Båtsäsongen rycker närmare... 
Det är stor risk att jag inte kommer att uppdatera den här bloggen på ett bra tag. Båtsäsongen rycker närmare och april månad brukar innebära att all ledig tid går åt till att fixa med båten. Det ska tvättas, rubbas, vaxas, motorn ska gås igenom, saker som gått sönder ska lagas, ny utrustning ska monteras, ja, det är mycket som ska göras innan båten är redo att sjösättas igen.

Min beräkning ligger på ca 80 arbetstimmar innan båten ligger i sjön igen och är redo.

Men någon timme här och där blir det väl över till att bygga fighters. Jag ska främst försöka göra färdigt de modeller jag börjat att konvertera till eldrift. Det är ju alltid bra att ha några extra modeller innan säsongen startar.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1083 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2337 )
Hellcut 
Nästa projekt har börjat ta form ikväll. Något så helt ordinärt och kanske t.o.m. tråkigt som en F6F Hellcat. Jodå, den första designen av en Dogfight-Hellcat såg dagens ljus redan 1994-95 om jag minns rätt. Då användes den av de lite mindre vana piloterna som en bra instegskärra. Det var med dåtidens regler som max tillät en .20-motor i nosen på en Hellcat.

Det brukade på den tiden bli en Irvine 20ABC, som maxade sådär en 13.000varv med en 9x4. Med en sån setup blir ju Hellcaten som en nybörjarkärra. Med dagens regler som tillåter en .25 med 15.500 och 9x4 så är läget ett annat.

Hellcat går att bygga i cellplast på ett lätt sätt, ungefär som min P-40, något jag tänker utnyttja. Och sen blir det så klart el-setup i den - den .25-setup jag provat lite grand i vinter. (Se tidigare inlägg för detaljer).

Efter några timmars jobb ikväll är "ritningen" (snarare mall-ritningarna) klar. Återstår att börja skära cellplast. "But it takes two to foam", eller hur det nu var. Om man inte har en datorstyrd skärare så klart och det har jag inte. (Sen kan man ju fundera på varför jag som är en computer-kid inte har en datorskärare och sanningen är att det funderar jag också på...)

Kanske ska lägga morgonkvällen på ytterligare ett projekt? Funderar på en Ki-84 Hayate, detta klassiska plan för mig som var med på Dogfight-tiden. Under 1994-1995 var nämligen Hayate och F8F Bearcat kungarna på arenan p.g.a. den tidens Dogfight-regler som tillät .21-motor för de modeller vars förebild hade en s.k. take-off power på minst 2000hk.

Med dagens regler flyger en Ki-84 med .15 motor, eller motsvarande el-setup. Hayate:n är en kul och fräck kärra. Den liknar lite grand en nedskalad P-47:a men har raka, lättbyggda vingar. Det formligen vimlar dessutom av fräcka målningsscheman till denna förebild. Så nog kan det bli en kul mot-part till Hellcat:en.

Passar väl dessutom bra att bygga dessa två förebilder just nu, när Canal+ precis drar igång med The Pacific - den mer eller mindre officiella efterföljaren till TV-serien Band of Brothers. Pacific utspelar sig ju just i samma krigsskådeplats som för Hellcat och Hayate, d.v.s. Stilla havet 1943-45.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1394 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2404 )
En Aircombat-söndag 


Ja då var snart den här söndagen slut. Det har varit en dag i modellflygets tecken. Det blev till att stiga upp och packa bilen för att bege sig till finalen i Griffon Winter Cup 2010. Väl på plats var det dags för provflygning av Nozefish. Först blev det till att pulsa ut i snön för ett räckviddstest. Mottagaren har ju inte varit igång på 8 år, så lika bra att ta det säkra före det osäkra.

Sen var det bara att koppla ihop och med behjälplig starthjälp av Henrik så kom hon i luften. Som befarat steg hon som en kork rätt upp i luften. Motorriktningen var boven i dramat - motorn behöver riktas en hel del neråt på en sån här långsam modell med stor lyftkraft. Annars flög hon som förväntat, d.v.s. en trög och långsam nybörjarmodell med sidroder. Möjligen var det lite dålig respons på sidorodret. Eller så berodde det på att motorn som sagt var felriktad och att det inte gick att dra på ordentligt. Som bekant är det propellerdraget som ger roderkraften på sidrodret på en sån här modell.

Sen gjorde jag en looping enbart genom att dra på gas. Jodå, det gick rätt bra. Så en 5-8 graders nedåtriktning på motorn är nog inte helt fel på den här modellen.

