med när spänningen på acken är som högst.

Motorn säljs av HAB på www.hab.se men jag har också hittat den på Elias Modellflyg på http://shop.textalk.se/se/article.php?i ... rt=2856420

Ack är Zippy Flightmax 5000mAh och fartreglage har varit Tower Pro 40A (billigt helt ok reglage som framförallt har stort kylelement). Dessa har jag köpt hos HobbyKing på www.hobbycity.com. Det är möjligt att ett bättre (dyrare) fartreglage ger något bättre prestanda, jag ska testa det framöver.

(Tillagt i efterhand: Acken är 3S 1P, 20C. Samma gäller för .15-setupen).

Vid provflygningen använde jag en Master Airscrew 8x5 men i fortsättningen kommer jag att köra med 9x4 och testa med andra tillverkare av propellern. Ska tillägga att med en 8x5 drar motorn iväg en bra bit över 15.500 de första sekunderna och det är ju inte tillåtet enligt nuvarande regler (å andra sidan, mäter man varvtalet under minst 30 sekunder så är det ingen fara).

Som sagt har jag en hel del utprovning kvar men om du vill prova elflyg med .25-setup vågar jag redan rekommendera den här setupen eftersom den verkar ge det som behövs.

Tittar man prismässigt så ligger motorn på 3-400kr, ackpack på ca 250kr och fartreglage ca 150kr (om man handlar där jag gjort). Summa 750kr för komplett drivlina exkl. prop. Inte så värst farligt, tycker jag. En billig .25-motor ligger i ungefär samma prisklass medan en OS25FX kostar det dubbla (om man köper i Sverige).

Samtidigt är det svårt att jämföra eftersom man behöver flera ackar om man ska tävla i aircombat men man behöver å andra sidan (dyrt) bränsle om man ska flyga med glödstiftsmotor. Sen behövs också en del stödutrustning. Till elmotorsetup behövs framförallt laddare (en eller flera) och kanske ett 12V batteri att ladda från. Till glödmotorsetup behövs startbatteri (12V), startmotor, glödström och någon form av tankningssystem. Är man inbiten glödstiftsmotorflygare har man så klart redan startutrustning och samma gäller ju om man är inbiten elflygare.

Om man gör som jag d.v.s. byter från glödstiftsmotor till elmotor innebär det en extra startkostnad i form av två laddare och 12V-batteri (mitt gamla startbatteri hade dött efter lång och trogen tjänst). Sen tillkom också mätutrustning för att mäta ström, spänning m.m. som motorerna drar med olika propellrar och batterier. Det måste man kanske inte ha, men den kostade inte mer än 200kr så jag tyckte den var väl värd pengarna. Nästa inlägg på den här bloggen kanske ska handla om mätningsutrustning för elmotorer? Nån som är intresserad? :)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4508 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2366 )
Old Spit 


En kärra som är rolig att bygga och som flyger fint är Spitfiren. Den här modellen är konstruerad för att vara en första aircombat-modell. Lätt att bygga, lätt att flyga och ser hyfsat snygg ut. Men, den är inte direkt vass på tävling - den går med den tjocka Clark-Y -vingen rätt långsamt.

Du kan så klart ändra på detta och när du lärt dig att flyga med original-vingen bygga en vinge med lite mindre tjocklek på spryglarna. Du går då så att du mäter upp ett höjdmått som är ungefär en tolftedel av vingens bredd (=korda/12) på varje sprygels tjockaste del. Sen tar du för varje sprygel-profil och lägger en sprygel-mall ovanpå och håller fast den i bakkant och vinklar ner den i framkant tills du har kommit ner i den vingtjocklek och sprygelhöjd som du vill ha.

Här nedanför kommer lite byggbilder som visar hur enkelt det är och hur snabbt det går att bygga en Spitfire för Aircombat.
Delar färdiga att börja bygga

Kroppen byggs upp och ner. Kroppsspanten limmas på plats på "bottenplattan". Sen limmas kroppssidorna på plats. På det här sättet är det bus-enkelt att få kroppen spikrak. Tänk på att motorspantet ska riktas lite uppåt och till vänster, d.v.s. lite neråt och till höger när du vänder kroppen på rätt håll. Observera tricket med maskeringstejp som håller kroppssidorna på plats när dessa limmas.Vingen byggs till att börja med plant på undersidans plankning. Spryglarna limmas på plats en efter en. Sen fogas halvorna tillsammans med en vingbalk i mitten.


Höger och vänster vinghalva plankas på översidan var för sig. När man lägger på plankningen byggs också skränkning (washout) in i vingen, d.v.s. vingspetsen fås att peka något neråt i jämförelse med vingroten. Det är viktigt att båda sidor får lika mycket! Innan man plankar måste skevroderlinkaget limmas på plats.
Överdelen av kroppen formas av vit cellplast (frigolit). Beroende på vilken modell av Spitfire du vill bygga så limmar du på olika stora vita cellplastblock.
Här är den vita cellplasten slipad till rätt form och vingen är färdigplankad och slipad.

