Governor mode test 
Så har jag till slut lyckats få ihop en test av drivlina med s.k. Governor mode. Vad är nu detta då?

Jo, det finns fartreglage (ESC) med Governor mode. Governor mode innebär att fartreglaget håller konstant varvtal på motorn, trots spänningsfall på acken. Å vad är vitsen med det då? Jo, i Aircombat har vi ju ett max varvtal för resp. motorstorlek. Å då vore det najs om man kunde få motorn att varva precis detta max varvtal genom hela heatet, oavsett att acken tappar spänning.

Drivlinan jag skaffat för testet var:
Hobbyking SS Heli series 50-65 ESC (fartreglage med governor mode)
Turnigy 2836 2350kV (elmotor med högt kV, för att kunna hålla 17.000rpm konstant)
Propellet 8x4 MA-prop (samma som jag kört tidigare, så att det blir jämförbart)

Å så körde jag med olika ackar och en Turnigy wattmeter, plus min gamla hederliga varvräknare (Thunder tiger a la 80-talet nån gång).

Det tog ett tag att få till en provbänk. Det här var nämligen en outrunner med fästet där fram, vilket jag är lite ovan vid. Har ju fästet där bak på mina andra motorer. Men med ett hålsåg och efter ett par försök att skruva fast så var det dags att koppla ihop.

Men först hade jag lite bekymmer med att koppla upp allt, eftersom jag behövde programmera fartreglagets governor mode via sändaren - och sändaren hade en urladdad acke. Så det blev till att byta till servotestaren istället för sändaren. Väl dags att köra motorn blev det lite fel, motorn gick baklänges och propelleradaptern börjar till slut äta sig in i fästet. Jaja. Bara att byta kablarna så att motorn gick åt rätt håll.

Nåväl. Med en inte helt full-laddad acke var det dags att prova lite grand. Varvade upp till en sisådär 15.500rpm, men sen kom jag inte högre. Tänkte att det var spänningen på acken som var för låg, men lite besviken blev jag ju. La motorn på 14.000rpm och testade om den stannade där. Körde ur acken och tappade ca 300 varv under tiden, innan acken började tappa helt och motorn varvade neråt.

Provade sen att köra med en fulladdad acke. Kom upp i runt 16.000rpm. La sen varvet på runt 14.900 och det låg runt där men sjönk så sakta ner till 14.600 innan acken började ta slut helt.

Provade sen att köra motorn med ett Turnigy 40A fartreglage för att testa maxvarvet. Som jag misstänkte så varvade inte motorn speciellt mkt utan låg på strax över 16.000. Dessutom drog motorn som mest uppemot 50A, vilket är mer än 15A mer än min .15-setup. Det märktes också på att både motor, fartreglage och acke blev riktigt varm. Vad är det för nackdel med det då? Jo, drar motorn 50A så tar en 4000mAh slut efter ca 4-5 minuter. Och ett heat är ju 7 minuter, så det är långt ifrån optimalt.

Summa summarum så visar testerna att:

1. Turnigy 2836 är inge bra som Aircombat-motor.
2. Governor mode funkar för att hålla hyfsat konstant varvtal.

Jag har letat efter nån annan motor som skulle passa för en sån här setup, men har ärligt talat inte hittat någon. Elmotorer för flyg är antingen relativt lågvarviga, eller gjorda för heli, eller är gjorda för EDF (dvs drar inte en större prop som 8x4 i några högre varvtal).

Sammanfattningsvis kan jag säga att governor mmode är intressant för el i aircombat, men att det nog bara funkar med de internationella reglerna eftersom det är svårt att hitta en tillräckligt högvarvig motor som går att begränsa till governor mode och samtidigt ger max-varv.

Alltså får fortsatta governor mode -tester vänta tills om och när de internationella el-reglerna börjar tillämpas även i Sverige.

Sen ska det tilläggas att det var ändå riktigt bra att jag körde dom här testerna, eftersom jag hittade en mottagare som låg gömd under allt skräp på byggbrädan. Har tyckt att jag behöver minst en mottagare till och faktiskt så hade jag ju en liggande där. Bingo!

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1376 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2047 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>