Så var det dags för provflygning av det hemliga vapnet! Nu har jag tyvärr ingen bild (glömde det) men jag kan avslöja att det hemliga vapnet är en Arado 234 Blitz. Den har setts i luften en gång förut, på WASG 2002 i Tjeckien. Provflygning i tävlingsheat den gången - inget jag rekommenderar. Då - för åtta år sen - var anfallsvinkeln kraftigt fel på modellen och hon steg rakt upp i ca 20 meter i starten. Sen kraschade hon efter ca 40 sekunders flygning efter motorstopp i vänster motor.

Men det var då det. Nu skulle hon provflygas igen, den här gången med mindre anfallsvinkel och med pålitliga elmotorer. Starten gick bra, men hon var otrimmad. Drog kraftigt uppåt (igen!) och en hel del höger. Efter en del mixtrande med trimmet och efter minskat höjdroderutslag (dual rate) så började hon flyga rakt och utan att klippa så fort jag drog höjdroder. Nu började det roliga! Innan hade jag bara såsat runt på halvgas - nu drog jag på full skaft och började leka lite. Hon flyger snabbt (det visste vi i och för sig redan sen Tjeckien) och hon rollar bra och flyger inverterat bra. Svängarna är vida men det är för att hon fortfarande hade klipptendenser.

Efter några minuter var det dags för landning - det var ju dags för första tävlingsheatet, som jag skulle vara med i. Hon flöt ut ok och jag kom in över fältet, precis innan sättning ger jag lite höjdroder för att plana ut och inte sätta henne så hårt - då klipper hon på ca 1m höjd och hjular. Kroppen knäcks under vingen, i övrigt inga skador. Enkelt lagat. Kontentan är att det här kommer att bli en kul modell att lattja runt med, men jag måste minska vingens anfallsvinkel med ca 2 grader.
Å så var det dags för tävlingsheat. Den här gången hade jag batterierna i ett midjebälte under vinterjackan - av den typ man har som turist. Allt för att hålla batterierna varma så länge som möjligt. Jag såg för övrigt ut som en självmordsbombare, med några mystiska paket med sladdar, hängande runt magen...

Överlägset först upp i mitt heat, men blev klippt efter några minuter. Jag jagade så mycket och vilt som möjligt vilket gav några lägen där det var nära säkerhetslinjen och framförallt flera gånger då jag (eller snarare modellen) var nere på absolut noll-nivå. Det påstås att i en av dessa låghöjdsrepor var det tur att bäcken var där, eftersom modellen var nere i bäckfåran - d.v.s. under marknivå.

Denna flygning gjorde att jag fick tävlingens hero-medalj. Kanske just för att jag inte kraschade trots de många nära-krasch -lägena.

På bilden ovan syns tävlingsmodellen, FW190D-9. Notera kablarna som sticker ut på sidan om modellen. Det är pluskabeln mellan batteri och fartreglage som med hjälp av två förlängningskablar fåtts att ligga utanför kroppen. På så sätt får man en "strömbrytare" till modellen. När det är 30 sekunder till beredskap i heatet, kopplar man ihop och modellen är redo för start.

En grej som jag börjat använda på Hitec Optic 6 - och som jag uppskattar mycket - är den lock-knapp som finns på framsidan. När man trycker på den stängs trottelspaken av. Använder man elmotor är detta en riktigt bra finess. Jag trycker på lock så fort jag sätter på sändaren och aktiverar bara trotteln precis när jag vet att jag ska använda elmotorn. På första tävlingen hade jag två incidenter där jag av misstag vispade till trottelspaken (t.ex. med modellens vinge) och elmotorn gick igång. I det ena fallet blev det lite skrapmärken och ett hål i jackan. I det andra ett par slag mot handsken. Hade det varit sommar istället för vinter hade det blivit blodvite i båda fallen. Alltså - en riktigt bra funktion på min Hitec-sändare, som jag nu använder hela tiden.
Väl hemma igen efter finalheat och prisutdelning la jag några timmar i hobbyrummet. Reparation av Aradon gick snabbt, likaså att rikta ner motorn på Nozefish. Sen tog jag tag i en del gamla modeller och att konvertera dom till eldrift. Det är två mustanger och en FW190D-9 där jag framförallt flyttar fram motorspantet några centimeter.

Men jag kommer att fixa lite mer med modellerna, lägga på nytt papper på en del ställen och lacka om. Framförallt Mustangerna ska få olivgrön färg istället för den silverfärg de har idag. I samband med det har jag slipat ner gamla lagningar och tagit bort den söndriga huven på en av Mustangerna, m.m.

