SM 2015 i Vara! 


Så är årets SM avklarat. Det var bråda dagar innan SM för att hinna laga allt som kraschade på Enköpings-tävlingen. Alla tre kroppar till Viktors Battles behövde lagas, mer eller mindre. En av vingarna gick inte att laga så vi behövde skära ut en nya och fixa den. En annan vinge hade ett parti helt söndertrasat. Det lagade jag genom att skära loss ett liknande parti från den skrotade vingen och limma dit istället på den lagade vingen.

SM gick i Vara, som ligger några mil söder som Skara. Det är en bra bit från Tullinge där vi har vår hemmabas - 37 stycken mil, faktiskt. Så vi fick stiga upp tidigt för att komma iväg ungefär vid 6-tiden på morgonen, för att ha tid att fixa det sista innan tävlingen.

Strax innan vi körde förbi Skara kom jag på att de allra flesta av Viktors mottagare låg kvar hemma på byggbordet! Det visade sig att bara en av hans mottagare var med, till hans fyra modeller. Så första tävlingsdagen inleddes med att byta till några av mina mottagare i två av Viktors modeller och trimma om en reserv-sändare till det trim som dessa modeller hade, dvs att kopiera från en annan sändare. Mycket pyssel med alla modeller blev det, men till sist var allt klart.

Första heat för min del valde jag den lagade J22:an. Jag valde att inte provflyga den innan, eftersom det var ont om tid och publiken redan var på plats och uppvisningarna börjat. Starten gick bra men J22:an var otrimmad och under tiden jag försökte trimma in skev och höjd kom hon så långt bort att jag inte såg hur hon flög längre och till slut kraschade den ner i ett sädesfält. ca 30 sekunders flygtid blev det. Bläh.

För Viktor gick det något bättre. Vi valde hans Battle nr 3. Starten gick bra och den behövde bara trimmas en liten aning. Lite förvånande att vi behövde trimma, för den var perfekt trimmad på Enköpings-tävlingen. Vi upptäckte efter ett par heat att han faktiskt startat med fel modell-minne, därav att den behövdes trimma. För att slippa att trimma om igen valde vi att flyga resten av tävlingen med "fel" modell-minne. Så Viktor flög sin Battle nr 3 med Battle nr 1:s modellminne!

Nu tog flygningen i första heat slut rätt så fort för Viktors del. Acken tog slut så han fick nödlanda. P.g.a. vindriktningen (medvindsstart) så var han på väg in mot säkerhetslinjen, men svängde och landade ute på åkern. Först trodde vi att modellen glidit in innanför säkerhetslinjen men den låg faktiskt ca 0,5m utanför! Vissa har tur...

Andra heat flög jag min FW190F-8. Det är en relativt ny modell som knappt är provflugen. Men nu var det dags. FW190 bygger på samma principer som min Zero. På samma sätt som Zeron behöver den en del uppåt-trim för att flyga bra och precis som Zeron så svänger den som en dröm och har mer än väl med prestanda. Däremot räckte inte acken riktigt hela heatet ut utan modellen damp ner sisådär 30 sekund innan slutsignal. Det hade säkert kunnat undvikas om jag "toppat" acken innan heat-start, men, men...

Viktor fortsatte med sin Battle i andra heat och flög på bra. Vädret var fantastiskt, klarblå himmel, sol och väldigt lite vind. På SM:s första dag var det relativt mycket publik. Den lokala klubben - Slättlanda MFK - hade dragit igång ett stort arrangemang, med speaker, försäljningsvagn med mat m.m., lotteri och särskild traktor-vagn för publiken att åka fram och tillbaka ut till fältet.

Tredje heat blev lite mer spännande. Viktor fortsatte med Battle och under heatet sa det plötsligt "snapp!" och en streamer snärtade runt vingen på Viktors Battle. Jag såg dock ingen streamer som gick av, men nog för att Viktor hade lyckats få en motståndar-streamer runt vingen! Oturligt nog hamnade den strax utanför det område på vingens framkant där s.k. streamer-fångare sitter, så streamern gick inte av.

För min del gjorde jag ett klipp men strax efter kolliderar jag med någon som smockar av ena stabb-halvan. Som tur var blev det höger halva som slogs loss. Det är på vänster sida som servot till höjdrodret sitter - hade den sidan slagits loss istället hade modellen kraschat direkt. Som det blev nu hängde höger stabbe lodrät neråt, ungefär som en nedåtgående fena. Det gick att flyga modellen, så under tiden som de flesta andra kraschade i kollisioner och annat, så flög jag omkring på lite medelhöjd, med en halv stabbe. Mot slutet av heatet var det bara jag en till kvar, men det var bara att fortsätta, trots att jag var jagad hela tiden.

Efter tredje rundan var det dags för WWI, d.v.s. "dubbeldäckar-combat". Jag fick agera huvuddomare under tre heat, men vare sig Viktor eller jag deltog i den delen av tävlingen.

Gemensam middag med de flesta andra tävlande blev det sedan på kvällen inne i byn. Som vanligt var stämningen hög och några försökte sig dessutom på att laga modeller sent på kvällen.

Söndagen bjöd på lika bra väder som lördagen, men med något mer vind. Viktors första heat gick utan problem, han flög fortfarande med sin Battle nr 3. Själv hade jag inte hunnit laga min FW190 så det fick bli gamla P-39:an istället. Hon flyger ju inte i närheten lika bra som FW190:n eller Zeron, men det blev trots det en hel del rolig och tajt flygning. Inga klipp, men döm om min förvåning när jag tog upp modellen efter landning och hela bakkroppen var avslagen och bara hängde i några millimeter cellplast plus vingens gummiband. Även höger ving-ytterhalva var losslagen och hängde delvis i bara papperet! Ibland har man tur...

Sista heat flög Viktor och jag i samma heat. Tomas kastade Viktors modell och dömde. Själv fick jag kasthjälp av Pär B. Nu var FW190:n lagad med epoxi och glasfibertejp, mean höjdroderservot var utbytt och det nya var fastlimmat med epoxi, kartongpapp från epoxiförpackningen och smältlim. Nöden har ingen lag... Hon flög i alla fall helt ok och efter bara någon minut blev det ett klipp. I båda klippen var det domarna som såg det - själv såg jag det inte. Det var överhuvudtaget väldigt svårt att se streamerna i det skarpa motljuset.

SM avslutades med final i både WWI och WWII. Viktor och jag var inte med i finalen, poängen räckte helt enkelt inte. För min del var det den dåliga flygpoängen i första heatet som sänkte resultatet.

Av 14 piloter slutade Viktor på 11:e plats och jag på 9:e. WWII vanns överlägset av Denny F, följt av Pär B och Samuel. WWI vanns av Stefan Lundell, som kämpar hårt för att få oss andra att börja tävla i denna klass också.

Så nu är det dags att ladda om för säsongsavslut i Örebro. Det blev inte speciellt många kraschade modeller att laga efter SM, förutom J22:an som nog får fasas ut efter den här sista kraschen. Skadorna på P-39:an och några småskador på Viktors Battle är snabbt lagat!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3635 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 1801 )

<<nav_first <Tillbaks | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | Nästa> nav_last>>