Slutligen kläs den vita cellplasten med brunpapper. Brunpapper kan vara omslagspapper till postpaket el. dyl. Limmet är t.ex. tapetklister för våtrum (tål fukt).

Så här blev den färdiga Spitfiren. Klädd med olivgrön tex-klädsel, men det går bra med vanlig film också.

Ritning och byggbeskrivning hittar du under länk Ritningar/plans till höger.

Jag har inte själv provat (ännu) men Spit:en går säkert bra att bygga för elmotordrift också. Se tidigare inlägg "Vinterkrig" för en riktigt bra setup med elmotor för den här storleken på Aircombat-modell.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3512 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2397 )
Konvertering till eldrift 

Motorspantet är bortskuret från en modell byggd för glödstiftsmotor

Jag har ju tagit en del gamla modeller och konverterat dom från glödstiftsmotor till elmotor. Tänkte visa hur jag gjort detta, för den intresserade.

Den största skillnaden mellan en glödmotor och en elmotor är motorns infästning. Sen många år tillbaka har jag kört med standard glödmotor-infästning som sett ut så här:

Först ett motorspant av 3mm plywood. I denna har jag skruvat fast en standard motorbock i plast. Tror det var Radioactive för .15-.25 storlek jag brukade använda. Motorbocken skruvades fast med hjälp av inslagsmuttrar på baksidan av motorspantet. På det sättet var det lätt att byta motorbock och därmed också motortyp.

De elmotorer jag kör med är av typ outrunners. De fästs i bakkant av motorn, lämpligen direkt i ett motorspant. I jämförelse med min glödmotorsetup behöver motorspantet sitta 2-3 cm längre fram för att propellern ska hamna rätt.

Först har jag monterat bort den ev. befintliga glödstiftsmotorn. Sen har jag monterat bort motorbocken och stötstången för trotteln. Sen har jag även monterat bort motorservot.

Därefter har jag helt sonika skurit loss det befintliga motorspantet och sen limmat på en ca 2-3cm tjock bit med cellplast. Denna cellplastbit har anpassats med hjälp av termosåg, kniv och slipmaskin för att passa in.Cellplastbit limmas på plats för att förlänga kroppen så att motorspantet hamnar på rätt ställe

Sen har jag sett till att montera nya inslagsmuttrar på baksidan av motorspantet som passar elmotorn. Å så dags att limma dit motorspantet på dess nya plats. Oftast har det inneburit att motorspantet har behövt slipas ner en aning i kanterna. I motorspantet har jag oftast också borrat upp fler hål för kylning av ack och fartreglage.Här är den vita friggo-biten slipad till rätt form och motorspantet är limmat på plats.

Därefter har det bara varit att montera dit elmotorn och testa med ack och fartreglage.

En skillnad mellan glödmotor och elmotorsetup är att för elmotorsetupen är det acken som väger mest. För glödmotorsetupen är det motorn som väger mest. Alltså är det för elmotorsetupen viktigt att acken hamnar så långt fram som möjligt, för att få tyngdpunkten rätt. Har man en modell med stor frontyta kan man t.ex. göra hål i motorspantet så att acken kommer fram under motorn. Så gjorde jag på min Hawker Typhoon, som ju har ett kort nosmoment och verkligen behöver ha acken så långt fram som möjligt.[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1375 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2262 )
Näsfisken 
Ett av mina projekt från hobbyrummet är det o-ortodoxa skolplanet Nozefish (eller Näsfisken på ren svenska). Tanken är att bygga ett enkelt skolplan att ha för att låta barnen testa på radioflyg.

Man kan så klart köpa en färdig nybörjarkärra med radio och allt för ca 1000kr. Men det är ju inget kul. Så då konstruerar man (i alla fall jag) ihop en liten sak.

Den är uppbyggd av ett 2cm tjockt frigolit-flak. Delarna skärs ut och limmas sen ihop med PU-lim.


Här ser vi grundplattan med en profilkropp och stabbe pålimmad


Nu har även fena, fenutfyllnad och förstärkning för vingsadeln kommit på plats

Sen kläs kroppen med papper. Standard teknik för en aircombat-byggare, men kanske lite ovanligt för att vara en nybörjarkärra.


Här kläs kroppen med papper. Limmet som används är våtrumstapetklister.


Nu är kroppen färdigklädd. Papperet är skrynkligt men torkar och blir fint efter några timmar.

Vingen är färdig sedan ca 9 år sedan. Byggde den till en seglare av profilmodell, också byggd i samma teknik.

Planet ska drivas av elmotor, av aircombat-storlek. Det blir troligen en Turnigy 35-36A med typ en 10x4 prop eller nåt sånt.

