Deltävling 5, Griffon Winter Cup 2012 


Ja till den här deltävlingen hade jag en del att försvara. Två vinster på raken innan, men att lyckas med en tredje på rad? Vädret skulle vara hyfsat, med bra temperatur och inte så mycket vind. Sanningen var att det var en liten bit över noll och duktigt med blåst och ingen sol, d.v.s. inte alls speciellt najs väder. Men skam den som ger sig.

Vi började dagen med skolflyg, sonen och jag. Gick inget vidare, elsegelmodellen blåste bort i vinden och det blåste så kallt att ögonen tårades trots att jag hade solglasögon som läade av den kalla vinden. Lyckades få ner den lilla lätta elseglaren hel i alla fall.

Nästa projekt blev att provflyga mitt nya japanska undervapen. I med ack, be Janne om starthjälp och så iväg! Modellen var mycket otrimmad, drog en hel del vänster och dök som en falk (?) men efter nästan en minuts trimmande fick jag rätsida på den. Med full gas visar den sig vara en riktigt kul bekantskap. Jag ville prova vingprofilen som jag valt ut till mina nya projekt och den visade sig fungera ypperligt. Jag pressade runt modellen i riktigt riktigt snäva svängar utan tendens till klipp eller att den tappar kurs eller nåt. Vingen liksom bara hänger i. Provade också ny elmotorsetup, med lägre KV (varvtal) och högre stigning. Det gav kanske inte riktigt topphastighet men ett kraftigt drag oavsett dykning eller stigning. Landningen var en barnlek, trots den byiga vinden. Klart godkänd så långt. Nöjd!

Så, dags för heatstart i deltävling 5. Jag laddade upp med vinnarmaskinen Mustang PR-R. Vi var bara tre deltagare, Pasi, Janne och jag hade letat oss ut med modeller i kylan. Mattias och Danne dök upp utan modeller, men fick agera huvuddomare (ett heat vardera).

Inför heatstart trimmade jag några snäpp höjd som jag gjort på förra tävlingen. Starten går, jag springer fram, startar motorn, kastar iväg modellen, den stiger men dyker och när jag precis fått handen till sändaren gör modellen en störtdykning och samtidigt vänster-roll rätt ner i marken. End of show. Mustang Kraasch.


Pasi och Janne flyger

Pasi och Janne kommer dock upp i luften (Janne var strax före mig i luften) och efter bara någon minut smäller det till och modellerrna krockar, strax efter att Janne klippt Pasis streamer. Pasis Thun blir av med båda sina stjärtfenor men Pasi lyckas göra någon form av kontrollerad nödlandning trots det. Janne hann inte gotta sig åt sin lycka speciellt länge, det tog bara några sekunder så dog motorn i hans höghöjds-spit och med följande glidflykt ner till nödlandning.

Heat 1 var över inom 1 minut...

I pausen innan final provade jag en EPP-Combatmodell med lite halvlyckat resultat. En kommunikationsmiss i första starten gjorde att Janne kastade iväg modellen utan att motorn var igång och jag inte var beredd. Modellen kastades runt i vinden och det blev en halvkrasch men eftersom modellen är så lätt var det bara propellern som lossnade från sitt gummibandsfäste.

I nästa försök gick starten bättre, men efter bara några sekunders flygtid hände någonting med en av kablarna till motorn - den gick av - och motorn dog med nödlandning som resultat.

Det går inte att dra så många slutsatser av så korta flygningar, men två saker kan man i alla fall säga: Dels är det fantastiskt med så lätta modeller som inte skadas vid krasch men nackdelen är att de är så lätta att de knappast går att flyga i lite vind, som det var idag.

Nåväl, dags för final. Min Mustang var ju kraschad, så jag fick bli fotograf istället. Pasi hade lyckats leta upp sina två fenor och limmat tillbaka dom på Thunen och dessutom fått bort det mesta av leran som kletat sig fast på motorn, efter nödlandningen ute i gyttjeåkern.


Tät flygning mellan Thun och höghöjds-spit

Båda modellerna kom upp i luften snabbt och det blev en tajt flygning med många nära-situationerr, men trots det blev ingen streamer klippt och inga fler kollisioner. Däremot lyckades Pasi göra en riktig lågflygning som slutade i ett klipp - av vassen vid åkanten! Tjoff, tjoff lät det, och bevis fanns på flera ställen på modellen efter landning, i form av vass-strån som fastnat. En Griffon Hero-medalj blev belöningen för detta tilltag.


"Så in i vassen", skulle man kunna säga. Vass hänger från både nos och stjärtparti


Pasi tyckte att modellen var lite instabil under finalheatet. Det kan ha berott på att ena stabben var i princip helt av, vilket upptäcktes efter landning.

Hur gick det nu i tävlingen då? Ja, Janne tog täten från första heat och behöll ledningen genom finalen (först i luften, inte klippt, full flygtid), så Janne vann. Efter första heat låg jag faktiskt tvåa, eftersom jag kommit upp i luften som tvåa och efter mina korta sekunder i luften ändå förblev oklippt. Pasi var därför tvungen att reparera sin modell och flyga finalheatet för att slå mig, vilket han också gjorde. Janne 1:a, Pasi tvåa och jag trea, således.


[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3776 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 2629 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>