El-setup för .25-storlek 


Jag har ju även testat el-setup för motsvarande .25-klassen i Aircombat och det är ju ingen idé att jag håller denna setup hemlig ("no secrets" ). Dock, jag har ännu inte testat denna i tävling så jag är inte riktigt säker på prestandan.

Ärligt talat, jag har bara testat den här setupen i en enda provflygning som gick rätt segt, tyckte jag nog. Men anledningen till det var nog nedkyld ack-pack, inte dålig prestanda i motorn.

Den motor jag använt och testat heter 2814-5 och är på 1660KV. Med en 8x4 drar den 15.500RPM den första halvminuten. I takt med att spänningen sjunker på acken sjunker också RPM:et. Efter 7 minuter har jag mätt 14.500RPM, men detta kan variera en del beroende på vilken propeller och ack man använder. Strömmen har jag mätt till 37-40A med 9x4. Den snabbtänkte räknar då ut att motorn drar nästan 500W till att börja med när spänningen på acken är som högst.

Motorn säljs av HAB på www.hab.se men jag har också hittat den på Elias Modellflyg på http://shop.textalk.se/se/article.php?i ... rt=2856420

Ack är Zippy Flightmax 5000mAh och fartreglage har varit Tower Pro 40A (billigt helt ok reglage som framförallt har stort kylelement). Dessa har jag köpt hos HobbyKing på www.hobbycity.com. Det är möjligt att ett bättre (dyrare) fartreglage ger något bättre prestanda, jag ska testa det framöver.

(Tillagt i efterhand: Acken är 3S 1P, 20C. Samma gäller för .15-setupen).

Vid provflygningen använde jag en Master Airscrew 8x5 men i fortsättningen kommer jag att köra med 9x4 och testa med andra tillverkare av propellern. Ska tillägga att med en 8x5 drar motorn iväg en bra bit över 15.500 de första sekunderna och det är ju inte tillåtet enligt nuvarande regler (å andra sidan, mäter man varvtalet under minst 30 sekunder så är det ingen fara).

Som sagt har jag en hel del utprovning kvar men om du vill prova elflyg med .25-setup vågar jag redan rekommendera den här setupen eftersom den verkar ge det som behövs.

Tittar man prismässigt så ligger motorn på 3-400kr, ackpack på ca 250kr och fartreglage ca 150kr (om man handlar där jag gjort). Summa 750kr för komplett drivlina exkl. prop. Inte så värst farligt, tycker jag. En billig .25-motor ligger i ungefär samma prisklass medan en OS25FX kostar det dubbla (om man köper i Sverige).

Samtidigt är det svårt att jämföra eftersom man behöver flera ackar om man ska tävla i aircombat men man behöver å andra sidan (dyrt) bränsle om man ska flyga med glödstiftsmotor. Sen behövs också en del stödutrustning. Till elmotorsetup behövs framförallt laddare (en eller flera) och kanske ett 12V batteri att ladda från. Till glödmotorsetup behövs startbatteri (12V), startmotor, glödström och någon form av tankningssystem. Är man inbiten glödstiftsmotorflygare har man så klart redan startutrustning och samma gäller ju om man är inbiten elflygare.

Om man gör som jag d.v.s. byter från glödstiftsmotor till elmotor innebär det en extra startkostnad i form av två laddare och 12V-batteri (mitt gamla startbatteri hade dött efter lång och trogen tjänst). Sen tillkom också mätutrustning för att mäta ström, spänning m.m. som motorerna drar med olika propellrar och batterier. Det måste man kanske inte ha, men den kostade inte mer än 200kr så jag tyckte den var väl värd pengarna. Nästa inlägg på den här bloggen kanske ska handla om mätningsutrustning för elmotorer? Nån som är intresserad? :)

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre3583 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2089 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>