Vinterkrig - revisited 
Då var det dags igen!

Årets andra deltävling i Griffon Winter Cup 2011 - som blev den första eftersom den första tävlingen regnade inne (eller snarare ute). Hängde du med?

Den här gången var i alla fall vädret på vår sida och trots att det blåst småspik under natten till söndagen var det relativt lugnt och klart när jag kom fram till fältet vid halv tiotiden. Nån minusgrad var det då, men det skulle stiga till några plusgrader innan tävlingen var över.

För egen del blev det några provflygningar innan tävlingen började. Provflög bl.a. den Mustang som består av en kropp från Widen-werke medan vingen är från en JBA Mustang (USA, byggsats från 90-talet). Setup var standard .15-setup som jag körde med förra året, med 8x4 APC propeller. Den flög faktiskt riktigt bra och det är oerhört roligt att flyga Mustang igen!

Inför tävlingen provflög jag också Typhoonen som hastigast. Har fixat den så att motorriktningen blir rätt - tidigare var den alltför nedåtriktad. Provflygningen gick bra, men det var riktig hård skare att landa på, rena isbanan bitvis.

Vi var 8 piloter som skulle tävla. Det blev 2 heat om fyra piloter i varje plus final. Ja, i Griffon Wintercup kör man bara ett heat var plus final och dessutom får man bara ha en modell att tävla med. Jag skulle flyga i andra heat så jag agerade huvuddomare i första heat. Hjälpte också Janne D med provflygning inför andra heat, då Janne fått problem med sin förstakärra.

När jag skulle provstarta motorn strax innan beredskap i andra heat hände nåt riktigt märkligt - motorn startade inte alls! Jag hade provat att den gick när jag kopplat in batteriet och satt på vingen, men nu funkade det inte. Nu var de andra tävlande snälla och gav mig tid att fixa felet, så jag tog bort vingen och med Pasis hjälp fick jag ordning på det hela igen. Med Pasis starthjälp var jag dessutom först upp i luften, nån halvsekund före Janne. Naturligtvis tittar då tävlingsdjävulen fram och jag svänger in mot Janne för klipp - men det slutar med att han klipper mig efter 2 flygsekunder - skit osso!!!

Sen upptäcker jag det stora problemet: Typhonen är riktigt svårflugen och inget av trimmen från provflygningen stämmer längre. Vad har hänt? Efter ett tag kommer jag på det - när jag meckat med motor och ack innan heatstart glömde jag i paniken att skjuta acken på plats under motorn, i luftintaget i nosen på Typhoonen. Nu satt acken ca 4-5cm för långt bak och tyngdpunkten hamnade alltför långt bak - kanske 1-1,5cm bakåt. Det blev till att fegflyga (men det klarar man ju inte nån längre tid) så det här heatets flygning blev inte så kul. Dessutom klippte Janne mig en gång till. Kul för honom... Landningen blev rätt hård, banan var som sagt nästan lika hård som skridskobana.

Inför finalheatet såg jag till att ha acken på rätt ställe, så att tyngdpunkten hamnade rätt. Allt funkade, och jag skulle kasta kärran själv. Upp kom jag, två efter Janne, men hon dök lite väl häftigt tyckte jag. Trimma, trimma, gav mig in i fighten och jagade streamers, men efter några minuter tyckte jag att det var något som inte stämde riktigt. Jag stod i princip med spaken i magen hela tiden, varför hade trimmet ändrat sig så kraftigt? Till slut kom jag på att det måste vara höjdroderservot som lossnat! Då beslutade jag mig för att försöka landa och gick in i vänstervarv mot landningsbanan. Där nånstans tappade jag höjdroderförmågan och istället lät jag modellen göra en flack landning rätt in över säk men ca 100m längs med säklinjens förlängning ut på vänsterkanten. Krasch för Typhoonen, bakom säk, men långt, långt från piloter och åskådare så det var aldrig en farlig situation. Typhoonen kraschade i ett moln av delar såg det ut som, men när jag väl efter heatslut kom fram till modellen såg jag att det inte var så farligt - det går att laga utan större problem och utrustningen verkar ha klarat sig (har dock inte detaljkollat, servot kan t.ex. fått sig en kyss).

Hur gick det då i tävlingen? Ja, inte min bästa tävling kanske, det blev en sistaplats men som nån form av tröstpris fick jag Griffon Hero-medalj. Fredrik vann med sin P-39 el (ja, det är en P-39 efter min ritning men med annan vingprofiil). Elsetup är en AXI 2814/10, om jag minns rätt. Läs mer om denna modell i kommande nummer av ACES high. Övriga placeringar har jag inte så bra koll på, det får man kolla in på http://griffon.mine.nu.

Några bilder från tävlingen:[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1254 visningar )   |  permalink  |  related link  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2200 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>