Bygg Fairey Battle - del 6 - montering 


-------------

Dags att montera utrustning och fixa roder pÄ din Battle. Har du monterat inslagsmuttrar ordentligt pÄ insidan/baksidan av motorspantet ska det nu vara enkelt att skruva dit motorn.

Jag anvÀnder helst sexkantsskruv till detta och en insex-nyckel med fasad topp, sÄ att det Är enkelt att skruva dit skruvarna Àven om det Àr lite svÄrt att komma Ät.-------------

Innan du skruvar fast motorn ska sÄklart fart-reglaget kopplas in. Detta brukar jag ha liggande löst i kroppen, men stuva in med lite skumplast nÀr batteriet sÀtts pÄ plats innan flygning.

Ett problem du kan rÄka ut för Àr att motor/propeller snurrar Ät fel höll. Vissa fartreglage kan programmeras att Àndra rotationsriktning men för andra mÄste motorn skruvas loss och tvÄ kablar byta plats mellan fartreglage och motor för att Àndra rotationsriktningen till rött hÄll.

Jag har anvÀnt motorer av storlek 3536 och 3548, med propellerstorlekar frÄn 9x6 till 11x6. Ska du börja att trÀna att flyga med din Battle rÀcker det med 3536 och 9x6 prop. Det ger lagom fart och drag.
-------------

Dags att skÀra ut skevrodren. Du ska anvÀnda klÀdseln pÄ vingens ovansida som gÄngjÀrn. Du markerar upp skevrodren, lÀmpligen med linjal och blyertspenna.

Inne vid kroppen brukar jag ha skevrodren 4cm breda och lÀngst ut ca 3,5cm breda, d.v.s. lite avsmalnade. SkÀr med en liten brytkniv, justera knivbladet sÄ att det inte kan skÀra igenom vingen. SkÀr lÀngs hela skevrodret, pÄ bÄda vinghalvorna. SkÀr ocksÄ den 4cm slits som gör att skevrodret kan röra sig.
-------------

NÀr du skurit en skÄra lÀngs hela skevrodret tar du ett ordentligt tag i skevrodret och trycker till sÄ att skevrodret bryts loss i underkant och du kan böja upp skevrodret ovanpÄ vingen.

Det hÀr momentet kan kÀnnas lite lÀskigt första gÄngen man gör det, men ingen fara. Det har i samtliga fall jag gjort detta gÄtt bra och det Àr mÄnga tiotals vingar jag byggt med den hÀr metoden vid det hÀr laget.

Om du inte fÄr loss skevrodret kan du behöva skÀra en gÄng till men var hela tiden försiktig sÄ att du inte skÀr igenom klÀdseln pÄ ovansidan.


-------------

Det Àr viktigt att fasa av skevrodrets framkant ordentligt, sÄ att skevrodret gör att böja nerÄt. Detta görs enklast med en hobbykniv och du "hyvlar" av papper och cellplast med kniven tills det Àr tillrÀckligt med utrymme för att lÄta skevrodret gÄ ordentligt nerÄt.
-------------

Skevroderservon installeras genom att med kniv och skruvmejsel skÀra bort cellplast ur vingen. NÀr du har ett tillrÀckligt djupt hÄl att lÀgga respektive servo i limmar du fast dessa med smÀltlim. AnvÀnd gÀrna lite för mycket lim, det kan behövas för att fylla ut ojÀmnheter sÄ att servot verkligen sitter fast ordentligt.

Linkage löser jag genom att skÀra ett snitt i skevrodret och anvÀnda ett roderhorn dÀr jag knipsat av det mesta av bottenplattan med en avbitartÄng. Efter att slitsen fyllts med smÀltlim trycker man roderhornet pÄ plats och lÄter limmet torka.

Som alltid Àr det viktigt att placera roderhornet sÄ att hÄlen ligger rakt över skevrodrets framkant, dÀr "gÄngjÀrnet böjer sig", skulle man kunna sÀga. Hamnar roderhornet för lÄngt bak pÄ skevrodret kommer skev-utslaget att bli osymmetriskt, d.v.s. att rodret gÄr mer ner Àn upp.

Höjdrodret fÀsts ocksÄ pÄ plats pÄ samma sÀtt. SkÀr upp hÄl under stabben t.ex. och limma fast höjdroderservot (men glöm inte att ansluta förlÀngningskabel innan du limmar fast det).
-------------

Slutligen ett tips för dig som tÀnker tÀvla: För att fÄnga streamers bÀttre brukar vi limma pÄ s.k. blÀstersand pÄ bÄde vinge, fena och stabbens framkant. LÀgg ut en strÀng CA-lim och hÄll blÀstersand ovanpÄ. Observera att pÄ vingen fÄr man som lÀngst limma ett A4 pappersark pÄ lÀngden, ut frÄn kroppen. Denna regel finns för att det ska vara lika för alla modeller, oavsett vilken spÀnnvid vingen har.[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre4256 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2158 )

<Tillbaks | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | Nästa> nav_last>>