Den ena Mustangens vinge har slagit sig kraftigt under årens lopp. Vingen är så skev att den är oflygbar. Efter ett tips från Mattias W använde jag varmluftspistol för att ändra skränkningen på de båda vinghalvorna. Detta gick faktiskt över förväntan. Ända tills jag i ren hybris tänkte räta till vingarna så att det blev helt perfekt. Jodå, nu är skränkningen helt perfekt. Men tyvärr värmde jag lite väl mycket så vingarna har smält ihop på båda yttre vinghalvorna. Vingprofilen är viktig, så den vingen är därmed förstörd. Typiskt. Men metoden fungerar alltså bra, förutsatt att man värmer försiktigt.

Är det då nån idé att renovera gamla modeller? Tja, så länge dom inte är helt slut så kan det ju vara idé att fixa till dom till flygbart skick igen. Framförallt med en pålitlig och vass elmotor och med ny, lätt radioutrustning så kan det bli bra. I samband med renoveringen går jag också igenom rodren, så att dom går fritt och har tillräckliga utslag m.m. Jag går också igenom så att allt är rakt och rätt, som motorriktning, stabbe, fena, m.m. Och det går definitivt fortare att renovera än att bygga nytt.

Så om du har några gamla aircombat-modeller i garderoben (eller som i mitt fall, på vinden) så varför inte ta fram dom och renovera upp dom lite? Kanske t.o.m. konvertera dom till el-drift?

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1765 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2014 )
Lördagsrapport från byggrummet 
Ja idag blev det några timmar i byggrummet till sist. Nu är Nozefish färdig för sin provflygning. Gick rätt fort att smacka på propeller, mottagare, fartreglage och ack å så trimma in rodrena.

Sen har jag så klart sett över mina fighters inför morgondagens fight i GWC10. Jag ligger ju sist så här långt, vi får se om jag kan göra nåt åt det. Fokus har inte riktigt legat på att skaffa poäng, utan på att prova ut el-setupar (kan jag ju säga nu när jag ligger sist - tur att man har nåt att skylla på).

Sen är mitt hemliga vapen färdigt. Nej, det är inte en V-bomb, men närapå. Andra provflygningen för den kärran för övrigt. Återkommer med rapport efter morgondagens provflygning.

Och så har jag plockat ner ett par till gamla kärror för konvertering till el-drift. Har nu två Mustanger som ska konverteras och ytterligare en FW190D-9. Å så ytterligare ett hemligt vapen - även detta har bara provflugits en gång tidigare.

Sen har jag lagt till en sida i höger-menyn - en listning av de olika förebilder/modeller jag flugit genom åren. Kanske kan det intressera eller inspirera någon?

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1201 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2242 )
Celebert besök 
Det har inte blivit så mycket mer byggt men däremot har jag ikväll haft besök av Holger B. För den som inte vet vem Holger är kan jag berätta att han var min 2nd IC (vice internationell tävlingschef) i ACES under de första viktiga 6 åren när vi startade upp ACES. Holger arrangerade det första ACES WASG (World Air and Scalecombat Games) år 2000. Och Holger var den som genom att skriva i tyska tidningar spred Aircombat över Europa.

Holger kunde berätta mer om hur man kör WWI-combat i Tyskland och drivkrafterna bakom detta. En sak som är intressant är hur de internationella WWI-reglerna lägger stor vikt vid skaladetaljer på planen - till skillnad mot i Aircombat. Anledningen till detta är enligt Holger att man ska tvingas att lägga ner så pass mycket tid på sina WWI-modeller att man är rädd om dom. D.v.s. man kolliderar ogärna med dom.

Han berättade också om hur man kör med särskilda .15-finaler i Aircombat-tävlingarna, för att lyfta fram denna kategori av modeller. .15-modellerna tävlar med .25-modellerna under tävlingen, men de 7 bästa .15-planen går också till en speciell .15-final, alltså. Och den som vinner .15-finalen får ett eget .15-pris, s.a.s.

Holger tipsade också om en speciell skärtråd för cellplast, nämligen den tråd som används i brödrostar. Denna går att få tag på i specialaffärer. Fördelen med denna tråd är att den inte töjer ut sig på samma sätt som andra trådtyper, som t.ex. Kanthal-tråd, gör. Nackdelen är att tråden har mindre motstånd vilket gör att man måste driva med antingen högre spänning eller ström för att få ut den värme som behövs för att skära. Holger använder därför 24V istället för som vanligt 12V när han skär med den här trådtypen.

Sen tyckte Holger att Näsfisken är precis så fult byggd som jag brukar bygga mina plan. Och det har han så klart helt rätt i. Näsfisken är ju inte tänkt att vinna någon skönhetstävling direkt, utan den ska vara ett funktionellt nybörjarflygplan. Vi får väl se hur det blir med den saken.

[ sb_read_entry_btn ] ( sb_view_counter_plural_pre1194 visningar )   |  permalink  |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 2143 )

<<nav_first <Tillbaks | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | Nästa> nav_last>>