Griffon Winter Cup deltävling 2 


Så var det dags för deltävling 2 i Griffon Winter Cup 2014 (GWC 14). Deltävling 1 missade jag eftersom jag var iväg på resande fot. Egentligen skulle det ha varit två deltävlingar innan dess, men dessa ställdes in p.g.a. för dåligt väder.

Till deltävling 5 dök det upp 5 piloter med modeller. Roligt att se var Tail-Gunnar som gjort comeback i vinter-cupsammanhang. Även kul att se Jägermeistern, som dök upp med en (surprise!) tvåmotorig ME110. Leif dök upp med Thun och Janne och jag med varsina modeller var först på fältet och hade redan provflugit innan de andra kom ut på fältet.Leif hade den stora oturen att få in pekfingret i propellern, när han provkörde motorn. Det blev några rejäla hack och skvadronsledare Janne körde honom raskt till sjukhuset. Det blev omplåstring för Leifs del och vi får hoppas att det går bra med fingret.

Under tiden passade Jägermeistern och jag på att åka hem till Jägermeisterns hem för att hämta upp hans hjälm, som han glömt. Medan vi gjorde detta passade kroppen till Jägermeisterns ME110 på att ta en egen flygtur ned från mekbordet. Nu är ME110-kroppar inte utrustade med kapaciteten att genomföra dylika flygturer på egen hand och resultat blev en semikrasch med bruten bakkropp. Efter denna incident beslutade Jägermeistern att det var bäst att ta hem ME110 till bunker för riktigt genomförd reparation.Vid det laget var vi alltså bara tre piloter med modeller kvar, men vi hade å andra sidan fått en frivillig huvuddomare, vilket är bra ju. Det var rejält kyligt ute på fältet. Bara 4 grader, men p.g.a. den envetna blåsten kändes dessa 4 grader minst lika kallt som de -29 jag för några dagar sedan upplevt i fjällvärlden. Brrr...

I första heat startade Janne först, därefter jag med min Multiplex Spit. Det blev ett kasst kast, modellen steg upp vänster och kraschade innan jag hann räta upp den. Tail-Gunnars Thun steg till väders och jag sprang därefter ut och hämtade Spiten. Visade sig inte vara alltför allvarliga skador.

Ena skevroderoket hade slagits loss men i stridens hetta tejpade helt sonika fast det skevrodret och slog av skevroderbegränsningen, för att prova att flyga med enbart ett skevroder. Med kasthjälp av huvuddomaren kom till slut Spiten i luften. Lite seg på skevrodret, men flög utöver det ok.

Under tiden hade Tail-Gunnar passat på att göra ett klipp på Janne. Vi snurrade sen runt i några minuter tills jag gör nån typ av klantig manöver samtidigt som en vindby ser till att Spiten klipper och på den låga höjden blir resultatet en grop i marken.Här kunde det ha varit end-of-show för min del, eftersom man bara får använda en modell i samma tävling, i GWC. Men med lite envishet och epoxilim kommer man långt. Alltså, fram med epoxilimmet och limma ihop de två skevrroderoken (båda loss vid det här laget) och limma tillbaka fenan som slagits loss. Innan dess skruvade jag på en ny propeller, eftersom den gamla gick av i kraschen.


Att få epoxilim att härda i -4 grader är inte så lätt, så jag tog till det klassiska GWC-tricket att värma limfogarna över grillen. Dessvärre blev det lite väl varmt bitvis och plasten bubblade sig på ett ganska intressant sätt. Ser nästan ut som att modellen har fått pest, eller nåt sånt!


Lagad blev den i alla fall och upp i luften i finalen kom den, återigen med huvuddomare Jägermeisters hjälp. Nästan direkt efter start kommer elak Janne med sin FW190A och klipper en del av min streamer. Denna stramer sätter sig dock runt motorns axel så att Jannes modell tappar motorvarv och blir "sitting duck" för oss andra.

Sen börjar en yster dans där vi jagar varandras streamers. Jannes streamer blir klippt och Tail-Gunnars streamer också, men vi blev aldrig klok på vem som gjorde vilket klipp (ufovarning med andra ord). Slutligen gör Tail-Gunnar ett snyggt klipp på min streamer och kort efter det är heatet slut.

Som Jägermeister sa: "Så många klipp som ni gjort i den här tävlingen gjorde vi nog inte under hela förra årets vintercup!". En sanning med modifikation, men ändå är det ett rätt bra resultat på bara tre tävlande och under de svin-kalla omständigheterna.


Vann gjorde Tail-Gunnar, med Janne på andra och mig på tredje plats. Skilde bara 10p mellan Janne och mig, så hade jag tagit starten i första heat hade jag kommit tvåa. Jaja.

I vintercupen är ställningen att Janne leder, före Pasi och Tail-Gunnar. Exakta poäng kommer med tiden på Griffons hemsida.

Då är det bara att skrapa ihop resterna och se till att få ihop nåt att flyga med till nästa deltävling.


Kommentarer

Lägg till kommentar
nocomments