Kroppen är nymålad, ligger ute i garaget och torkar. Färgen blev grön, på önskemål från sonen. Nån rosa färg (dotterns önskemål) hade jag inte hemma, så det får vi se när vi kan fylla i med lite av denna kulör också.

Fortsättning följer...

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1300 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2486 )
Vinterkrig 

Snön yr av motorn, nere i startgropen

Ja då har jag flugit min andra deltävling i Griffon Winter Cup 2010. Dagens tävling innebar ett slaget rekord: Jag har aldrig tidigare flugit i så kallt som -13 grader! Däremot har jag flugit i snö förut, fast då var det med nybörjarflygplan (SK78) med skidor. Och det var många år sen.


Det var inte lätt att ta sig fram i den djupa snön

I dagens tävling använde jag gamla FW190D-9 "Wilde kanonen". Den kärran har hängt med i 10 år nu, byggdes ursprungligen inför 2000 års säsong, tillsammans med 3 andra D-9:or. "Wilde kanonen" är den sista kvarvarande, dom andra befinner sig i aircombat-himlen. En kul anekdot är att den här kärran är en av två som följde med till tävling i England. Låter kanske inte så fantastiskt spännande, men om man tänker att jag fick ner två D-9:or i en normalstor resväska så inser man att jag måste såga sönder modellerna för att dom skulle få plats. Sen limma ihop dom på plats i England, sen tävla, sen såga sönder dom igen för att frakta hem, sen laga igen för att kunna fortsätta använda dom... För att citera (Fr)ank så är väl det nåt av det mest crazy man gjort eller så.


Start i första heat

Nåväl, det viktiga med dagens heat var att testa min el-setup för .15-storlek. Denna setup innehåller:

Bortslös motor FC2835-4T 1880KV. Finns hos HAB, www.hab.se , men kan säkert hittas även på andra ställen om man surfar lite.

Standard Master Airscrew 8x4 prop

Ack LiPo 4000mAh 3S 20C, Zippy Flightmax

Fartreglage Turnigy Plush 40A

Fartreglage och ack från www.hobbycity.com. Det går naturligtvis att köra med vad för LiPo-ack och fartreglage som helst, men dom här prylarna verkar funka bra och är billiga och lätta (framförallt acken). Proppen är kanske inte den mest effektiva, så här ska jag laborera lite med andra proppar för att se om det gör nån skillnad.

Draget var helt ok och acken räcker mer än väl hela heatet. Hade kanske räckt med en 3500mAh-ack, men nu kostar Flightmaxen så lite och väger inte mkt mer än en 3600mAh-ack, så därför kör jag med den.

Jag hade lite sämre drag i andra heat, vet inte riktigt vad det berodde på. Kan ha berott på mer vind och/eller nedkyld acke (en LiPo är inte så bra när den är nedkyld sägs det). Eller så var den acken inte lika bra som den andra? Det var iaf tillräckligt med drag för att flyga, men lite mer drag hade varit trevligt (andra heat, alltså, första var helt ok).

Nu är ju två heat inte så mycket att utvärdera, men den här setupen verkar funka helt ok. Helt i klass med de OS15LA som jag körde med tidigare i .15-klassen.

Tyvärr var det för j-kla kallt för att provflyga min Typhoon med den större acken. Provflög den med en 4000mAh ack på förra tävlingen (inte i tävlan utan mellan heat) men jag vill testa den med den större acken (5000mAh) och en större prop (9x4 istället för den 8x5 som jag provflög med). Så det får bli en annan gång.


Det var svårt att hämta planen. Fredriks huvud syns knappt, när han försvunnit ner i diket vid ån. Fylld med snö var det nästan 2m djupt med snö och just där landade Fredrik med sin FW190D-9

För övrigt är det intressant att konstatera att det är otroligt mkt lättare med elmotor-setup. På dagens tävling var det en hel del strul med strejkande glödstiftsmotorer. Men vi som flög med el-motorer hade inga problem, bara att dra upp trotteln och kasta iväg.

Så här långt är jag helnöjd med att ha bytt till elmotor. Inget oljekladd. Inget oljud. Inte orolig för att motorn ska dö eller tappa kraft (elmotorn tappar kraft vartefter spänningen sjunker i acken, men det vet man och kan alltid räkna med).

Starterna går som ett smäck. Visserligen slår Janne mig med sin glödstiftsdrivna maskin, men det är j-kligt nära, delar av sekund i dagens final skulle jag tro.

Som sagt, nästa steg är att testa ut el-setupen för .25-klass. Ska bli intressant att se vilken prestanda man kan få ut. Har ju i princip bara testat i provbänk så här långt, förutom en provflygning med "fel" propeller.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1264 visningar )   |  permalink  |  related link  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2450 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |