Årets Örebro 


I helgen kördes årets Örebro-tävlingar. I år kördes två tävlingar WWII (lördag och söndag), en WWI (lördag) och en twin-heat trophy (lördag). Viktor och jag satsade på att delta i de båda WWII-tävlingarna på lördag och söndag.

Inför tävlingen hade jag byggt klart mina två nya Zeros. Viktors Battles var hela sen SM i Vara. Sen hade jag en lös plan på att bygga oss varsin WWI-modell också för att delta i WWI-tävlingen, men det blev inte tid till det så detta fick vi skippa.

På plats blev det till att bära ut allt och rigga vårt lilla regnskydd. Det regnade bara nån litet stänk så regnskyddet gjorde bäst nytta som vindskydd, för det blåste bitvis en del och kallt dessutom.

Innan tävlingsstart provflög jag de två nya Zerosarna utan problem. Lite trim och sen flög båda som dom ska.

Mitt första heat fick ett rätt snabbt slut. Min Zero krockade med en Il-2 -modell och vingspetsen slogs av så att den hängde snett neråt. Det gick inte att kontrollera min Zero längre så det blev en krasch ute i åkern. Som tur var blev det inte så farliga skador, det gick att laga med epoxilim och lite tejp.

Viktor första heat blev lugnt, han blev inte klippt och ingen kollision. I Viktors andra heat kolliderade han däremot efter ungefär halva tiden och kroppen på modellen slogs av bakom vingen med totalkrasch som följd. Kroppen gick att laga lite senare under dagen med hjälp av lånad smältlimspistol men vingen kräver lagning hemma i hobbyrummet.

Mitt andra heat blev bra, ett klipp men klippt. Tredje heatet blev ännu bättre med två klipp, men det räckte ändå inte till final.

Viktors tredje heat däremot blev inte alls bra. Vi hade bytt till reservmodellen pga den tidigare kraschen och för att inte riskera att modellen gick rätt ner i backen vid starten så trimmade jag en del höjd-trim. I kombination med vinden som kom snett bakifrån startlinjen och tillsammans med att modellen skevade vänster så hann inte Viktor få kontroll över modellen utan den steg i skarp vänstersväng in över säkerhetslinjen och över piloterna. Modellen fortsatte svängen tillbaka mot oss - nu i dykning - men VIktor lyckades styra ut den mot landningsbanan igen och där spettade den ner rätt i gräsmattan. Det blev ett snyggt litet hål. Av modellens kropp blev det inte mycket kvar men vingen klarade sig.

Resultat i första tävlingen blev en sista-plats för Viktor - p.g.a. minuspoäng för korsad säkerhetslinje - och en 10:e-plats för min del.

Efter tävlingsslut blev det dags att fixa med Viktors modeller. En Battle blev ihoplappad och provflugen. En FW190D-9 blev ihopmonterad, redo för provflygning morgonen därpå.

Med Viktors reserv-Battle gick andra tävlingsdagen riktigt bra. I hans första-heat gjorde han bra flygtid och blev inte klippt. I andra heatet flög vi båda samtidigt och jag gjorde mitt bästa för att undvika hans modell. På nåt märkligt vänster hamnade jag trots det framför hans Battle och han lyckas kapa av halva min streamer. Viktors första klipp!


Dessvärre fastnade streamern i motorn på Viktors modell så att motorn stannade. Viktor nödlandade då den ute på åkern, utan större skador än en bruten propeller.

I tredje heatet flög Viktor först lugnt men i andra halvan av heatet började han flyga tuffare och tuffare och snurrade runt i olika manövrer "i hetluften". Viktor gav också mer gas än han brukar och när heatet nästan var slut tappar Viktor helt kontrollen över modellen och den spinner ner och planterar sig rätt ner i åkern. Orsaken var troligen att ESC:en brunnit upp, eftersom både motorn dog och Viktor inte kunde styra modellen alls.

Mina heat gick bra, jag fick klipp i både andra och tredje heat. Detta gjorde att jag kvalade in till final, med bara fyra poängs marginal till 8:an Erik H. 4 poäng motsvarar 12 sekunders flygtid under ett heat, så det var verkligen liten marginal.

Finalen blev tät som vanligt. Jag fick in ett klipp men blev själv klippt minst två gånger. Otroligt nog blev det inga kollisioner i finalen. Mitt klipp gjorde dock ingen skillnad utan slutplacering blev 7:e plats för mig och 9:e (!) för Viktor.

Det här var som sista tävlingarna i Svenska cupen 2015. Nu börjar istället byggsäsongen och kanske blir det en Griffon vinter-cup i år, vi får se hur det blir i vinter.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1090 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2016 )

<<nav_first <Tillbaks | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Nästa> nav_last>>